nlc.hu
Trend

Katalóniában székelő földművessel ünneplik a karácsonyt

Katalóniában székelő földművessel ünneplik a karácsonyt

Hogy ennek az egésznek pontosan mi is az értelme, arról sajnos fogalmunk sincs, ám az biztos, hogy a kis kakáló kerámiafigurákat mindenki nagyon szereti. Bemutatjuk a caganert, a katalán karácsony egyik nélkülözhetetlen kellékét.

Valószínűleg mindenki fel tudja idézni, hogyan is néz ki egy klasszikus betlehemi szín: középen a Szent Család, azaz Mária, József és a jászolban fekvő kis Jézus, fölöttük ragyogó csillag, oldalt díszes lebernyegekbe öltözött, turbános napkeleti bölcsek ajándékokkal felszerelkezve, aztán angyalok, térdeplő pásztorok, báránykák, jó esetben még egy békésen fekvő ökör és egy jámbor csacsi, vagy esetleg – a csendélet orientális jellegét kihangsúlyozandó – egy teve,  na és persze nem utolsósorban a

piros barettsapkát viselő, fehér inges parasztfigura, amelyik letolt gatyával, guggolva székel, nem is olyan messze az újszövetségi pásztoridilltől.

Íme: 

Egy hagyományos öltözékű caganer kerámiafigura (Photo by Miquel Benitez/Getty Images)

Egy hagyományos öltözékű caganer kerámiafigura (Photo by Miquel Benitez/Getty Images)

Jó, talán ez utóbbi nem mindenkinek ismerős. Pedig az el caganer (amit fordítsunk most csak kakálónak) tényleg elmaradhatatlan szereplője a betlehemi jeleneteknek; csak éppen nem nálunk, hanem elsősorban Katalóniában, de a környező régiókban, Andorrában, Valenciában, Francia-Katalóniában, Dél-Olaszországban és Portugáliában is kedvelt karakternek számít.

Ugyebár most jönne az a pont, amikor elmeséljük, hogy pontosan mit is keres a zavartalanul kakáló katalán földműves Krisztus születésénél, ám ezt sajnos nem tudjuk. A figura talán valami pogány termékenységi szimbólum, ami jó szerencsét hoz, vagy épp arra szolgál, hogy a maga nagyon direkt, arcbamászó és már-már offenzív profanitásával látványosan és hatásosan ellenpontozza a hagyományos betlehemi csoportkép szent szépségét. De az is lehet, hogy az egészet eleve viccnek szánták; csak hogy egy kicsit kibillentse a nézőt a nagy áhítatból (itt meg lehet tekinteni, hogyan is fest ez a gyakorlatban; a caganert hátul, a szikla tetején kell keresni).

Kakáló nemzetvezetők előröl (fotó: Miquel Benitez/Getty Images)

Kakáló nemzetvezetők előröl (Fotó: Miquel Benitez/Getty Images)

Habár a gyökerei alighanem sokkal régebbre nyúlnak vissza, a caganer kb. a 17. század vége vagy a 18. század eleje óta számít a többnyire nagyszabású és aprólékosan kidolgozott katalán betlehemek – helyi kifejezéssel: el pessebre – egy közkedvelt figurájának, amellyel érdekes módon még a helyi katolikus egyháznak sincs különösebb problémája (bár olyan már előfordult, hogy a hatóságok eltávolították a köztéri betlehemekből a kakáló parasztot). A caganerek népszerűségére jellemző, hogy ajándékboltok is tömve vannak velük – különösen karácsony tájékán –, és a tradicionális figurákon kívül számos más verzió is kapható.

És hátulról (fotó: Benitez/Getty Images)

És hátulról (fotó: Benitez/Getty Images)

Sőt, gyakorlatilag nincs is olyan nemzetközi híresség, aki ne lenne megformázva csupasz seggel guggoló szobadíszként: Hitlertől kezdve II. Erzsébeten és Barack Obamán át egészen Greta Thunbergig mindenkiről készült már ilyen bábu (mondjuk az jó kérdés, hogy az érintettek vajon mit szólnak hozzá). Szóval, ha kicsit fel akarjuk dobni az ünnepi dekorációt, okvetlenül szerezzünk be egy jókedvűen kakáló karácsonyi kerti törpét! Nem fogjuk megbánni.

További remek lakberendezési ötletek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top