nlc.hu
Család

Thomas Beatie, a terhes férfi

Emlékszel még rá? Így él most Thomas Beatie, a “terhes férfi”

Thomas Beatie a világ első terhes férfijaként vált világhírűvé 2007-ben. Ma már négy gyermeke van, ebből hármat ő szült.

Az amerikai Thomas Beatie nevét 2007-ben a világ első első terhes férfijaként ismertük meg. A transznemű Beatie biológiailag nőként született, azonban 2002-ben részlegesen férfivá operáltatta magát és hivatalosan is megváltoztatta a nemét. Belső női nemi szerveit azonban megtartotta, hogy gyermeket szülhessen, felesége, Nancy Gillespie méhét ugyanis korábban eltávolították. A férfi mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe, és  összesen három gyermeknek adott életet.

Thomas Beatie

Thomas Beatie egyik várandóssága idején (Fotó: Profimedia)

A házaspár negyedik gyermeket is tervezett, ám kapcsolatuk megromlott, állítólag azért, mert a feleség rendszeresen bántalmazta a férjét. 2012 tavaszán beadták a válókeresetet ezek után hosszas bírósági hercehurca kezdődött, ugyanis megkérdőjelezték azt is, hogy Beatie és Gillespie házassága egyáltalán érvényes volt-e annak fényében, hogy a férj gyerekeket szült. A válást végül 2015-ben mondták ki.

Beatie időközben új párra talált Amber Nicholas személyében, akit 2016-ben feleségül vett. Az akkor 46 éves nőnek volt már egy felnőtt lánya, sőt, egy unokája is, ám Beatie-vel is szerettek volna közös gyermeket. Bár mindketten képesek lettek volna kihordani, végül mesterséges megtermékenyítéssel Amber esett teherbe és hordta ki a kisfiút. 

Thomas Beatie és második felesége, Amber Nicholas

Thomas Beatie és második felesége, Amber Nicholas (Fotó: Beatie Family/TB/Getty Images)

A család ma az Arizona állambeli Phoenixben él, a házaspár közösen neveli Thomas korábbi házasságából született három gyermekét is. A 46 éves férfi motivációs előadóként, valamint transznemű aktivistaként tevékenykedik, illetve egy feliratos pólókat árusító cége is van. 

Az életéből még korábban dokumentumfilm készült, Jan Caplin, a francia rendező pedig Hippocampe címmel forgatott rövidfilmet, melyet Beatie terhességeinek története ihletett. Marc Quinn londoni szobrász 10 méter magas márványszobrot készített a terhes férfiről. A People magazin pedig Az 1000 legnagyobb popkultrális pillanat 1974 és 2011 között című kiadványában popkulturális ikonként határozta meg Thomas Beatie-t.

Mi lett velük?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top