nlc.hu
Trend

Téli cipők

Milyen cipőt vegyünk télre, milyen az igazán jó téli cipő?

Csak a bőrcipő a jó, vagy a textil is alkalmas lehet a hidegebb hónapokra? Milyen legyen a téli cipő talpa, és mi az, amit inkább hagyjunk a boltban? Ne hagyd az utolsó pillanatra, már most készülj fel, hogy még a leghidegebb időben se fázzon a lábad!

Szinte mindannyian átéltük már azt, amikor a boltban egy hirtelen döntéstől vezérelve megvettünk egy (vagy több) olyan cipőt, amit aztán soha többet nem vettünk fel. Ha télen már megszokott érzés a beázott cipő és az átfagyott láb, itt az idő, hogy olyan téli cipőt szerezz be, amit hóban, fagyban és latyakban is hordani tudsz!

A jó téli cipő talpa vastag és erősen barázdált

Rengeteg trendi téli cipő, csizma vár arra, hogy leemeld a polcról, de soha ne felejtsd el megnézni a talpukat. Egy téli cipő talpának nem szabad papírvékonynak lennie, és a tükörsima felületűt is tedd vissza – feltéve, ha nem akarsz a fagyos járdán, vagy a nedves aluljáróban tripla Rittbergerrel kísért esést bemutatni.

Vigyázz az enyhén barázdált talpú cipőkkel is, mert a hóban akár tapadhatnak is, de a jeges úton már más a helyzet. Az ideális, ha legalább 2-3 centi vastag a cipőd talpa, és a gyártó nem spórolt a recékkel.

Milyen egy komfortos téli cipő felsőrésze?

A talp mellett ugyanolyan fontos, hogy milyen anyagból készül a téli cipő felsőrésze. Vedd számításba, hogy ha szintetikus anyagból van, akkor mindenképpen vízálló, vízlepergető legyen: a szintetikus bőr például jól szigetel, a meleget is bent tartja, de nem szellőzik. Éppen ezért, ha izzadós a lábad, a műbőrt inkább hanyagold, ha el akarod kerülni a nyirkos, hideg láb érzetét.

A bőr viszont mindenféle formában ideális választás: nem engedi át a vizet, jó a hőtartó képessége és szellőzik is. Ettől függetlenül nem árt, ha újra és újra leápolod a bőrcipődet impregnáló (víztaszító) spray-vel.

Amit viszont felejts el pár hónapra: a textil felsőrésszel rendelkező cipők. Sem a havazásban, sem az olvadó latyakban nem fogod magad jól érezni egy átázott cipőben – amellett, hogy megfázhatsz, nem is esztétikus egy rommá ázott cipő.

Hogyan válasszunk jó téli cipőt?

Egy igazán kényelmes téli cipő talpa kellően vastag, a felső része pedig nem ázik be

Egy jó téli cipő bélelt

Ugye te is hallottad már, hogy a kezedet és a lábadat mindenképpen melegben kell tartanod ahhoz, hogy biztosan ne fázzál? Mivel a talpunkon keresztül sok hő távozik, fontos, hogy a téli cipőd megfelelően bélelt legyen.

Sok téli cipőre, csizmára csak mutatóba kerül szőrme, a szára felső részénél, díszítés gyanánt, azt a hatást keltve, hogy végig bélelt. Aztán jön a csalódás, amikor belenézel, belenyúlsz, és a szőrme nem folytatódik a cipő belsejében. Ha nem találsz neked tetsző, bélelt cipőt, vegyél hőszigetelő talpbetétet, vagy gyapjúból készült változatot – hidd el, rengeteget jelent majd az igazán hideg napokon.

Válassz magas szárhosszal rendelkező cipőt

Nem kell mindig csizmában járni, de a téli cipő kiválasztásánál ügyelj a szár magasságára is. Főleg akkor, ha sokat tömegközlekedsz, biciklizel vagy gyalogszerrel jársz, szerencsés, ha a magas szárú cipőket részesíted előnyben, mert megvédenek a fröccsenő tócsáktól.

Persze, száraz időben hordhatsz alacsonyabb szárú darabot is, de a bokavillantós nadrág mellé ne egy olyan lábbelit válassz, amiből kilóg a meztelen bokád! Hiába divat – leginkább a tinik körében –, valójában káros lehet az egészségre, és egészen bizarr látványt nyújt a télvíz idején kivillanó boka.

A cipő mellett a kabátról és a kiegészítőkről se felejtkezz meg!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top