Trend

Szemöldökformázók A-Z-ig – elmondjuk, melyik mire való

A szemöldökformázó ceruza a legnépszerűbb, mégsem a legjobb megoldás. Milyen típust javasol helyette a sminkmester, és hogyan használjuk őket? Eláruljuk!

Egy szépen ívelt szemöldök arcunk éke lehet, szemöldökformázó típusokból ehhez mérten nincs is hiány, portól a krémes állagúig számtalan különböző fajtájú, kiszerelésű termék közül válogathatunk, és ez nem mindig teszi egyszerűvé az életünket. Mással érdemes formázni a ritkás, vékony szemöldököt és mással a dús, vastag típust – hogy melyik szemöldökformázó melyikhez jó, arról Kiss Zsuzsát, a Puffni Stúdió sminkmesterét kérdeztük.

Szemöldökceruza

A legnépszerűbb szemöldökformázó, melyből többfélével is találkozhatunk, vannak klasszikus, faragósak és automata változatok, keményebb és puhább típusok, az elmúlt években pedig a színskála is látványosan bővült. A választék pozitívumai azonban nem biztos, hogy ellensúlyozni tudják a használatukból eredő negatívumokat. “Problémát okozhat, ha túl puha és/vagy sötét a ceruza, ekkor ugyanis nagyon erős, művi lesz az eredmény, ráadásul kendőhet is a szín, így nem lesz biztonságos a viselete. Sokszor látom azt is, hogy ha picit keményebb a ceruza vagy erősebben használjuk, kijöhetnek a szálak, koptathatja azokat. Ez egy ördögi kör, hiszen épp ott használjuk a ceruzát ahol hiányos a szemöldök, de éppen ezért ott fog a kopás is jobban jelentkezni. A szemöldök vége például sokszor teljes eltűnhet.”

Hogyan használd? Szépen ki lehet velük tölteni a szemöldököt, csak ügyeljünk rá, hogy ne blokkszerűen rajzoljuk meg, hanem sok pici, finom mozdulattal szálakat húzzunk a meglévő szálak közé. Ne egyenes, hanem enyhén c-ívű vonalakat húzzunk, követve a meglévő szálak irányát. “A szemöldökceruzákat inkább azoknak ajánlom, akiknek csak picit ritkásabb a szemöldökük, natúr hatásra vágynak és szépen a rések közé tudnak színezni.”

Népszerű szemöldökceruzák a Krémmániáról

Népszerű szemöldökceruzák a Krémmániáról: Maybelline Brow Satin Szemöldökceruza, Catrice Eye Brow Stylist Szemöldökceruza, Rimmel Brow Pro Microdefiner Blonde

Pomádé

Ha tömörebb, teltebb hatást, jobban kitöltött formát szeretnénk szemöldökünknek adni, a pomádék jobb választások lehetnek, mint a ceruzák. Ezeknek a tégelyes zseléknek ugyanis általában nagyon magas a pigmentációja, ráadásul tartósak, nem kenődnek. Használatukhoz sminkecset szükséges, de a sminkes szerint nem kell tőlük megijedni, ha finoman, a színt építgetve használjuk, ugyanúgy el lehet érni a zselés szemöldökfestékekkel natúr, visszafogott eredményt is.

Hogyan használd? Ha természetes hatást szeretnénk elérni, “arra figyeljünk, hogy minimális anyagot vigyünk fel az ecsettel. A kézfejünkön vagy a termék kupakjában dolgozzuk össze az ecset szálaival a színt és csak utána színezzük be a szemöldökünket.” A pomádéhoz a természetes és szintetikus szőrű ecsetek egyaránt megfelelőek, formájukat tekintve a klaszikus ferdén vágott vagy harántnyesett ecsetek az ideálisak. Ebből is széles a választék, van szélesebb, keskenyebb, és tömörségük is változik, van aminek hosszabb a szála, másnak rövidebb, ami mind befolyásolja annak használatát. “Minél tömörebb és nagyobb a ferde ecsetünk, annál több anyagot visz fel. Ha ritkább szemöldököt szeretnénk formázni, az a jó, ha minél kisebb és lazább az ecset feje, hiszen annál kevesebb anyagot fog felvenni, könnyebb lesz vele dolgozni.” Aki nem szeretne nagyon éles széleket, erős kontúrokat, az kísérletezgethet más formájú ecsetekkel is, a ceruzaecsetek, (vagyis a dundi, kúpformájú ecsetek) például alkalmasak rá, hogy nagyon lágy, természetes hatást érjünk el.

