nlc.hu
Trend

Hatékony kozmetikumok jó áron

Végre! Egy trend, amit megengedhetünk magunknak: menő lett olcsó arckrémet vásárolni

Nem attól lesz jó egy kozmetikum hogy drága, inkább annak ellenére lehet jó, hogy olcsó.

Nagy a tolongás az arcápolók piacán, de van egy szempont, ami miatt néhány jó áras kozmetikai márka letarolja a piacot, míg mások – hát, maradjuk annyiban, hogy – nem. Mióta az internet kezünkbe adta a lehetőséget, hogy utánanézzünk a krémek összetevőinek, komoly mítoszrombolás indult el, mostanra pedig egy új generációja nőtt fel a kozmetikumoknak az arcápolás terén, harmadik utat kínálva a drága presztízsmárkák és az olcsó tucatáruk mellett: az okos márkáké, amik annak ellenére jók, hogy olcsók.

Kiábrándulás 

Mindehhez persze kellett, hogy tudatosabbá váljuk, és akárcsak az élelmiszerek esetén, a kozmetikumoknál is jobban utánanézzünk, mit tartalmaznak. Mi több, érteni akarjuk az apróbetűvel szedett összetevőlistát, nem véletlen a szárnyalása a Krémmániának, az INCIDecodernek és más, hozzájuk hasonló, a kozmetikumok összetevőit érthetően elmagyarázó oldalaknak. Hisz ki nem csalódott már, mikor egy kozmetikum nem hozta az ígért hatást? Mikor nem múltak tőle a pattanások, nem lettek kisebbek a tág pórusok, nem lett kevésbé zsíros vagy száraz a bőrünk, esetleg nem múlt a rosacea, hiába kentük mindennel, ami hipoallergén.

Ha valaki küzdött már bőrproblémával, vagy csak hosszasan kereste a megfelelő kozmetikumot, tudja jól, mennyire mögé kell nézni a marketingszövegeknek és megtanulni, melyek a valóban hasznos összetevők, miközben egészen meglepő dolgokra jöhetünk rá. Például arra, hogy

  • nem minden drága termék annyira jó, mint amennyibe kerül,
  • de van olyan, ami tényleg megéri az árát, mert valóban hasznos hatóanyagokat tartalmaz,
  • az olcsó készítmények sokszor nem véletlenül olcsók, bármi pozitív hatást várni felesleges,
  • de egyre több az olyan jó áras kozmetikum, amik valóban hozzák az ígért hatást.

És ez a negyedik pont az, ami egyre nagyobb pötty a szépségiparban.

Végre trend lett: olcsó arckrémekért bolondulunk

Fotó: Alice S. / BSIP

Smart design százalékolva

Olcsónak és jónak lenni a szépségiparban nem akkora nagy tett, azonban komoly szemléletváltásra volt szükség, amelyik márka pedig ezt meglépte, vállon veregetheti magát. A siker titka csak annyi, hogy felismerték, egyre több vásárló nem szimplán arcápoló típust (például arckrémet) keres magának, hanem előzetesen már edukálta magát annyira, hogy tudja, milyen konkrét hatóanyagra van szüksége, mi több, azzal is tisztában van, mi a megfelelő százalékos arány a számára és azt akarja megvenni, mindenféle sallang nélkül. A márkák pedig válaszul olyan minimalista termékeket kezdtek piacra dobni, amik egy-egy hatóanyag vagy hatóanyag típus köré épültek fel, a címkéken pedig mindezt hatalmas betűkkel tolják az orrunk alá. