Trend

128,5 millió forintot fizettek egy zakóért Párizsban

A Van Gogh festményei ihlette, divattörténeti jelentőségű darabot a tíz évvel ezelőtt elhunyt Yves Saint Laurent tervezte..

Rekordáron, 382 ezer euróért (128,5 millió forint) kelt el a 2008-ban meghalt francia sztártervező, Yves Saint Laurent egyik gazdagon hímzett női kabátkája a Christie’s párizsi árverésén – írja az MTI.

Modellek mutatják be az Yves Saint Laurent divatház 2018-2019-es őszi-téli kollekcióját a Párizsi Fashion Weeken (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

A Van Gogh napraforgós festményei által inspirált darabot a Melbourne-i Nemzeti Galéria bocsátotta aukcióra, előzetesen 80-120 ezer eurót vártak érte. A sárga és narancs színekben pompázó blézert több mint hatszáz óra kézimunkával hímezte ki François Lesage, a luxus divatmárka hímzőmestere. A zakó az Yves Saint Laurent divatház 1988 tavaszi-nyári kollekciójának egyik darabja volt, Naomi Campbell mutatta be a kifutón.

A selyemmel bélelt kabátból, amelyet a divattörténelem egyik remekműveként tartanak számon, mindössze négy van a világon. A kollekcióban szerepelt egy hasonló, de kék tónusú blézer is, melyet a holland festő Íriszek című alkotása ihletett. A darab az év elejéig Mouna Ayoub libanoni származású üzletasszony – a világ egyik leggazdagabb nője – tulajdonában volt, de ő januárban a becsült ár négyszereséért, 175 ezer euróért elárvereztette.

„Mindig lebilincselt a festészet, ezért egyszerűen természetes volt, hogy a tervezésben a művészetből merítettem ihletet” – írta Saint Laurent 2004-ben egy párizsi kiállítás katalógusában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top