sminkecsetek szemöldökformázáshoz

Kúpecsetek szemöldökformázáshoz: Sigma E30 ceruzaecset, Zoeva 230 ceruzaecset
Ferde ecsetek szemöldökformázáshoz: MAC 208 sminkecset, KAP Kicsi Szemöldökecset

Hiányos ívű szemöldök formázásához szuper választás a pomádé, ezzel teljesen meg lehet adni a hiányzó ívet, arra azonban a sminkmester szerint érdemes figyelni, hogy színből picit világosabbat válasszunk mint gondolnánk, ugyanis ha nincs szőrszál, nagyon művi lehet a hatás egy sötét szín esetén. “Ha valakinek nagyon dús, vastag szemöldöke van, nem javaslom a használatát, ebben az esetben a pomádé nagyon rátapad, megül a szemöldök szálain, nem jut le a bőrig, így nem lesz szép az eredmény.” További sminkes tipp, hogy ha ha valaki a természetesség híve, illetve van kézügyessége és szeret is sminkelni, akkor egy hajszálvékony ecset segítségével gyönyörű szálak rajzolhatók vele a szemöldök bedúsítására.

A Krémmánia legjobb értékelésű szemöldökformázó pomádéi

A Krémmánia legjobb értékelésű szemöldökformázó pomádéi: Anastasia Beverly Hills Dipbrow Pomade, Freedom Makeup Pro Brow Pomade Szemöldökzselé, Avon Mark Tégelyes Szemöldökformázó Gél

Por állagú szemöldökformázók

Vannak kifejezetten szemöldökre készült por állagú sminktermékek, a sminkmester szerint azonban bátran kipróbálhatjuk a barna szemhéjpúdereket is, ha csak az van otthon (persze a csillám nélküli változatokat). “Gyakran tapasztalom, hogy nincs jelentős különbség köztük, vagy csak annyi, hogy a szemöldökre szánt púderek erősebben pigmentáltak, tapadósabbak, így nehezebb lehet velük precízen dolgozni.” Ha a szemöldökformázás esetén a tartósság az alapvető szempont, a pomádé a jó választás, a por állagúak előnye azonban, hogy könnyebb őket használni, könnyebb a színt felépíteni, nem száradnak be, és egy kis mennyiséggel is sokáig tudunk dolgozni. “A porokhoz a természetes szőrű ecsetek a legjobbak, de kétségtelen, hogy a vegán alternatívák között is vannak ma már nagyon jók.”

Hogyan használd? A por állagú szemöldökformázókat a sminkmester azoknak ajánlja, akiknek nem kell nagy hiányokat kitölteni, hatását tekintve a természetestől a drámaibb szemöldökig bármit el lehet készíteni velük. Színben válasszunk a hajunkkal megegyező, vagy annál egy picit sötétebb árnylatút, szőke hajúaknak pedig érdemes egy világosabb, tejeskávé barnával vagy búzaszínnel megrajzolni a szemöldöküket. Ők arra figyeljenek, hogy ne vörösödjön a pigment, a hűvösebb színskálán érdemes mozogni.

Kúpecsetet érdemes használni hozzájuk, ha épp csak egy kis színt akarunk adni a szemöldöknek, ha ennél komolyabb hiányokat kell kitölteni, vagy szükséges jobban megrajzolni kontúrt, akkor a ferde ecset a megfelelő választás. Porok esetén dolgozhatunk egy árnyalattal vagy választhatunk színpalettákat is, ha az előbbire esik választásunk, akkor építgessük a színt, és az orrtól kezdődően használjunk kevesebbet, majd kifelé haladva erősítsünk valamelyest a színen. Ha több színt tartalmazó terméket választunk, akkor haladjunk bentről kifelé, világosabbtól a sötétebb árnyalat felé.

“Ha valaki apró szálhiányokkal küzd, de port szeretne használni, úgy tudja a legszebb eredményt elérni, ha egy alapszínnel megrajzolja az egész szemöldököt, majd a világosabb hiányoknál sötétebb port használ.” – hangzik a sminkmester tanácsa. A felvitt porok fixálására az átlátszó spirálos szemöldökzselék jó megoldások, ezekkel ráadásul össze is tudjuk dolgozni a port a szőrszálakkal, így még szebb lehet a végeredmény.

szemöldökformázó paletták

A Krémmániások körében népszerű szemöldökformázók: Catrice Szemöldökápoló Készlet, Rimmel Brow This Way Szemöldökformázó Szett, Oriflame Szemöldökárnyaló

