Trend

Újra nyitva vannak a ruhaboltok és plázák – ezeket az intézkedéseket hozták, hogy biztonságosan vásárolhassunk

Önfeledt shoppingolás helyett átgondolt vásárlásra készítsük a lelkünket, ha ruhaboltba mennénk, az arcmaszkot pedig még véletlenül se hagyjuk otthon. A vásárlás szabályai és feltételei gyökeresen megváltoztak, hogy mennyire, abból adunk egy kis ízelítőt.

Immár Budapesten és Pest megyében is lazítottak a kijárási korlátozásokon, amelynek köszönhetően számos ruhaüzlet országosan is újra kinyitott, a vidéki bevásárlóközpontok után most már a pesti társak is ismét vonzzák a vásárlókat. A járványveszély azonban nem múlt el, távolról sincs arról szó, hogy minden visszaállt volna a régi kerékvágásba. Mind a plázák, mind pedig maguk a márkaboltok is komoly intézkedéseket hoztak, hogy biztonságosan vásárolhassunk és hogy dolgozóik is biztonságosan végezhessék munkájukat. Körülnéztünk, mindez mit jelent a valóságban, mire számítsunk, ha személyesen szeretnénk ruhát, cipőt vásárolni.

Maszk nélkül sehová

Általánosságban elmondható, hogy az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai alapján alakították ki az üzletek és plázák a biztonságos vásárlás feltételeit, ami ránk nézve annyit tesz, hogy a szájat és orrot eltakaró maszk vagy kendő viselése kivétel nélkül mindenhol elvárt, mint ahogyan a 1,5-2 méteres távolság betartására és a rendszeres és alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre is nyomatékosan felhívják a figyelmünket.

Az Árkád Budapest üzletközpont ezen kívül még arra is kéri a látogatóit, hogy 4 lépcsőnyi távolságot tartsanak a mozgólépcsőkön, a lifteket pedig csak nagyon indokolt esetben használják vásárlóik. Ugyanezeket kéri a Győri Árkád, a Debrecen Pláza, a Szeged Pláza, valamint a Pécs Pláza is a biztonsági előírások betartására hívja fel a figyelmet.

Nem csak nálunk, a világ minden pontján kiemelten figyelnek rá, ahol újranyithattak az üzletek, hogy a vásárlók biztonságos távolságot tartsanak egymástól.

Nem csak nálunk, a világ minden pontján kiemelten figyelnek rá, ahol újranyithattak az üzletek, hogy a vásárlók biztonságos távolságot tartsanak egymástól. (Fotó: Lauren DeCicca/Getty Images)

Több intézkedést is hoztak a bevásárlóközpontok a tisztaság fenntartása és a biztonságos vásárlás érdekében. A MOM Park arról tájékoztatja vásárlóit honlapján, hogy a legmagasabb higiéniai előírásoknak megfelelően várják őket, ennél részletesebb ismertetővel készült az Aréna Mall, amiről megtudhatjuk, óránként fertőtlenítik a fertőzés szempontjából kritikus pontokat (értsd a kilincseket, korlátokat, bútorokat, mosdókat, stb.), valamint az ételudvar és a mosdófolyosók területén is több fertőtlenítő állomást helyeztek el. Ezekkel az intézkedésekkel találkozunk akkor is, ha az Árkád Budapest bevásárlóközpontot, vagy a fentebb már említett, valamelyik vidéki plázát látogatjuk meg. Ezekben már a bejáratoknál informálnak a tudnivalókról, valamint arra is felhívják a figyelmet, hogy a padokat is elrakták, csökkentve a találkozási pontok számát, és a WiFi szolgáltatást is átmenetileg kikapcsolták. Az éttermek közül mindenhol csak azok fogadhatnak vendégeket, melyek rendelkeznek terasszal, a többi kínálatából továbbra is csak elvitelre válogathatunk. Vagyis,

most a shoppingolást tényleg értelmezzük tükörfordításában: vásároljuk meg amit kell, aztán inkább menjünk haza.

Otthon próbálj, fizess kártyával – szabályok a ruhaboltokban

Nem csak a plázák, maguk a márkaboltok is szorgalmazzák, hogy készpénz helyett a bankkártyás fizetési módot válasszuk, valamint a biztonságos távolság betartására is kérik a vásárlókat, kiemelve a kasszasort, ahol bizony sokan ellazázzák még mindig a 1,5-2 méteres távolságot és a másik nyakába lihegnek, mintha attól előbb sorra kerülnének.

A legtöbb márkaüzletnél kontrollálják, mennyi vásárló tartózkodhat a boltban, ezért már előre a vásárlók türelmét és megértését kérik, valamint azt, hogy az üzlet előtt várakozva is tartsák be a megfelelő távolságot egymástól. Ügyel erre például a CCC és a Deichmann is, ez utóbbi vevőszámláló chipet ad minden vásárlójának már a bejáratnál, valamint felhívják rá a figyelmet, hogy lehetőség szerint egyedül intézzük el a vásárlást.

Nem csak a vásárlókra, az eladókra is komoly biztonsági előírások vonatkoznak most, hogy enyhítették a kijárási korlátozásokat és újra kinyitottak a ruhaüzletek. (Fotó: Lauren DeCicca/Getty Images)

Nem csak a vásárlókra, az eladókra is komoly biztonsági előírások vonatkoznak most, hogy enyhítették a kijárási korlátozásokat és újra kinyitottak a ruhaüzletek. (Fotó: Lauren DeCicca/Getty Images)

A Mango, a Promod, a Springfield – és valójában minden márka – arról biztosítja a vásárlókat, hogy üzleteiket és azok berendezését a nap folyamán többször takarítják és fertőtlenítik, a H&M-nél pedig kiemelték, hogy dolgozóik minden órában fertőtlenítik a kasszák területét is. A maszkviselést nem csak a vásárlóktól várják el, de dolgozóik számára is előírásként szerepel, és pozitívum az is, hogy az üzletekben fertőtlenítő gélt, a Mangonál védőkesztyűt is biztosítanak. Kézfertőtlenítő gélt egyébként szinte minden márkaüzlet biztosít már a bejáratnál, az Intimissimi, a Calzedonia is erről tájékoztat.

A H&M és a Reserved esetén tudható, hogy a próbafülkék jelenleg még zárva tartanak, cserébe az otthon felpróbált ruhát az előbbinél 30, az utóbbinál 90 napig bármikor visszavihetjük, ami nagy könnyebbséget jelent. Vannak márkák, például a Springfield, ahogy ugyan lehetőség van próbálni, de a visszavétel időtartamát épp úgy meghosszabbították, ha úgy döntenénk, inkább otthon próbáljuk fel őket. Legnagyobb bánatunkra a Zara és a C&A nagyon szűkszavú, honlapjaikon gyakorlatilag semmilyen információt nem találni arról, mire számíthatunk a boltokban, de feltételezhető, hogy az elvárt minimumot ők is és minden más, most fel nem sorolt márkaüzlet is hozza, ami a tisztaság-maszk-kézfertőtlenítő tengelyen mozog. 

Hogy mindezek az intézkedések meddig tartanak, azt egyenlőre nem tudni, az teljes mértékben a járványhelyzet változásától függ. A plázák és üzleteik épp úgy, ahogy más boltok, vendéglátóhelyek is, a kormányzati intézkedések, valamint a WHO iránymutatásai alapján alakítják a nyitva tartás feltételeit, dolgozzák ki biztonsági intézkedéseiket.  

Erre most inkább ne készüljünk, ne számítsunk:

Az online vásárlás még mindig biztonságosabb:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top