Tedd meg, ami már régóta húzódik: szelektáld a sminkcuccaidat!

Világjárvány nélkül is fontos figyelni arra, hogy mennyi ideig és hogyan használjuk a sminktermékeinket, végtére is a szemünkre, szánkra, a bőrünkre kenjük őket.

Vettél egy csodálatosan szép, piszkosul drága sminkpalettát? Jó neked! Három éve? Sürgősen dobd ki! Már biztosan lejárt a szavatossági ideje, bármilyen típusról is legyen szó. Igen, szomorú megválni kedvenc palettádtól, a szempillaspiráltól, ami végre tényleg működött a pilláidon, vagy a rúzsodtól, ami éppen olyan színű és tartósságú, amilyenre szükséged van. Mégis jobb, mint valami baktérium miatt szemfertőzéssel kikötni a dokinál vagy a „semmiből előjövő” pattanásokkal küzdeni a romlott alapozó miatt.

Ökölszabályok és valódi szavidők

Terméktípusonként eltérőek a szavatossági idők, de légy résen, a valóság ezeket könnyen felülírhatja. Számít például az is, hogy mikor gyártották a terméket, ugyanis bontatlanul, álltó helyében is megromlik egy idő után, mégis előfordul, hogy hónapokat, éveket is csücsül a raktárban, mire hozzánk kerül. A gond az, hogy míg a 30 hónapnál rövidebb szavatossági időt kötelező feltüntetni a termékeken (ezek a nyitott tégelyes kis ikonok, bennük egy számos jelöléssel), addig a gyártási dátum már ritkábban szerepel rajtuk. Szerencsére létezik már online felület, ahol mégis leellenőrizheted pillanatok alatt, mikor gyártották az adott terméket. Ha

  • parfümök esetén régebben, mint 5 év,
  • bőrápolók esetén régebben, mint 3 év,
  • sminktermékek esetén pedig régebben, mint 3-5 év (a szempillaspiráloknál általában a 3 év, púderes sminktermékeknél az 5 év a mérvadó),

meg se vedd a terméket, akármilyen szűzies is a csomagolása.

Ilyen ellenőrző felületek a checkcosmetic.net és a checkfresh.com., ahová azt a pici, sokszor alig észrevehetően a termékre nyomtatott vagy a papírdobozra dombornyomott betű-, illetve számsort (batch code-ot, vagyis gyártási számot) kell beírni, ami minden terméken szerepel.

A batch code ellenőrzése nagyon hasznos, megtudhatjuk, mikor gyártották az adott sminkterméket.

A batch code ellenőrzése nagyon hasznos, megtudhatjuk, mikor gyártották az adott sminkterméket.

Ha már tudjuk, mikor gyártották a kiszemelt terméket, néhány dolgot még érdemes mérlegelni:

  • Biztosan szükséged van rá? Főként a (sokadik) gigaméretű szemfestékpaletták esetén vetődhet fel a kérdés, tényleg kihasználnád az összes színt ami benne van? Ha nem, érdemesebb kevesebb, de annál találóbb színű palettát venned (vagy monókból összeszedni ami kell).  Egyrészt így kevesebb szemetet termelsz, másrészt a szíved sem fáj majd annyira, amikor a félig (se) használt sminkcuccodat kidobod.
  • Biztosan most van rá szükséged? Értem ez alatt, hogy felesleges kibontani bármilyen sminkterméket, amíg ténylegesen nincs rá szükség. Ne nézegesd a spirál keféjét, ha még ott a másik, bírd ki amíg elfogy, nem olyan nagy dolog az.

Meddig használd a sminktermékeket?

Összegyűjtöttük típusonként, mire mi vonatkozik, kapd elő a saját készletedet, és nézd át gyorsan. Tíz perc az egész, csak emlékezz rá, mikor kezdted használni őket.

Szempillaspirál

Szavatossági idő: Általában három hónapot mondanak, de ennél jóval szélesebb skálán mozog, akár 12 hónapig is terjedhet. Mielőtt elkezded használni, ellenőrizd, hogy az általad vásárolt típusra mit írtak.

A valóság: A dobozon feltüntetett jelölés lejárta után mindenképp cseréld le, de már előbb is érdemes megválnod tőle, ha érezhetően megváltozik az állaga, beszárad, szaga lesz.

Szemhéjtus

Szavatossági idő: Általában három hónapot mondanak, de a 6-12 hónapos szavatossági idő sem ritka esetükben, ez típustól függ.

