Mindent ezek sem tudnak – filces sminktermékeket teszteltünk

Van egy különc kis csoportja a sminktermékeknek, a filces változatok, melyek a praktikumot hirdetik. Leteszteltük, minőség is párosul-e mellé.

A filces sminktermékek kategóriáját jó ideig a szemhéjtusok uralták, melyeknél érthető volt az igény a filctollszerű kialakításra, hogy a precíz cicavonalak meghúzhatók legyenek. Mára azonban a gyártók rájöttek, hogy van még fantázia a kivitelezési módban, és a szemhéjtusok mellé szemöldökszínezők és rúzsok is felsorakoztak. Nagy előnyük – állítólag –, hogy könnyű a használatuk, praktikusak, miközben sminkelni is szépen lehet velük. Hogy kiderüljön, valóban így van-e, tíz filces sminkterméket teszteltünk le, mutatjuk, milyen eredményre jutottunk. 

Szemhéjtusok

Artdeco – Long Lasting Liquid Liner Intense 01

Artdeco – Long Lasting Liquid Liner Intense 01

Tapasztalat felvitelkor: A megszokottnál kicsit vékonyabb, hosszúkásabb hegye van, mely ráadásul kellőképpen masszív is. Rendkívül könnyű volt dolgozni vele, akár egészen vékony, akár vastagabb, cicás tusvonalat húztam. Azoknak is merném ajánlani, akik gyakorlatlanok szemhéjtushasználatban, vagy más kiszerelésű terméket használtak eddig. Az illata jobbfajta vörösborra emlékeztet. 
Színintenzitás: A színe, ahogy a termék elnevezése is ígéri, kimondottan intenzív, mélyfekete. Már első húzásra tökéletesen fed, és másodpercek alatt meg is szárad. 

Fotó: Leéb Ádám

Napközbeni tapasztalatok: Gyakorlatilag meg sem mozdult egész nap, nem kenődött, nem pergett, a nedves időt is állta. Nem tudtam benne hibát találni. Nagy kedvenc lett, biztos, hogy újra veszek, ha elfogy.

Smink eltávolítása: Micellás vízzel csak elkenni tudtam, szemfestéklemosóval jött le teljesen.

Avon – Mark Whip Into Shape Tattoo Eyeliner

Avon – Mark Whip Into Shape Tattoo Eyeliner

Tapasztalat felvitelkor: A filctollszerű fej kellőképpen hegyesnek tűnik, viszont kicsit puha. Vékony tusvonalat nehezebb, vastagabbat viszont könnyű volt húzni vele. Az illata diszkréten alkoholos. A toll „szuperképessége”, hogy kétvégű, nemcsak festő, hanem korrektor vége is van, ami valóban használható, egyszerűen tudtam vele javítani azokon a helyeken, ahol kimentem a vonalból.
Színintenzitás: A festék kicsit nehezen indult meg a tollból, satírozni kellett a kezemen, mire „megérkezett”. Többször is át kellett húznom vele a vonalat, mire igazán fekete lett.  

Fotó: Leéb Ádám

Napközbeni tapasztalatok: Nem pergett le, viszont a nap folyamán halványodott, tompult a vonal.
Smink eltávolítása: Micellás vízzel könnyedén lejött.

Catrice – It’s Easy Black Liner

Catrice – It’s Easy Black Liner

Tapasztalat felvitelkor: A feje szinte tűhegyes és stabil, a legvékonyabb vonalat is meg lehet húzni vele, mi több, erre a legalkalmasabb. Hegyesre hajtogatott sminklemosó kendővel könnyen javítható. Az illata a valódi filctollakéra emlékeztet. 
Színintenzitás: A vonalat legalább kétszer-háromszor át kell húzni, hogy igazán erőteljes fekete színe legyen. 

Fotó: Leéb Ádám

Napközbeni tapasztalatok: A nap folyamán sajnos eléggé kenődött, a szemem sarkainál gyakorlatilag el is tűnt. A nedvességet, könnyezést nem bírja.
Smink eltávolítása: Micellás vízzel néhány mozdulattal lejött.

Bourjois – Eye Catching szemhéjtus

Bourjois – Eye Catching szemhéjtus

Tapasztalat felvitelkor: Kicsit olyan érzés, mintha egy igazi alkoholos filccel próbálnánk meg szép, cicás vonalat húzni. Még a szag is stimmel, akárcsak a tushegy merevsége. Sok gyakorlás után azért kiderült, hogy a tus hegyével lehet játszani, majd végeredményként egy vastag, filces vonalra és extra ragadozótekintetre kell számítani.
Színintenzitás: Bizonyos szögben van a filcnek egy kis kékes árnyalata, nekem bejött a csillogó, metálosabb, bulis felhang. A tus meg is hozta a kedvemet egy kis ezüstös csillámporhoz és egy fém fülbevalóhoz, ezek tökéletesen passzolnak mellé. A nagyon kiemelő szempillaspirál viszont nem megy hozzá, ha ezt a tust választjuk, legyen a vele rajzolt vastag vonal a sminkünk fő attrakciója, ami már önmagában véve jó értelemben vett provokáció.

Fotó: Leéb Ádám

Napközbeni tapasztalatok: A vonalat napközben többször át kellett húzni, és a tus bizony hajlamos a kenődésre, a vonalfeldarabolódásra, így mindenképp érdemes magunkkal vinni, ha egész nap élvezni szeretnénk a sminkünket.
Smink eltávolítása: Sminklemosóval azonnal lejött, de a langyos víz is kiválóan oldja.

Miss Sporty – Flick to Last szemhéjtus

Miss Sporty – Flick to Last szemhéjtus

Tapasztalat felvitelkor: Eléggé meglepődtem, mikor kezembe vettem a terméket, ugyanis a tus a klasszikus ecsetforma helyett egy téglalap alakú fejet tartalmaz. Kellett vele gyakorolni, de aztán rájöttem: úgy kell vele dolgozni, mint egy színezővel. Ki kell találni előre a formát, amit az ecset egyik vékony sarkával megrajzolunk, és ezt kell, illetve lehet az ecset vastagabb részeivel kisatírozni. A széleken, a szemhéj belső és külső oldalán különösen sokat kellett gyakorolni a precíz vonalat, de szerencsére gyorsan és könnyen lejön az amúgy kenődésmentesen és gyorsan száradó tus, ha korrigálni kell. Ha ráérzünk a tusra, és okosan használjuk, hosszú távon hű társ és gyönyörű formázó lehet, aminek nap mint nap klasszikus, igéző cicaszemeket köszönhetünk.
Színintenzitás: Szép, intenzív matt fekete.

Fotó: Leéb Ádám

Napközbeni tapasztalatok: Kiemeli, de nem tolja túl a szemet egy átlagos hétköznapra sem. A szexi vastag vonalakat produkáló tusfilcek közül talán az egyik legdiszkrétebb.
Smink eltávolítása: Álom könnyen lejön, lemosóval nekem egy vattahúzás, és már kész is, sehol a kiütéssel végződő bokszmeccs utáni szemkörnyék.

Oriflame – The ONE Eye Liner Stylo Jumbo

Oriflame – The ONE Eye Liner Stylo Jumbo

Tapasztalat felvitelkor: Ezt a szemhéjtust nem cicaszemekhez találták ki, az már biztos. Nemcsak maga a filc, hanem a hegye is egészen vastag, így szépen elvékonyodó, precíz vonalat sokadszorra sem sikerült húznom vele. Helyette végül sima szemkontúrozásra használtam a szemhéjon, arra egész jó volt, de érdemes ez esetben is erős, markáns vonalra számítani, legalábbis nekem azok sikerültek a legjobban.
Színintenzitás: Maga a szín szép metálos, ami pont megtestesíti az arany középutat a feltűnően csillogó és a hétköznapokban megszokott matt között.

Fotó: Leéb Ádám

Napközbeni tapasztalatok: Közepesen tartós, jobb, ha napközben magunknál tartjuk a szemhéjtust a kisebb korrigálások elvégzéséhez.
Smink eltávolítása: Meglehetősen tartós, profi sminklemosóval érdemes próbálkozni, vízzel biztosan nem jön le.

Szemöldökformázók

Avon – Mark Brow Tattoo Micro Styler

Avon – Mark Brow Tattoo Micro Styler

Tapasztalat felvitelkor: A filces, háromágú fej festékkel megfelelően átitatott, ezért egészen finoman kell vele bánni, ha szálazásra is szeretnénk használni. Érdemes kézfejen kitapasztalni, mekkora nyomástól olvad össze a három vékony vonalka egy (nagyon) vastaggá, hogy ne kelljen sokat korrigálnunk az eredményt. Összességében jól viselkedett nálam ez a formázó, de előtte mindenképp érdemes szemöldökkefével átfésülni a szálakat, hogy a termékkel már csak a kitöltésre, a forma megadására kelljen koncentrálni.
Színintenzitás: Egészen intenzív színt eredményez, érdemes építgetni, próbálgatni, mennyi az a formázási mennyiség, ami még természetes, nehogy túltoljuk szemöldökünk színezését. Sötétbarna hajamhoz a deep brown árnyalat éppen megfelelő volt, vöröses elszíneződést nem vettem észre.

Fotó: Leéb Ádám

Napközben tapasztalatok: Tartósságával nem volt gond, nem pergett, nem kenődött – bár nem is szokásom a szemöldökömet tapogatni –, korrigálás nélkül velem maradt estig.
Smink eltávolítása: Micellás vízzel könnyedén le tudtam mosni.

Catrice – Brow Comb pro Szemöldökformázó

Catrice – Brow Comb Pro szemöldökformázó

Tapasztalat felvitelkor: Változó volt, mennyi festék jött belőle, ezért érdemes használat előtt a kézfejen ellenőrizni. Nálam volt, hogy épp csak színezett, máskor pedig rendesen át volt itatva festékkel, ami már egészen másfajta használatot igényelt. Háromágú, filces feje kézre álló kefeként jól működött, valóban szépen ki tudtam fésülni, praktikusan tudtam formázni a szemöldökömet.
Színintenzitás: Összességében a természetes hatás felé hajlik az eredmény, erőteljes változásra ne számítsunk, inkább összekapja, irányba teszi a finoman megszínezett szemöldökszálainkat.

Fotó: Leéb Ádám

Napközbeni tapasztalatok: Egy kicsivel sötétebb tónust és némileg összeszedett jelleget kölcsönzött a szemöldökömnek, de személy szerint ennél intenzívebb eredményt is elfogadtam volna. Mindazonáltal tartósságával nem volt gond, a szín a helyén maradt, és a formázás tartóssága is bírta egész nap.
Smink eltávolítása: Jó párszor át kellett vele törölnöm, mire a sminklemosó leszedte a terméket.

Rúzsfilcek

Avon – Mark 2-in-1 Lip Tattoo

Avon – Mark 2-in-1 Lip Tattoo

Tapasztalat felvitelkor: Kétvégű ajakfilcről van szó, melynek egyik vége az elképzelések szerint a kontúr megrajzolását, másik, vastagabb feje pedig a gyors kitöltést hivatott elvégezni. Nálam végül úgy alakult, hogy a tusszerűen vékony fej vált be mindkét feladatra, a vastagabb filcből ugyanis hajlamos volt kifogyni a festék, és nem jöttem rá, miként tudnék újabb adagot juttatni bele. A vékony filccel mindenesetre precízen meg tudtam rajzolni a szájkontúrt, és a kitöltésnél sem éreztem úgy, hogy sokáig tartana, ráadásul szép egységes fedést tudtam vele elérni, így a másik végét inkább csak kíváncsiságból próbálgattam időnként.
Színintenzitás: Száradás után érzetre egészen vékony réteget képzett, mégis szép intenzív, matt színt adott az ajkaimnak sötétebb árnyalat viselése esetén is.

Fotó: Leéb Ádám

Napközbeni tapasztalatok: Aláhidratálni mindenképp érdemes, tartóssága ugyanis némi ajakszáradással párosul. Az apró barázdákba ellenben nem ült bele, ami tetszett. Az evést, ivást jól bírta, korrigálásnál nem lett foltos, kopása is egészen szép, bár nem egységes, így érdemes magunkkal vinni, ha egész nap viselni szeretnénk.
Smink eltávolítása: Ha már csak a megkopott „maradékot” kell lemosni, azt a micellás víz is leviszi, a teljes színében jelen lévő festékhez azonban jobb sminkeltávolítót használni.

Catrice – Aqua Ink Lipliner

Catrice – Aqua Ink Lipliner

Tapasztalat felvitelkor: A gömböcskés hegy célja valószínűleg az lenne, hogy könnyű legyen vele dolgozni, viszont a gyakorlatban inkább megnehezíti a felvitelt, a száj sarkaiban különösen. Sokkal praktikusabb lenne egy hagyományos, hegyes fej. Alapvetően szájkontúrceruzáról van szó, de leírása alapján ajakfilcként kitöltésre is használhatnánk, nagyon vizes állaga miatt azonban akármennyire próbálkoztam, nem sikerült egységesen felvinni, így ez utóbbira nem ajánlanám. Szagtalan, az íze nagyon enyhén kesernyés.
Színintenzitás: Áttetsző réteget képez az ajkakon, ha rúzsként is használnánk, nem árt előtte egy alapos ajakradírozás és hidratálás, ugyanis könnyen kiemeli a legkisebb hámlásokat, kirepedezéseket. Kontúrozáshoz is érdemes többször átrajzolni vele az ajkainkat, hogy kellően intenzív színt kapjunk. 

Fotó: Leéb Ádám

Napközbeni tapasztalatok: Egyáltalán nem éreztem, hogy a számon van, nem ragadt, nem is mozdult el, még evés, ivás hatására is épphogy csak halványodott.
Smink eltávolítása: Kimondottan nehéz volt leszedni sminklemosóval is, nagyon tartós színt kölcsönöz ajkainknak.