Mitől jó egy korrektor, és melyiket érdemes választani? Kiderítettük!

Nyolc népszerű korrektort teszteltünk le, de ennyinél nem álltunk meg! Abban is segítünk, hogy eldöntsd, melyik lenne számodra a legmegfelelőbb.

Mindegy, hogy a természetes sminket kedveljük vagy az erős, sok kozmetikummal dolgozót, egy korrektort mindig tartsunk a kezünk ügyében. Nem mindegy azonban, milyet. Vajon mitől lesz igazán megfelelő egy korrektor, és mégis miért olyan nehéz egy normális darabot találni? Ennek jártunk utána, plusz le is teszteltünk néhány népszerű változatot, hogy segítsünk nektek a választásban.

Mitől jó egy korrektor?   

1. Bőrtípusfüggő

Ne kapkodjuk el a vásárlást, ügyeljünk rá legalább annyira, mintha arckrémet vagy alapozót választanánk, az egész ugyanis jóval személyre szabottabb, mint gondolnánk. Állagukat tekintve az egészen folyékonytól a sűrű, stickes kiszerelésűekig terjed a skála, amelyek közül alapvetően aszerint érdemes választani, hogy milyen típusú a bőrünk, és milyen erős fedést kívánunk elérni. 

Ha száraz a bőrünk, kerüljük a egészen folyékony, jellemzően matt finisű korrektorokat, ezek ugyanis épp bőrünk száraz jellegére erősíthetnek rá, kiemelve a ráncocskákat, és látványában is szárazzá tehetik a bőrt. Válasszunk sűrűbb állagú készítményeket, amelyek közül könnyedebb, természetes hatású fedést adhatnak a krém korrektorok, teljes fedést pedig a stickes kiszerelésűek – bár gyorsan hozzátesszük, mindez erősen függ az adott termék minőségétől is.

Zsíros, tág pórusú bőrnél, illetve kombinált bőrtípusnál (elsősorban a T-vonalat illetően) épp ellenkező az ajánlás. Könnyed fedéshez válasszunk folyékony, egészen könnyed állagú korrektorokat, ha pedig erősebb hatásra van szükségünk, a balzsamos állagúak lehetnek megfelelők, mint amilyenek például a többféle színből álló korrektorpaletták is szoktak lenni.

Bármilyen típusú is a bőrünk, ne feledkezzünk meg a megfelelő – de nem elnehezítő, zsíros-olajos érzetet maga után hagyó! – hidratálásról, különösen a szem környékén, ahonnan a sietős mozdulatok miatt hajlamosak vagyunk lehagyni az arckrémet.

Fontos, hogy bőrtípusunknak megfelelő korrektort válasszunk (Fotó: iStock)

2. Fedőhatás és színárnyalat

Ha látványos bőrhibánk nincs, egy enyhe vagy közepes fedésű darab tökéletesen elegendő lehet. Korrektort használhatunk az alapozónk előtt vagy után is, itt egyetlen szabály van: ha púderes alapozót használunk, mindig előtte tegyük fel a korrektort, máskülönben darabos, foltos eredményt kaphatunk. Folyékony alapozó esetén szokás kérdése, mikor alkalmazzuk korrektorunkat, a fő, hogy megfelelően dolgozzuk el a színhatárokat. 

A korrektorok esetén mindig feltünteti a gyártó, mire ajánlja őket: szemkörnyékre vagy piros foltokra, pattanásokra (esetleg mindkettőre), aki pedig alapos, a neten is utánaolvas, hogyan váltak be a termékek. Az ajánlás persze nem azt jelenti, hogy az ellenkező funkcióra nem vethetjük be, de könnyen lehet, hogy ott nem szerepel olyan jól, mint szeretnénk.

Az árnyalat kiválasztásánál érdemes azonban eldönteni, mire akarjuk használni. Szemkörnyékre való korrektor esetén választhatunk bőrünk színénél egy, esetleg két árnyalattal világosabbat is (nagyobb eltérést ne engedjünk meg, az már természetellenes lenne), arcra használatos korrektor esetén azonban érdemes ennél szigorúbbnak lenni. Válasszunk pontosan olyan árnyalatút, mint az alapozónk, máskülönben fura, foltos hatást kaphatunk.

Most, hogy az elméletet már mindeni tudja, lássuk, hogyan vizsgáztak az általunk kipróbált korrektorok!

Melyiket érdemes választani?

Yves Saint Laurent – Touche Éclat High Cover

Yves Saint Laurent – Touche Éclat High Cover Korrektor

Tapasztalat felvitelkor: Tollszerű kiszerelése könnyű használatot biztosít, a korrektort a kiszerelés végén található gombbal adagolhatjuk. Illatmentes, ami nagy pozitívum, állaga könnyű, vékony rétegben is felvihető, jól eldolgozható és gyorsan szárad. A sminkszivacs túl sokat venne fel belőle, így az eldolgozásához azt nem javaslom, számomra ujjbeggyel volt a legegyszerűbb, igaz, sminkecsettel még egységesebb eredmény érhető el.

Fedése: Nagyon erős, sötét karikáim nincsenek, de a fáradtság jelei látszódnak reggelente, ezeket szépen eltüntette. Kevés is elegendő volt hozzá, hogy természetes fedést adjon, alkalmi sminkhez, erősebb fedéshez már többet kellett belőle használni, ellenben így is szépen belesimult a bőrömbe. Észre sem vettem, hogy rajtam van, csak az látszott, hogy szebb a szemkörnyék. Kisebb pattanásokra, pici piros pöttyökre is használtam, azokat is szépen lefedte, de összességében szemkörnyékre mégis jobbnak éreztem.

Napközbeni tapasztalatok: Megszokott folyékony alapozómmal tökéletesen együttműködött, mindegy volt, hogy melyiket tettem fel először. Szemkörnyéken fixáló/mattító púder nélkül négy-öt órán át meg sem mozdult, utána vettem csak észre, hogy a szem alatti ránc(ocskám)ba beleült, de a bőr többi területén őrizte a reggeli fedés erősségét. Egy dologra érdemes figyelni: sok festéket ne hagyjunk az ecsetben használat után, amit kinyomunk, dolgozzuk is el. Másnapra megszáradhat annyira, hogy önmagában nehezebb lesz ezt a „maradékot” eldolgozni, ilyenkor érdemes hozzá friss adagot nyomni, úgy már minden rendben lesz.

Yves Saint Laurent – All Hours Concealer

Tapasztalat felvitelkor: Applikátoros kiszerelésű korrektor, könnyű textúrával, ezért szivaccsal nem is érdemes eldolgozni, túl sokat venne fel belőle. Sminkecsettel vagy ujjbeggyel a legjobb használni, és érdemes egyszerre keveset eloszlatni, ugyanis bár könnyű érzetű, mégis szépen fed. Pozitívum, hogy sem bőrszárító alkoholt, sem pedig irritáló illatanyagot nem tartalmaz.

Fedése: Szemkörnyéken abszolút elégedett voltam vele, vékony rétegben is egészen megváltoztatta a tekintetemet, mégsem volt tetten érhető, hogy smink van rajtam. Kisebb pattanásokra kipróbáltam, jól működött, de a gyógyulófélben lévők száraz jellegét kiemelte, így azokra csak óvatosan tettem, és inkább az alapozóval együtt trükköztem.

Napközbeni tapasztalatok: 16 órás tartósságot ígér, ezt azért kicsit túlzásnak érzem, de tény, hogy egy munkanapot szépen lehúzhatunk benne. A szemem alatt egyelőre csak érdemleges ránc húzódik, délután közepére ebbe egy icipicit beleült, de ezt inkább csak közelről lehetett észre venni, összességében szépen a helyén maradt és fedése is rendben volt. Gyors korrigálással ezt javítani tudtam, így estig szépen bírta. 

Rimmel London – Lasting Matte Concealer

Tapasztalat felvitelkor: Ennél a kellemes púderillatú likvid korrektornál a tapasztalatok bőrterületről bőrterületre és bőrhibáról bőrhibára változnak, sőt teljesen eltérnek egymástól. A kisebb pattanásokra simán fel lehet vinni, nem is kell vele különösebben megküzdeni, ugyanakkor a bőrből kiemelkedő nagyobb pattanások és kiütések szinte azonnal ledobják magukról a színanyagot. Ezzel pedig épp az ellentétes hatást érjük el, mert a festék lecsúszik, így még inkább kihangsúlyozza a bőr gyulladt, piros kiemelkedéseit. 

Fedése: A kisebb bőrhibákat, hegeket jól és hosszantartóan fedi, egy kevés is elég a diszkrét takaráshoz. Nekem például egy kutyaharapás miatt egy ötforintosnyi körben hiányzik egy vékony hámréteg az arcom bal oldaláról, ezt a hibát a korrektor kettő laza ecsetvonással tökéletesen eltüntette. Emellett túlzásokba nem esve, egy leheletnyi rétegben a szem környékén is jól működik. Ha valaki ott szeret következetesen világosítani, ezt a korrektort nagyon fogja szeretni.

Napközbeni tapasztalatok: Ahova való, ott jó pár óráig fed rendesen, a szem alatt fel sem tűnik, de ahogy izzadunk, a likvid állag miatt máshol bizony elkezd lefolyni, némi szárító hatást hagyva maga után. Ha a lefolyást el akarjuk kerülni, púderrel vagy egy kevésbé krémes alapozóval érdemes fölé dolgozni.

Lancome – Teint Idole Ultra Wear Camouflage Concealer

Lancome – Teint Idole Ultra Wear Camouflage Concealer

Tapasztalat felvitelkor: Egészen sűrű, krémes állagú készítmény, melynél szemkörnyéken a klasszikus korrektorfelviteli módot – vagyis hogy több helyre pöttyözünk vele, és azokat egybedolgozzuk – felejtsük el. Nagyon intenzív ugyanis a fedése, egy kicsi pöttynyi mennyiség a teljes szemkörnyékre elegendő, és nagyon jól el lehet oszlatni, dolgozni simán ujjbeggyel vagy sminkecsettel (szivaccsal neki se álljunk, amilyen kevéske kell, mindet felszívná).

Fedése: Egészen erős fedést is könnyedén elérhetünk vele, de a mennyiségre tényleg figyeljünk, mert az a kulcsa, hogy mennyire lesz természetes és szép a végeredmény. Szemkörnyékre és pattanásokra is bevált, nekem mindent lefedett, amit csak akartam, és napközbeni tartósságával sem volt gond. 

Napközbeni tapasztalatok: Szemkörnyékre alapozót volt, hogy egyáltalán nem tettem fölé, ha tesztek, előbb a korrektort használjátok, nálam legalábbis úgy jobban működött, könnyebben egybe tudtam dolgozni a kettőt. Mivel mattra szárad, púderrel nem mentem rá, nálam az nagyon kidobná a pici ráncokat, de nem is kellett. Sminkfixáló permetből ami ráhullott, az tökéletesen elegendőnek bizonyult. 

Max Factor – Facefinity All Day Flawless Concealer

Max Factor – Facefinity All Day Flawless Concealer

Tapasztalat felvitelkor: Kellőképpen telt, krémes állagú korrektor, kimondottan kellemes, enyhén marcipánszerű illattal. Az applikátora a célnak megfelelő, de felkenés előtt érdemes róla lehúzogatni a felesleges festéket, mivel nem kell belőle sok. A felvitel után szivaccsal célszerű eloszlatni a bőrön, ami felszívja az esetleges felesleget is.

Fedése: Szem alatti karikákra és pattanásokra is kipróbáltam, nekem mindkét esetben bevált. Egy rétegben szépen, intenzíven fedett, a másodikkal viszont már soknak tűnt. A bőrömön lévő, enyhébb hámlást igencsak kiemelte, így ha hozzám hasonlóan hámlásra hajlamos bőröd van, csak radírozás és hidratálás után kend fel!

Napközbeni tapasztalatok: Az alapozómmal, szivacs segítségével szépen el tudtam dolgozni, száradás után selymesen púderes állagot öltött. Arra viszont oda kell figyelni, hogy tényleg alaposan oszlasd el, ugyanis a textúrája eléggé eltér az alapozóétól. A ráncocskákba csak minimálisan ült be, nem szárított. Több óra elteltével is stabilan a helyén maradt, a nedves időt is állta.

Avon –Luxe korrektor

Avon – Luxe korrektor

Tapasztalat felvitelkor: Mivel alapvetően egy száraz, szerencsére nulla illattal bíró stiftről beszélünk, viszonylag nehezebb felvinni és eloszlatni a bőrön, mint egy folyékony változatot, éppen ezért időt kell szánni a megfelelő eldolgozásra. Más korrektorokhoz képest valamivel több kell belőle, hogy szépen fedjen, cserébe nagyon könnyen kezelhető, és maximálisan kézre áll a kialakítása, kimondottan jó érzés kézbe venni ezt a szép kis csillogó aranytöltényt.

Fedése: Úgy tapasztaltam, a nagyobb pattanásokat és a ronda kiütéseket is szépen betakarja. Nekem az ételallergiám és a stressz miatt elég sűrűn jönnek elő a pattanásnál nagyobb, látványos kiütéseim – ezeket is maradéktalanul befedte, tehát ha valaki hasonló problémával küzd, annak kimondottan tudom ajánlani.

Napközbeni tapasztalatok: Nem érdemes rá alapozni, mert az alapozó hatást a korrektor már önmagában eléri. Viszonylag sokáig is bírja, két-három órán át biztosan ugyanolyan, mint frissen felkent állapotában, de intenzitástól függően akár estig is tart. A ráncokba alapvetően nem ül bele, ezért akkor sem kell félni a terméktől, ha estig egyáltalán nem jutunk tükörhöz. Enyhe szárító hatást azonban észrevettem, ezért szemkörnyékre kevésbé javaslom.

Bourjois – Always Fabolous Full Coverage Concealer 24h Extreme Resist 

Tapasztalat felvitelkor: Könnyű állagú korrektor, finoman parfümös illattal. Az applikátora nincs túlgondolva, de a funkcióját korrekt módon betölti. A festékből nem kell túl sok, mivel több rétegben sem lesz jelentősen erősebb a fedése, a pöttyözés után ujjbeggyel érdemes eloszlatni a bőrön, mert a szivacs szinte teljesen leszedi.

Fedése: Szemkörnyékre és bőrhibákra is kipróbáltam, előbbi területen vált be igazán. Nagyon könnyű viselet, ezért inkább csak halványítja, de nem fedi el teljesen a pirosas foltokat, pattanásokat, a bőrből kiemelkedő egyenetlenségeket pedig még kissé hangsúlyozza is. A kékes-szürkés, szem alatti karikáimat viszont teljesen jól ellensúlyozza, így ha erre a területre való korrektort keresel, ez a termék lesz a barátod.

Napközbeni tapasztalatok: Érzetre mintha ott sem lett lett volna, az alapozót úgy tudtam rá felvinni, mintha a csupasz bőrömre kentem volna. Könnyedségénél fogva a ráncokba sem ült bele, és nem tapasztaltam, hogy különösebben szárított volna. A nap folyamán nem kenődött, nem tűnt el a helyéről.

Idun Minerals – Concealer Raps

Idun Minerals – Concealer Raps

Tapasztalt felvitelkor: Tollas kivitele praktikussá és könnyűvé teszi használatát, egy-két gombnyomásnyi mennyiség elegendő lehet egy-egy szemünk köré. Folyékony textúrájú, mégis úgy tűnt, száraz bőrre is jó lehet, ugyanis táplálóbbnak éreztem, mint más termékeket, száradási ideje is több volt.

Fedése: Egyenletes fedést biztosít, egy vékony rétegben természetes hatást kelt, ha építeni szeretnénk, van rá lehetőség, száradási ideje szerencsére ad is rá időt, hogy variáljunk. Szemkörnyékre alapozó alá könnyebb volt felvinni, mint utolsó lépésben, pattanásoknál ez mindegy volt – de úgy vettem észre, e tekintetben fedése inkább erős közepes. Szem körüli területre számomra jobban bevált. 

Napközbeni tapasztalatok: Szárító hatást nem tapasztaltam, tartósságával elégedett voltam. Az alapozómmal nem csomósodott össze, jól lehetett rá sminkelni tovább.