Attól függetlenül, milyen szemöldökformázót használunk, a sminkmester szerint néhány dologra érdemes mindenkinek figyelnie: “Szemöldökrajzolásnál próbáljunk meg mindig apránként haladni és ellenőrizzük szemből, távolabbról is a végeredményt. Nem kell minden áron követni a trendeket, inkább találjuk meg a saját színeinket és azt a formát ami arcunkhoz, stílusunkhoz a legjobban illik. Ha mégis szeretnénk kísérletezni a trendekkel, fontos, mindig olyan technikát válasszunk, ami nem hoz maradandó eredményt, gondolok itt arra, hogy gyorsn megbánhatjuk, ha túlszedjük a szemöldökünket, és a természetes formától nagyon elrugaszkodott tetoválásokat is hosszú idő visszacsinálni.” Ha bizonytalanok vagyunk, sok helyen kérhetünk segítséget szemöldökspecialistáktól, sminkesektől, kozmetikusoktól vagy akár az üzletek eladóitól is, hogy milyen terméket válasszunk és hogyan készítsük el mi magunk szemöldökünket.

Spirálos szemöldökformázók

Ezek is géles szemöldökformázóknak számítanak akárcsak a pomádé, kiszerelésük azonban a szempillaspirálokéhoz hasonló. A színtelen változatok – ahogyan már említettük -, inkább a más módon felvitt szín rögzítésére, a szálak átfésülésére szolgálnak, míg a színezett változatok jó megoldást jelenthetnek azoknak, akik úgy érzik nincs kézügyeségük, vagy rohanósan készülődnek, esetleg nem szánnak sok időt a sminkelésre.

Hogyan használd? A színezett, spirálos kiszerelésű szemöldökformázók segítségével egy-két mozdulattal színt tudunk adni a szálaknak, miközben rendezettebb is lesz a szemöldök, ráadásul a tartósságuk is jó: a legtöbb márkánál találunk vízálló, vagy úgynevezett smudge proof, vagyis a kenődésnek ellenálló változatokat. Hiányosabb szemöldök esetén érdemes egy kis szemöldökformázó porral keverni, hiszen maga a spirál csak a szálakat színezi.

Önmagukban azoknak nyújtanak segítséget, akiknek alapjáraton is jó a szemöldökük formája és csak egy kis plusz színt szeretnének adni neki. Az egészen világos szemöldök gyorsan árnyalható vele, ha nincs időnk, vagy nem akarjuk tartósan festetni azt. Remek választás továbbá tetovált szemöldökök mellé, ugyanis kiemelik a szőrszálakat és felfrissítik az ívet.

Szemöldökformázó spirálok a Krémmániáról.

Szemöldökformázó spirálok a Krémmániáról: Alverde Szemöldökformázó Zselé, L’Oreal Paris Brow Artist Plumper, Essence Make Me Brow Szemöldökformázó Gél

Szemöldökformázó filcek

Egyre népszerűbbek a filces szemöldökformázók, ma már a színválaszték is sokkal jobb az esetükben, mint pár éve volt. Előnyük, hogy tartósak és lágy színt adnak, így tökéletesen alkalmasak szálazásra, hiánypótlásra, az egész szemöldök megrajzolására azonban a sminkmester nem ajánlja: “túl művi lehet az eredmény, ezek a termékek nem arra valók, ráadásul így gyorsan el is fogynak.” Hogy minél tovább használhassuk, állítva, fejjel lefelé érdemes tárolni őket, így tud a legtöbb festék az ecsetbe folyni.

Hogyan használd? “Leginkább egy szép, formázott szemöldök kicsi, kiegészítő formázásához ajánlom, ha ennél komolyabb dologról van szó, vannak náluk sokkal alkalmasabb terméktípusok is.” Instagramon is sokszor láthatjuk a cakkozott végű filceket, amik három-négy szálat hivatottak egyszere megrajozni. Ázsiában ezek nagyon kedveltek, a k-beauty előretörésével pedig nálunk is felkapottá váltak. Az ázsai emberek szemöldöke azonban eltér a miénktől, így más formázást igényel. “Ritkásabb a szemöldökük és a trendeket nézve kedvelik a bozontos hatást, így számukra valóban jó sminkeszközök lehetnek, de én úgy tapasztaltam, a kaukázusi típusú embereknek nem a legjobb választás. Nehéz velük a kívánt, szép eredményt elérni, sokszor rácsos látványt, agresszív végeredményt adnak, pláne, ha nem vagyuk gyakorlottak a használatával.”

szemöldökformázó filcek

Szemöldökformázó filcek a Krémmániáról: Etude House Tint My 4-Tip Brow, Missha 7Days Tinted Eyebrow, Barry M Liquid Eyebrow Marker Brown Pen

További sminkcuccok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top