BAFTA 2020: A gála, ahol a sztárok magasról tettek a dress code-ra

Megyeri Nikolett | 2020. Február 03.
Az idei BAFTA-gála dress code-ja a fenntarthatóság volt. Illetve lett volna. Katalin hercegnén kívül azonban alig akadtak, akik betartották.

Vasárnap este adták át Londonban a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díjait. A gálát idén a fenntarthatóság jegyében rendezték meg, épp ezért a szervezők azt kérték a meghívottaktól, hogy öltözékeiket is ennek megfelelően válasszák meg: viseljenek vintage vagy kölcsönzött ruhát, esetleg valami olyat, amit már korábban is láthattunk rajtuk. A résztvevők többsége ennek a kérésnek nem tett eleget, inkább a szokásos rutint követve a luxusdivatházak legújabb haute couture kollekcióiból öltözött fel, vagy direkt erre az alkalomra csináltatott ruhát. Kivétel alig akadt.

Katalin hercegné (Fotó: Lia Toby / Getty Images)

Katalin hercegé volt az egyetlen női híresség, aki bevállalta a ruhaismétlést a gálán. Ezt az arany-fehér Alexander McQueen estélyit nyolc évvel ezelőtt, a hercegi pár malajziai látogatásán viselte először. 

Saoirse Ronan (Fotó: Mike Marsland / WireImage )

Saoirse Ronan spagettipántos Gucci estélyije ugyan új darab, mégis környezettudatos, ugyanis újrahasznosított szaténból készült. Ráadásul zsebe is van. 

Daisy Ridley (Fotó: Dave J Hoganc/ Getty Images)

Amennyire megvannak hozzá a külső adottságai, annyira ritkán jön össze Daisy Ridley-nek, hogy egy gálán a legjobban öltözöttek közé kerüljön. Ezúttal azonban nemcsak hogy ez sikerült, de még a dress code-ot is betartotta, ugyanis ezt az aszimmetrikus Oscar De La Renta estélyit is környezetbarát textilből varrták.

Olivia Colman (Fotó: Karwai Tang/WireImage)

Olivia Colman az ékszereivel képviselte a környezettudatos szemléletmódot: etikus forrásból származó aranyból készült, mesterséges gyémántokkal és zafírral díszített fülbevalót és gyűrűket viselt.

Zoë Kravitz (Fotó: David M. Benett/Dave Benett / Getty Images)

Bár az Oscar-gála csak egy hét múlva lesz, Zoë Kravitz női Oscar-szobornak öltözött. A ruhát a legkevésbé sem környezettudatos módon erre az eseményre csináltatta a Saint Laurent divatháznál, és minden bizonnyal most láthattuk rajta először és utoljára.

Renée Zellweger (Fotó: Dave J Hogan / Getty Images)

Renée Zellweger arcáért továbbra is nagyon nagy kár, a jelenlegi stylistját viszont tartsa meg. Ez a sápadt rózsszín, Prada szaténruha – a dress code be nem tartásától eltekintve – tűpontos választás volt. Ahogy az elmúlt időszakban gyakorlatilag az összes szett, melyben a színésznő a vörös szőnyeges eseményeken megjelent.

Charlize Theron (Fotó: Dave J Hogan / Getty Images)

Charlize Theron öltözékébe szintén csak amiatt lehet belekötni, hogy a fenntarthatósághoz köze sincs. Ez a vivid lila Dior Haute Couture estélyi nem kevésbé sikkes testvére annak, a színésznő számára szintén egyedileg készült, gyíkzöld modellnek, melyet Theron a Golden Globe-gálán viselt

Jodie Turner-Smith (Fotó: Stephane Cardinale – Corbis / Corbis via Getty Images)

A várandós Jodie Turner-Smith-re mintha a szó szoros értelmében véve ráöntötték volna ezt a kanárisárga, flitteres Gucci estélyit. A kreáció persze akár sok is lehetett volna, de a színésznő és a kisugárzása megbirkózott vele.

Laura Dern (Fotó: Gareth Cattermole / Getty Images)

Laura Dern Valentino Haute Couture ruhája a görög istennős vonalat hozta, ám a legkevésbé sem konvencionális anyag- és színhasználattal.

Emilia Clarke (Fotó: David M. Benett / Dave Benett / Getty Images)

Emilia Clarke Schiaparelli estélyije csak első pillantásra minimalista darab, valójában sokkal összetettebb annál. Ha jobban megfigyeljük, a csillogó gyöngyök emberi csontvázat formáznak, a kreáció ugyanis az Elsa Schiaparelli és Salvador Dalí által 1938-ban tervezett, ikonikus csontvázruha 2020-as remake-je. 

Hildur Guðnadóttir (Fotó: by Dave J Hogan / Getty Images)

Hildur Guðnadóttir izlandi zeneszerző-énekesnő prezentálta, hogyan lehetsz kifogástalanul elegáns talpig zsinórfüggönyben.

Jessie Buckley (Fotó: Mike Marsland/WireImage )

Jessie Buckley a környezetvédelmi szempontokat figyelmen kívül hagyva direkt a BAFTA-gálára csináltatta ezt a ruhát a Miu Miunál. A toll és a nehéz bársony párosítása akár túlzás is lehetett volna, de nem lett. 

Scarlett Johansson (Fotó: by Dave J Hogan / Getty Images)

Scarlett Johansson estélyije ismerősnek tűnt, ám nem azért, mert a színésznő a dress code-ot betartva esetleg olyasmit vett volna fel, amit már korábban is viselt. Az Atelier Versace kreáció revütáncosnős frissítéssel ugyan, mégis egyértelműen idézte Penélope Cruz 2007-es Oscar-ruháját.

Gillian Anderson (Fotó: Samir Hussein / WireImage)

Gillian Anderson koktélruhája akár telitalálat is lehetett volna, ha mondjuk 15-20 centivel rövidebb vagy hosszabb. Ez a közvetlenül boka felett elvágott fazon viszont kizárt, hogy bárkinek is jól álljon.

Ella Balinska (Fotó: Lia Toby / Getty Images)

Amennyire működnek Giambattista Valli gigaruhái tüllből, annyira nem működnek ágytakaró jellegű anyagból. Ezen pedig még Ella Balinska modellalkata sem tudott érdemben változtatni.

Florence Pugh (Fotó: Gareth Cattermole / Getty Images)

Florence Pugh outfitjének alapkoncepciója és a fuksziarózsaszín árnyalat is rendben lenne, de ez a köpeny akkor is úgy néz ki, mint valami, ami már leeresztett. Vagy amit fel sem fújtak.

Charlotte Carroll (Fotó: Stephane Cardinale – Corbis / Corbis via Getty Images)

Az idei díjátadószezon indokolatlan kórsága az estélyi ruhák legalkalmatlanabb pontjain elhelyezett, emberevő gigamasni. Ez az idomtalan példány Charlotte C. Carroll brit színésznőt falta fel.

Lily-Rose Depp (Fotó: Gareth Cattermole / Getty Images)

A Lily-Rose Depp testén látható pucérruha a Chanel divatháztól való, ám a színésznő megjelenése ettől még Miley Cyrus legordenárébb napjait idézte.

Exit mobile version