Trend

Borok és ételek

A szakemberek szerint a gasztronómiai élvezet nemcsak az ételtõl függ, hanem az italtól is, illetve, hogy a kettõ, hogyan egészíti ki egymást, mennyire harmonizálnak. Már Mátyás király idejében is ügyeltek arra, hogy az adott ételhez illõ bort szolgáljanak fel.





Igazán hasznos kis olvasmány azoknak, akik legalábbis megpróbálnak kissé ínyencként viselkedni. Vagy lehet, hogy azok is, csak épp összezavarodtak kissé.


Magyarországon a XIV-XV. századig kizárólag fehérbort fogyasztottak. A XV. században a fehér- és a vörösbor egyaránt népszerű volt, majd a XIX. századtól ismét a fehérbor vette át a vezetést.

Az étkezés előtt fogyaszthatunk száraz fehérbort, illetve a szamorodni száraz és édes változata is igen kiváló aperitif. A levesekhez nem igazán szoktunk inni, de egy töményebb, zsírosabb leves esetén kortyolhatunk egy könnyű fehérbort, például Hárslevelűt. A bor egyébként minél régebbi, annál lágyabbak.





A szárnyasokhoz többnyire fehérbort javasolnak a gasztronómiában jártasak, de ihatunk hozzá rosét és vörösbort is. A csirkéhez és a pulykához leginkább a Chardonnay, a Tramini vagy a Zöldszilváni illik. A kacsához és a libához válasszunk kicsit savasabb fehérbort. A tejfölösen készített csirkét kísérje Sauvignon vagy száraz Furmint. A májakhoz a vörös- és a fehérbor egyaránt nagyszerű ital. Vadhúsok mellé kínáljunk Pinot Noir-t, Merlot-t vagy valamilyen fűszeres vörösbort.

A nyúlhoz a hozzáértők az Egri Bikavért vagy a Kékoportót tanácsolják.
A halaknál alaposnak kell lennünk, ugyanis a rosszul kiválasztott bor szinte elrontja az ételt. A legtöbb halhoz célszerű száraz fehérbort inni. A halászléhez inkább Kadarkát, Olaszrizlinget vagy valamilyen rosét kérjünk.





A hagyományok szerint a vörös húsokhoz vörösbort kell inni, de ez függ a hústól és a páclétől is. Ugyanis ha a pácléhez bort használunk, érdemes az ételhez ugyanezt a bort felszolgálni. A tejfölös mártásos húsételekhez a könnyebb borok, míg a nehezebb ragukhoz a testesebb borok illenek. A marhasült egy pohár Burgundival vagy Cabernet Sauvignon-al még ízletesebb, a bárány ízét Szekszárdi Kadarkával, vagy provence-i vörösborral fokozhatjuk.





A sertéshús nem „válogat”, a fehér- és a vörösbor egyaránt jó választás, a fehérborok közül a Chardonnay-t, az Ezerjót, a tokajit és a Pinot Blanc-t emelnénk ki. A pörköltekhez a Kadarka és a rosé a legmegfelelőbb, valamint a sillerborok ( világosvörös színű bor). A tejfölös ételekhez inkább a fehérbort részesítsük előnyben, a nehezebb pörköltekhez pedig a fanyar vörösbor az igazi. Az édességekhez az édes borok, a pezsgők illetve csemegeborok dukálnak.





Külön említést érdemel a sajtok és a borok párosítása. Ahogy a bort ízlelgetni, iszogatni kell, a sajtot is kóstolgatjuk, komótosan élvezzük ízét. A sajt fajtájától függ a bor kiválasztása. Az ementáli, azaz keményebb sajtok a száraz borokkal a legélvezetesebbek, legyen az Furmint, Kadarka vagy Merlot. A félkemény sajtok (trappista, gouda) könnyű fehér- vagy vörösbor mellett nyújtanak igazi gasztronómiai élvezetet, például Egri Leányka, vagy Debrői Hárslevelű.

A lágyabb sajtok elegáns kiegészítője a Muskotályos és a Szürkebarát. A rokforthoz és a camembert-hez pedig a legjobb, ha Tokaji aszút ízlelgetünk, de szintén jól döntünk, ha Pinot Noir-t, Burgundit vagy Kékfrankost töltünk poharunkba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top