nlc.hu
Trend

Esküvői ruhák más kultúrákból

7 lélegzetelállító esküvői ruha más kultúrákból

Ahány kultúra, annyiféle esküvői öltözék. Mutatjuk a szerintük legkülönlegesebbeket.

Bolgár, ribnovói

A bulgáriai Ribnovo régió tradicionális esküvői iszlám alapokon nyugszanak. Az ünnepség öt napig tart, a második napon pedig a menyasszony arcát fehérre festik és színes flitterekkel rakják ki. Az öltözéket és a fejdíszt a virágok mellett olyan elemek is díszítik, melyeket mi elsősorban a karácsonyfára szoktunk aggatni, így például girlandok és ezüstszálak.

Ribnovói menyasszony

Ribnovói menyasszony (Fotó: NurPhoto/NurPhoto via Getty Images)

Norvég

Bár a norvég menyasszonyok többsége ma már modern, trendi ruhákban áll oltár elé, akadnak közöttük, akik hagyományos népviseletet, úgynevezett bunadot választanak. A bunad eredete a 19. századi nemzeti romanticizmushoz nyúlik vissza. A díszítése  tájegységenként változik, különféle hímzések, arany és ezüst rátétek és egyéb kiegészítők is kerülhetnek rá. A bunad meglehetősen drága ruhadarab, anyaghasználattól, dizájntól függően alsó hangon félmillió forintnak megfelelő összeget kell fizetni érte, de belekerülhet akár 3-4 millióba is.

Maszáj

A maszáj menyasszonyok színes, gyöngyökkel, kagylókkal és láncokkal dekorált gallért és fejéket viselnek az esküvőjükön, melyet először fátyol takar. A ceremónia éjszakáján aztán az ara leveszi a fátylat, ekkor válnak láthatóvá a díszei.

Balinéz

A délkelet-ázsiai népek esküvői ruhái szinte kivétel nélkül gazdagon díszített, vivid öltözékek. Mind közül talán a leglátványosabb a balinéz öltözék, melyhez méretes, aprólékosan kidolgozott aranykoronát visel mind a menyaszsony, mind pedig a vőlegény.

Balinéz esküvő

Balinéz esküvő (Fotó: Getty Images)

Mongol

A mongol esküvőkön a menyasszony és a vőlegény egyaránt a del nevű öltözéket viseli. A delből léteznek hétköznapi változatok is, illetve olyanok, melyeket ünnepekre, illetve speciálisan az esküvőkre tartogatnak.

Koreai

Dél-Koreában a párok általában hagyományos öltözékben, úgynevezett hanbokban esküsznek. A alapvetően két alapvető részből áll: a nők esetében egy rövid kabátkából, ez a csogori, valamint egy mell vonalától bővülő szoknyából, melynek a neve cshima. A férfiaknál a felső a durumadzsi, amihez nadrágot, vagyis padzsit vesznek fel. Az esküvőkön a vőlegénynek a hátán kell körbecipelnie az arát egy asztal körül, amit ez az öltözék a legkevésbé sem könnyít meg.

 

Jemenita zsidó

A jemenita zsidó esküvők a tradícióknak megfelelően hét napig tartanak. A menyasszonyi öltözék leghangsúlyosabb eleme a levelekkel és virágokkal dekorált fejdísz és az ahhoz kapcsolódó ékszerek, melyekről úgy hiszik, távol tartják a gonoszt. Az ara ruhájába emellett arányszálakat is szőnek.

Még több esküvői ruha:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top