Trend

„Ez a szakma tényleg nekem való!” – A hónap tervezője az októberi WAMP-on Ilyés Juli  

Grafikusi előképzettséggel vágott bele az ékszerkészítésbe, és alig néhány év alatt egy ismert és szeretett márkát épített fel. Sikerének titka a friss, újszerű és izgalmas kollekciók mellett a személyesség és az összetéveszthetetlen Ilyés Julis karakter, ami minden ékszerét azonnal felismerhetővé teszi.

Alig pár hónapja végeztél a Kisképző ötvös szakán. Mesélj az élményeidről, tapasztalataidról!

Amikor beléptem a Kisképző hatalmas kapuin, olyan érzésem támadt, mintha a Roxfortba csöppentem volna. Maga az épület is több mint száz éves, de az ötvösterem berendezési tárgyai és szerszámai között is van jó pár olyan, amelyeket az iskola indulása óta használnak a diákok. Mi is ilyen száz éves műhelyasztalokon dolgoztunk, és úgy éreztem, hogy ez egy kiváltságos helyzet. Az alapokkal kezdtünk, és úgy  haladtunk sorban a bonyolultabb és nehezebb feladatok felé. Készítettünk sárgarézből gyűrűmércét, cizellőrszerszámot, cizellálással készített domborított lemezt, edényt, láncot, kaulgyűrűt, intarziát és persze sok más ékszert is.

Ilyés Juli

Nyilván hatással van a saját márkádra a sok impulzus, ami ott ért. Mi az amit különösen fontosnak tartasz? Mit emelnél ki? 

Öt éve alapítottam a márkámat autodidakta ékszertervezőként. Azóta elég nagy utat jártam be, és nagyon örülök, hogy egyre többen szeretik az Ilyés Juli-ékszereket. Úgy gondolom, sok mindent el lehet sajátítani magánúton is, de a szervezett szakmai képzés megkerülhetetlen. Sokszor pici, apró fogásokon múlik, hogy eljussunk a tökéletesebb végeredményhez, amit persze sokszor egyéni tanulással is el lehet érni, de jóval hosszabb időbe kerül. Gyönyörű második szakmát választottam, és egy olyan út nyílt ki előttem, amit érzek és értek, de mindez alázat nélkül nem ér semmit.

Az ötvösképzésen nemesfémmel is dolgoztatok, de te alapvetően divatékszereket készítesz. A két műfaj nyilván nem zárja ki egymást, de már most látható egy pici ilyen irányú elmozdulás a márkánál. Mennyire más a munka nemesfémmel?  

A képzés során jellemzően sárgarézzel dolgoztunk, de én önszorgalomból készítettem néhány ékszert ezüstből is, hogy alaposabban megismerkedjek az anyaggal. Számomra az ezüst az egyik legszebb fém, és tervezem, hogy a továbbiakban ezüstből is készítek majd újdonságokat. A fémek feldolgozását és megmunkálását illetően a sárgaréz, az acél- és az alumíniumékszer elkészítése ugyanannyi munkát és időt igényel, mintha ezüstből készülne, az ezüst viszont könnyebben megmunkálható. Lesznek ezüstékszereim, de olyanok is, amelyek vegyesen tartalmaznak ezüstöt és sárgarezet. Szerintem nem feltétlenül kell nemesfémből készülnie egy ötvöstárgynak. Bármilyen anyagot fel lehet dolgozni, ha az ember kreatívan használja azt.

Ilyés Juli

Azt írod az oldaladon, hogy keresed azokat a formákat-anyagokat, amik leginkább kifejezik ILYÉS JULIT. Most éppen melyek ezek? 

A legutóbbi és egyben vizsgamunkám, a CSILLAGOM kollekció. Ez egy összetett munka, tele szimbólumokkal, és az elmúlt öt év összegzése is egyben. A CSILLAGOM az én utam, vagyis az ékszertervezés és -készítés az én csillagom. A járható út, a csillagos mennybolt, amiben felhőtlenül és biztonsággal közlekedhetek. Ezt a kollekciót szeretném majd tovább fejleszteni, mert rengeteg lehetőséget látok benne formai és esztétikai szempontból egyaránt, sőt az eltérő színhasználat további izgalmas változatokra is lehetőséget ad. A kollekcióban fülbevaló, nyaklánc és gyűrű kapott helyet, és szeretném, ha születne ezüst és színes variáció is. Karácsonyra tervezem ennek a bemutatását, és már most látom, hogy addig még nagyon sok munka vár rám.

Ilyés Juli

Hogyan épül fel most a márka kínálata? Mennyire variálhatók a különféle sorozatok egymással? 

Két nagy ékszercsaládom van. Az egyik a színes, a másik a monokróm ékszerek családja. Monokróm ékszerek alatt az ezüstözött és aranyozott ékszereimet értem, de tervezek egy harmadikat is, kizárólag nemesfémből. Az azonos anyagokból készült darabok tökéletesen harmonizálnak egymással, függetlenül attól, hogy nem ugyanannak a kollekciónak a tagjai.

Három új kollekciót is készítettél, bemutatnád ezeket?

Az Ené és Elia szériával egy időben jelent meg a Stark fülbevalóm. Szerettem volna egy kicsit elszakadni a márkára jellemző kerek formavilágtól, ezért olyan formákat kerestem, amelyek szögletesebbek, vagy egyfajta átmenetet jelentenek. Így született az Ené, ami egy nagyon jó arányú ékszer. Könnyű viselni, nem nehéz, függetlenül attól, hogy nagyobb a mérete. Az Elia és a Stark fülbevalókat a Trónok harca című sorozat ihlette. A fülbevalókon a házak jellemzői köszönnek vissza, szerintem aki követte a szériát, érteni fogja, miért éppen ezeket a formákat használtam.

Nagyon sok új ékszered van, amiket kisebb kollekciókba rendezel. Tervezed ezek bővítését? 

Igen. Most éppen az Elia és Ené kollekcióikhoz szeretnék még karkötőt és láncot készíteni.

Ilyés Juli

Készülsz valamilyen újdonsággal a WAMP-ra?

Másodszor lehetek a Hónap Designere, ami jobb időzítés nem is lehetett volna mint, az október! Ebben a hónapban leszek negyvenéves, így ez egyfajta születésnapi ajándék is. Ezenkívül idén ünnepli a márkám az ötödik születésnapját, és ebből az alkalomból egy 40 darabos, egyedi, sorszámozott ezüst nyaklánccal készülök. Emellett most debütálnak majd az Ené, az Elia és a Stark ékszereim színes variációi is!

WAMP október

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top