nlc.hu
Trend

David Attenborough fiatalon

Ilyen szívdöglesztő pasi volt David Attenborough fiatalon

David Attenborough-t az elmúlt évtizedekben az egész világ a szívébe zárta azért a sok fáradozásért, amit a bolygónkért tesz a mai napig. Az már csak a ráadás, hogy mennyire jó pasi volt fiatalon.

A most 93 éves David Attenborough számomra a világ egyik csodája, valószínűleg azért, mert élő bizonyítéka annak, hogy nem kell magunkat elásni 70 fölött, és hogy a természet közelsége igenis megakadályozza az öregedést. Attenborough annyira fiatalosan jelent meg nemrég a Netflixen, az Egy élet a bolygónkon című filmjében, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás katasztrofális következményeire, hogy azt mondtam volna, nem több egy nappal sem egy fitt 70 évesnél.

Attenborough-ra már gyerekkorunkban is felnéztünk, tátott szájjal néztük a természetfilmjeit, melyek simán voltak annyira izgalmasak, mint egy jóféle akciófilm. A karrierje 1954-ben kezdődött, és bár azt állítja Attenborough, hogy szerencsés volt az időzítés, jó korban született, azért lett ennyire sikeres, mégis a karizmatikus előadásmód is bőven hozzájárult a sikeréhez. Az Egy élet a bolygónkon filmben mondta azt David Attenborough, hogy a szerencséje abban állt, hogy akkoriban lett elérhető a tömegek számára a globális közlekedés, ez pedig megkönnyítette a dolgát, el tudott repülni az érintetlen vadonba, hogy felfedezze a sosem látott tájakat, rögzítse és bemutassa otthon azoknak, akik még sosem jártak messzebb a sarki boltnál.

David Attenborough fiatalon

David Attenborough 1965-ben és 2020-ban (Kép: Getty Images)

A legnagyobb feladatának azt tartotta, amikor a ‘70-es években egy 13 részes sorozatot forgatott a világ 39 országában azzal a céllal, hogy megmutassa a Föld élővilágának történetét. A forgatás közben ébredt rá, hogy vannak olyan fajok, melyeket alig lehetett már akkor megtalálni. Például szembesült azzal, hogy a közép-afrikai hegyi gorillákat annyira kiszorították az emberek a természetes élőhelyükről, hogy már őröket kellett állítani a megmaradt példányok mellé, hogy megvédjék őket. Vagy hogy a bálnavadászat hogyan irtotta ki a bálnákat, és hogy az emberek egyszerűen annyira eltávolodtak az őket körülvevő élővilágtól, hogy már nehezen értik meg, milyen nagy károkat okoznak az életvitelükkel a természetben – és hogy ezzel tulajdonképpen saját maguk alatt vágják a fát.

David Attenborough az utóbbi években egyre sűrűbben szólal fel a klímaváltozás ellen, többek között az ENSZ klímacsúcsán, a davosi Világgazdasági Fórumon is próbálta eljuttatni figyelmeztetését a világ vezetőinek. Az emberekhez pedig a BBC-n, Netflixen keresztül igyekszik szólni, közben pedig 93 évesen belevágott az Instagramozásba, hogy a fiatalokat is elérje az üzenetével: tenni kell azért, hogy megmentsük a bolygónkat. Hallgatnunk kellene rá, 66 év tapasztalata szól David Attenborough-ból, és ki tudhatna többet a természetről, ha nem ő, aki bemutatta nekünk gyerekkorunkban Új-Guineát és a sosem látott tobzoskát?

Még több kép a fiatal David Attenborough-ról:

Ilyen jó pasi volt David Attenborough
Megnézem
Összes kép (6)

Az anyag készítése közben fedeztünk fel valamit! Láttátok a galériában a 10 éves Károly herceget és húgát, akiknek 1958-ban magyarázott az akkor 32 éves David Attenborough? Milyen csodálatos, hogy 2020-ban hasonló fotó készült az immár 94 éves természettudósról és Károly herceg unokáiról!

David Attenborough és a királyi gyerekek

David Attenborough és Károly herceg, valamint Anna hercegnő 1958-ban, a másik oldalon a természettudós és Károly herceg három idősebb unokája 2020-ban (Fotó: Getty Images, AFP)

Kiemelt kép: Getty Images

Akkor és most!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top