Trend

Hódít a toile minta a divatban – 260 éves, de megállíthatatlan

Marie Antoinette is rajongott a toile mintás vásznakért, idén nyáron pedig mi is hódolhatunk az egy színnel nyomott, romantikus életképeket felsorakoztató mintákért. A toile de Jouy ismét trend lett.

Az idei nyári divat egyik nagy kedvencévé vált a toile de Jouy, vagy röviden toile minta, melyről talán nem is gondolnánk, de története egészen XV. Lajos koráig nyúlik vissza. Az idillikus jeleneteket ábrázoló textilnyomatok a virágminták rajongóinak is hozhat némi változatosságot, romantikus hangulatukhoz pedig szépen illenek a szalmakalapok és vászoncipők is.

A toile minta eredete

Ha konkrét dátumhoz akarjuk kötni eredetét, akkor egészen 1760-ig kell visszautaznunk az időben. Bizonyos Christophe-Philippe Oberkampf ugyanis abban az évben indította el kelmefestő vállalkozását a franciaországi Jouy-en-Josas falucskában, mely üzleti szempontok alapján is kellemes közelségben feküdt Versailles-hoz. Mintás anyagainak sikere óriási volt, az indulást követő évben már 3500 vég textilt adtak el, ami akkoriban rengetegnek számított. Sikere azonban nem csak a mintákon múlt, a tökéletes időzítés is kellett hozzá.

Franciaországban ugyanis 1759-ig érvényben volt egy törvény, mely különös módon tiltotta a nyomott mintás textilek hazai gyártását és kereskedelmét, tökéletes ellenpontjaként annak, hogy más törvényekkel pedig éppen hogy támogatni próbálták a halódó textilipart a távol-keleti országokból és Itáliából származó importtal szemben. Ezek jelentős részét azonban akkoriban a gyönyörű, mintás kelmék adták, amik iránt óriási volt az érdeklődés, amit a tiltás csak tovább hevített. Nem egy, titokban működő kelmefestő működött az országban, remekműveiket viselni azonban kockázatos volt, a törvény szolgái állítólag attól sem riadtak el, hogy a járókelőkről az utca közepén tépjék le, majd égessék el mintás ruháikat. A tiltott divatozás miatti feszültséget végül a törvény eltörlése oldotta fel, Oberkampf pedig azonnal kapott az alkalmon, hogy csodás minták tömkelegével borítsa az anyagokat.

Christophe-Philippe Oberkampf és két, a űhelyében tervezett, korabeli toile de Jouy mintás vászon.

Christophe-Philippe Oberkampf és két, a műhelyében tervezett, korabeli toile de Jouy mintás vászon. (Fotók: Getty Images)

A toile (ejtsd: “toál”) szó maga vásznat jelent, a toile de Jouy, vagyis Jouy-i vászon elnevezés pedig idővel a kis francia falucskából elterjedő mintázatot jelölte. Eredetileg több színben és különböző alapszínekre is nyomtatták a részletgazdag pásztorjeleneteket vagy más, idillikusan ábrázolt, természetközeli tevékenységeket (horgászás, virágszedés, piknikezés), idővel azonban a fehér, törtfehér alapon, egyszínű nyomással készült mintázat viselte ezt a megnevezést. A szabályos ismétlődésű nyomatokkal díszített kelmék lakástextilként és ruhaanyagként is kelendőek voltak, Oberkampf pedig korát megelőző üzleti érzékkel alakította ki kínálatát úgy, hogy annak luxusdarabjai megfeleljenek a királyi udvar kényes ízlésének, míg az egyszerűbb változatokkal a szélesebb vásárlóközönséget hódította meg.  

A toile minta nem csak Madame Pompadour, majd Marie Antoinette udvartartását ejtette rabul, de túlélte a nagy francia forradalmat, Napóleont, és immár 260 éve hódít kisebb-nagyobb kihagyásokkal a lakberendezési és divattrendek között egyaránt.

A mintákért a legnagyobb divatházak is rajonganak, a Dior Cruise 2019 kollekciójával hozta vissza a toile de Jouy mintás darabokat, de az Erdem, a Tibi és az Acne Studios is beemelte múlt évi kollekcióiban, melynek hatására 2020-ban immár mainstream szinten is keresetté vált. Bújhatunk tetőtől talpig mintás szettbe (éljenek a nyári ruhácskák), de választhatunk csak szoknyát vagy felsőt is ezzel a dekorral, ez esetben kiegészítésként érdemes egyszínű öltözéket választani.

Street style: toile de Jouy mintás szoknya fekete, csipkés felsővel, kalappal
Megnézem
Összes kép (5)

Hajdanán a leggyakoribbak a kék, piros és fekete minták voltak, ma sincs ez másképp, inkább a minták tartalma az, ami időről-időre változik: jelenleg a dzsungelhangulat felé sodródó, állatokkal, pálmafákkal, egzotikus virágokkal tarkított toile minták vannak többen. 

Toile de Jouy mintás ruhák

Toile de Jouy mintás ruhák

1. Piros toile mintás anya-lánya ruhák – H&M / 2. Kék mintás, pántos ruha – Staud – Net-a-porter / 3. Gombos midiruha – H&M / 4. Fodros miniszoknya – H&M / 5. Puffos ujjú miniruha – Answear / 6. Kék toile de Jouy mintás ruha – Patrizia Pepe – Answear

Videón a toile minta születése

A Dior divatház múlt évben izgalmas kisvideót is készített arról, miként készültek a már említett Cruise kollekciójának lelkét adó toile de Jouy minták.

 

Ha nyári divat, akkor…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.