A valóság: Ugyanaz vonatkozik rá is, mint a szempillaspirálokra. Ha állagában, szagában változást észlelsz, válj meg tőle. Az ecsetes változatoknál a pici ecset minden alkalommal a bőrödhöz ér, majd visszateszed a tubusba, ami levegőt kap. A filces változatok esetén is hasonló a helyzet, lemosni ezeket sem tudod. A tégelyes, sminkecsetet igénylő tusoknál egy fokkal jobb a helyzet, hiszen a sminkecset külön tisztítható és a festék tetejét is letisztíthatod (lentebb mutatom majd, mivel), de a szavatossági idő betartása itt is ajánlott.

Szemceruza

Szavatossági idő: Két évig nyugodtan használhatod, de gyakori, hogy három évben határozzák meg.

A valóság: A szemceruzák (és általában a faragható sminkceruzák, így a szájkontúrceruza is) vannak a legjobb helyzetben, hiszen faragásukkal folyamatosan eltávolítjuk a külső réteget.

Szemfesték

Szavatossági idő: Sok helyen olvashatjuk, hogy egy évig használjuk őket, de ez típustól is függ, a 18, 24 hónapos szavatossági idő sem ritka.

A valóság: Ki ne vitte volna már fel a szemfestékét ujjbeggyel, mikor nem volt idő a sminkkel pepecselni? Gyors, egyszerű és teljesen jól működik. Ezekkel a tapogatásokkal azonban minden alkalommal némi piszkot, baktériumokat (és még ki tudja, mit) viszünk rá a sminktermékünkre, de akkor sem jobb a helyzet, ha a három hete tisztított sminkecsetünkkel turkálunk benne. Érdemes ezért időnként lefertőtleníteni a szemsminkeket, krémes állagút és por állagút egyaránt. Rövidebb szavatossági időt a krémes állagú szemfestékek kapnak, itt 12-18 hónapos időtartamokat találni, a por állagúaknál ez felcsúszik 24 hónapig is.

Szemöldökformázó

Szavatossági idő: Széles skálán mozog, 6 hónaptól 2 évig is terjedhet.

A valóság: A spirálos szemöldökformázóknál a szempillaspirálokra vonatkozó tanácsokat érdemes megfogadni, vagyis száradás, szagosság esetén kidobni őket lejárat előtt is. A szemöldökceruzáknál épp úgy jobb a helyzet, mint a szemceruzáknál, két évig is jók lehetnek, míg a tégelyes változatok esetén ennél rövidebb szavatossági idővel számoljunk, tisztán tartásuk pedig a szemfestékekével azonos.

Soha, de soha nem várd meg, hogy sminkcuccaid erre a sorsa jussanak! (Fotó: Getty Images/Stefan Cristian Cioata)

Soha, de soha nem várd meg, hogy sminkcuccaid erre a sorsa jussanak! (Fotó: Getty Images/Stefan Cristian Cioata)

Alapozó

Szavatossági idő: Általában 12-24 hónap, amíg nyugodtan használhatod őket.

A valóság: Nem mindegy, hogy tubusos, pumpás vagy cushion alapozóról van szó. Előbbiek zártabb csomagolásúak, a pumpás esetén a termék biztosan nem kap levegőt sem, így tovább megőrzik minőségüket, míg a cushion kvázi tégelyes változat, ehhez mérten nagyobb bepiszkolódási esélyekkel. Ha adnak hozzá szivacsot, azt mindenképp rendszeresen tisztítsd (lentebb elolvashatod, hogyan). Bármelyik típust is használod, ha bármilyen színbeli, állagbeli változást észlelsz, vagy megváltozik az illata, hagyd abba a használatát.

Púderek

Szavatossági idő: Általában 18-24 hónap.

A valóság: Az arcpúderekbe kisebb az esély, hogy az ujjunkkal nyúlkálunk bele, itt inkább az ecsetek, szivacsok tisztán tartásáról kell gondoskodnunk. A kompakt púderek felületét érdemes időnként, akár hetente letisztítani, hogy biztosan ne váljon mindenféle baci telephelyévé. 

Korrektor

Szavatossági idő: 6 hónap.

A valóság: Bizony, ezeket a készítményeket jobbára csak 6 hónapig javasolt használni, legyen szó stiftesről, ecsetesről vagy szivacsos applikátorral ellátottról. Tisztogatni őket nem nagyon tudod, ellenben a bőröddel érintkeznek minden alkalommal, így talán jobb betartani a rövid időtartamot, pláne, ha a szemkörnyék sminkeléséről van szó.

Arcárnyalók

Szavatossági idő: 6 hónaptól 2 évig bármi lehet.

A valóság: szavatossági idejük nagy mértékben függ attól, hogy por állagú vagy krémes termékről van szó. A vizet, olajakat nem tartalmazó, púderes készítmények általában tovább bírják, akár két évben is meghatározhatják ezt az időt a gyártók. A púderes sminktermékek tisztán tartását lentebb elolvashatod, a folyékony vagy krémes termékek esetén figyelj az állagukra, illatuk változására, ami jelezheti, ha kapcsolatotok a végéhez ért.

Rúzs

Szavatossági idő: akár 3 év is lehet.

A valóság: általában a rúzsok szavatossági ideje a leghosszabb, a bennük lévő növényi olajak, zsírok miatt azonban ezek könnyen avasodhatnak, pláne, ha télen (és főként) nyáron cipeljük magunkkal mindenhová. Avasságát könnyen megállapíthatod a jellegzetes szagról, ha ilyet tapasztalsz, mindenképp cseréld le, függetlenül attól, mikor kezdted használni. A klasszikus rúzsokat időnként érdemes és lehet is letisztítani, sajnos folyékony változataikra mindez már nem érvényes, így ha valamilyen szájbetegséged, herpeszed lesz, jobb, ha megválsz az aktuálisan használt ajakszínezőidtől. 

Szájfény

Szavatossági idő: 6-24 hónap között bármi lehet.

A valóság: Egészen változatos képet mutat a szájfények szavatossági ideje, így érdemes csekkolni előre, hogy mit várhatunk tőle. Jellemzően applikátoros készítményekről van szó, amik a rúzsokhoz hasonlóan tartalmazhatnak bőrápoló olajakat is, így az avasodás esetükben is előfordulhat egy idő után. Szájbetegség, herpesz kialakulása esetén érdemes őket is lecserélni, hogy ne cipeljük tovább a kórokozókat, és épp úgy, ahogy más tubusos sminkterméket, őket se tunkoljuk ki-be a tubusból, mert így csak felesleges levegő kerül be annak belsejébe. Ha rúzs fölé használjuk, érdemes használat után tiszta papírzsepin letörölni az applikátor fejét.

Így tisztítsd a sminkcuccaidat

Sminktermékek

Minden tégelyes, palettás kiszerelésű terméket, a klasszikus rúzsokat, de a szemceruzákat, stiftes korrektorokat, arcárnyalókat is gyorsan és egyszerűen megtisztíthatod a rájuk rakódott baktériumoktól. Spriccelj rájuk izopropil-alkoholt, és várd meg, amíg teljesen megszárad, elpárolog a folyadék, majd utána csukd csak be őket. Nem befolyásolja a sminkek színét, állagát, minőségét, nem kell letörölni és bármikor, villámgyorsan elvégezhető a művelet. Wayne Goss világhírű sminkmester videójából megnézhetitek, milyen egyszerű az egész:

Sminkszivacsok és sminkecsetek

Függetlenül attól, hogy milyen gyakran használod őket, sminkeszközeidet bizony rendszeres időközönként tisztítani szükséges. Mivel mindkettő közvetlenül érintkezik a bőröddel, rengeteg szennyeződés rakódhat le rajtuk, de tárolás során is bepiszkolódnak: gondold csak át, mikor mostad ki utoljára neszesszeredet, sminkes táskádat, pakoltál ki a fiókodból vagy szekrényedből, ahol tárolod őket. Fésülködőasztalkán por rakódik rájuk, egyszóval mosni kell őket, nincs mese.

A sminkszivacsokat legjobb, ha minden használat után elmosod, de legalább két-három naponta keríts rá sort. Csak víz és egy kis sampon kell hozzá (persze vehetsz spéci tisztítószereket is), nem nagy dolog, ellenben ezek könnyen beszívják belsejükbe a sminktermékeket, olajat, piszkot, amit egyre nehezebb és nehezebb eltávolítani. Ügyelj rá, hogy megfelelően kiszáradjon és ha lehet, tárold őket külön a többi sminkterméktől. Ha már úgy látod, sehogy sem nem tisztul meg a szivacs, jelzés: venned kell újat.

A sminkecseteket hosszú évekig használhatod nyugodtan, egy a fontos, ne feledkezz meg a tisztán tartásukról. Mindegy, hogy alapozóecset vagy legyezőecset, megvetted, onnantól tisztítást igényelnek. Ehhez pár száz forintért nagyon jó kis szilikon tisztító padokat tudtok venni, amik rücskös felülete megkönnyítik az ecsetek kimosását, melyhez langyos vízen és némi babasamponon kívül nincs többre szükség (vannak persze spéci tisztítószerek is, míg mások a mosogatószerre esküsznek, mint ami minden szennyeződést eltávolít a szálakról). Lehetőleg fektetve szárítsd őket olyan helyen, ahol kellően ki tudnak száradni.   

Legalább hetente egyszer tisztísd ki a sminkecseteidet. (Fotó: Getty Images/gerenme)

Legalább hetente egyszer tisztítsd ki a sminkecseteidet (Fotó: Getty Images/gerenme)

Még több smink: