nlc.hu
Trend
Margit hercegnő tiarája

Kalandos története van Margit hercegnő ikonikus tiarájának

Bár a Poltimore tiara eredetileg nem Margit hercegnőnek készült, a fejdíszt ő tette ikonikussá.

Csak 2006-ban, Margit hercegnő halála után négy évvel hozták nyilvánosságra azt a fotót, melyen II. Erzsébet húga egy kádban fekszik és semmi mást nem visel, csupán egy tiarát. (A képet tilos újrapublikálni, de ide kattintva megnézheted.) A felvételt Anthony Armstrong-Jones, a hercegnő férje készítette még 1962-ben. A tiarának pedig kalandos története van.

A Poltimore tiara

A Poltimore tiara (Fotó: Timothy Fadek/Bloomberg News)

A Poltimore tiarát még 1870-ben a londoni House of Garrard készítette Poltimore bárója, Augustus Bampfylde nejének, Florence Brinsley-nek. A viktoriánus stílusú, természeti formákat idéző tiarát viselte Lady Poltimore többek között V. György 1911-es koronázásán is.

A család 1959 januárjában árvereztette el a fejdíszt, ekkor vásárolták meg Margit hercegnő számára, 5500 angol fontért. Bár a divatikonnak számító hercegnőnek hozzáférése volt a királyi család ékszereihez is, szeretett volna valamit, amit ő választ ki, és ami csak az övé lesz. Mindez akkoriban modern dolognak számított. Hogy ki fizette ki a tiara árát, maga Margit, esetleg II. Erzsébet királynő vagy az anyakirályné, az sosem derült ki. 

Másfél évvel később Margit hercegnő ezt a tiarát viselte az esküvőjén is, amikor feleségül ment Anthony Armstrong-Joneshoz.

Margit hercegnő az esküvője napján
Megnézem
Összes kép (4)

A tiarát egészen idős koráig számos jeles alkalommal feltette, ez volt az az ékszer, ami leginkább összeforrt vele és amit ő tett ikonikussá. A tiara egyébként nem csak fejékként volt viselhető, de nyaklánccá, illetve 11 különféle brossá is át lehetett alakítani. Az sem véletlen továbbá, hogy a fejdísz többnyire úgy mutatott a hercegnő fején, mintha lebegne, ugyanis a hajszínével tökéletesen megegyező, barna szalagokkal rögzítették azt a hajába, így maga a tiara teljes valójában ragyoghatott. Ennek praktikus funkciója is volt: a hercegnő testmagassága mindössze 155 centiméter volt, ezzel a fejékkel viszont optikailag magasabbnak tűnt.

A halálát követően, 2002-ben a Christie’s aukciós ház tartott árverést Margit hercegnő ékszereiből. A Poltimore tiarát egy ismeretlen vevő vásárolta meg, 926,400 fontért. Hogy jelenleg hol és kinek a tulajdonában van, azt nem lehet tudni.

via

Olvass még a brit királyi családról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top