Trend

Megszoksz vagy megszöksz?

Melyik is legyen elõbb: a tyúk vagy a tojás? Azaz elõbb éljünk együtt, vagy elõbb házasodjunk? Nehéz erre a kérdésre egyértelmû választ adni.




A mai teljesítmény-centrikus világban a környezet minden téren – munka, magánélet – kiprésel az emberből valami produktumot. Legyen az akár egy kapcsolat eredményeként a házasság.
Enyhén konzervatív hatvanasok és a fölött (persze ez egy eszményi állapot leírása) az emberek hajlamosak rosszalló megjegyzésekkel illetni azokat, akik minden hivatalos státusz nélkül élnek együtt. Van egy „türelmi időzóna”, amiben még esetleg tolerálnak, de azért mindennek van határa. Könnyen erkölcstelennek bélyegzik a házasság előtti együtt élést, holott ez teljes tévedés. Igazából nagy élmény és felettébb hasznos.

Fiatalok ebben a szakaszban barát-barátnőként nagyon helyesek, de egy bizonyos idő után ez a megnevezés infantilisnek tűnhet, és ekkor átminősülnek élettársakká. Lássuk be, ez a kategória nem túl hízelgő. Nem tudni miért, de van valami negatív hangulata. Erről a kifejezésről a szoció-műsorokban feltűnő, középkorú, fogatlan, enyhén ittas emberek jutnak az eszünkbe, akik néha-napján félholtra verik „társukat”.





De túlzottan előreszaladtunk! Az együtt élés sokszor nagyon problematikus előfeltétele a közös fedél. Az egyszerűség kedvéért tekintsük úgy, hogy ezt a nehéz akadályt már átugrottuk. Megvan az „álom-kecó”. Ami persze lehet attól álom, mert egyáltalán van; lehet, hogy kicsi, földszinti és nem is éppen zöld-övezeti: mégis, ez a ti kétszemélyes birodalmatok.

Érdemes kipróbálni! Teljesen más életminőség a mozizós, randizós, bulizós „kapcsolat” és megint más minden este együtt hazamenni. Ilyenkor nincs szabadnap és nem célravezető a hazaszaladgálni a szülőkhöz az első probléma után.

Együtt lenni a rosszkedvben, a nehézségekben, a másnaposságokban is és persze a rengeteg klassz és felejthetetlen élményben. A lakás méreténél természetesen jóval több barátot meghívni, vagy csak kettesben kártyázni, olvasgatni egy kis bor mellett és élvezni az életet. Együtt főzni, takarítani – lehet ennél jobb? (Persze, hogy lehet! Nincs is kéjesebb érzés, mint együtt kiválasztani a nagyon elnéző takarítónőt.)





Hallgatólagos megállapodásokkal szép lassan kialakul, hogy otthon ki mit „vállal”, és ezt nem úgy kell elképzelni, hogy az egyik fél egész hétvégén savanyú arccal mosogat, a másik pedig enyhe halálvággyal takarít. Ezek a feladatkörök azért átjárhatók, és az adott helyzetben nagyszerűen kiderül, mennyire tudtok egymáshoz és a szituációhoz alkalmazkodni.
Okos dolog megnézni az anyját, de nem elég. Igen is lakva ismerszik meg a másik, ahogy a bölcs közmondás állítja. Költözzetek össze és meglátjátok! Ha csak félévente jut eszedbe átkozni azt a pillanatot, mikor elhatároztad, hogy ezzel a rendetlen fickóval összeköltözöl, akkor minden tökéletes. Egyszer- egyszer lehet neked is rossz napod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top