nlc.hu
Trend

Sahar Tabar, zombi Angelina Jolie

Rács mögé került a zombi Angelina Jolie

Bár az idei év senkinek nem volt könnyű, a zombi Angelia Jolie-ként elhíresült Sahar Tabar különösen pocsék hónapokat tudhat maga mögött.

Az iráni Sahar Tabar három évvel ezelőtt hívta fel magára a figyelmet rémálomba illő külsejével az Instagramon. Az akkor 19 éves lány azt állította, hogy hatalmas rajongója Angelina Jolie-nak, és mintegy 50 plasztikai műtétet végeztetett annak érdekében, hogy minél jobban hasonlítson rá. A végeredmény a felkerült fotók tanúsága szerint egészen horrorisztikus lett, Tabart pedig azóta is a „zombi Angelina Jolie”-ként emlegetik. Az influencer néhány hónappal később aztán bevallotta, hogy a fizimiskája elsősorban az erős sminknek és a Photoshopnak köszönhető, az pedig, hogy rémisztővé változtatja a külsejét, számára az önkifejezés egy formája, egyfajta művészet. 

Sahar Tabar

Sahar Tabar az „átváltozása” előtt és után (Fotók: Instagram)

A zombi Angelina Jolie legközelebb 2019 januárjában hallatott magáról, amikor is azzal a sztorival állt elő, hogy karácsony napján eltörte a nyakát. Ennek apropóján egy minden addiginál hátborzongatóbb fotót posztolt az Instára, elvileg a kórházi ágyáról. Esetében persze az is jócskán benne volt a pakliban, hogy nem is érte baleset és kórházban sem járt, csupán kitalálta és photoshopolta az egészet, hogy újra felhívja magára a figyelmet.

Sahar Tabar a kórházban

Sahar Tabar a kórházban (Fotó: Instagram)

Tavaly ősszel aztán az iráni hatóságok letartóztatták a lányt, mégpedig istenkáromlás, erőszakra való felbujtás, illegális vagyonszerzés, valamint a nemzeti öltözködési szabályok megsértésének vádjával. Néhány héttel később a rács mögül adott interjút az egyik iráni tévécsatornának, ahol elmondta: a szülei elváltak, az édesanyja nevelte fel és a középiskolát sem fejezte be. A gyerekkori álma az volt, hogy híres legyen, amikor pedig látta, hogy az emberek kedvelik, amit az Instagramon csinál és egyre több követője van, úgy érezte, hogy helyes, amit tesz. Úgy fogalmazott, a külsejét is azért torzította el egyre jobban, mert úgy látta, hogy a követői ezt várják tőle. Hozzátette ugyanakkor, hogy már utálja a photoshopolt képeit és sajnálja, hogy így alakult az élete, hiszen mostanra például akár egyetemre is járhatna. Az interjú nyomán az Amnesty International arra utasította Iránt, hogy állítsa le a gyanúsítottak „vallomásairól” készült, ilyen és ehhez hasonló felvételek sugárzását, ezekkel ugyanis megsértik a vádlottak jogait.

Bár őszinte megbánást tanúsított, nem kapta vissza a szabadságát, sem akkor, sem pedig márciusban, amikor a koronavírus miatt közel 85 ezer fogvatartottat engedtek el az iráni büntetés-végrehajtási intézetekből. 

Elkapta a koronavírust (Fotó: Instagram)

Elkapta a koronavírust (Fotó: Instagram)

Áprilisban aztán a börtönben elkapta a koronavírust és előbb az intézmény karanténrészlegére helyezték át, majd a teheráni Sina kórházba szállították, ahol lélegeztetőgépre került. Legalábbis ezt nyilatkozta akkor az ügyvédje, Payam Derafshan a BBC-nek. Ugyanekkor derült ki az is, hogy a lány valódi neve nem Sahar Tabar, hanem Fatemeh Khishvand. Felépülése után, úgy tudni, visszavitték a börtönbe.

Bár az eredeti, közel félmillió követővel rendelkező Instagram-oldalát törölték, a közösségi oldalakon több olyan profil is él, melyek úgy tűnhetnek, mintha a zombi Angelina Jolie üzemeltetné azokat. A hírek szerint azonban ez lehetetlen, ugyanis a lány még mindig a teheráni női börtön foglya és a tárgyalására vár.

Mi lett velük?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top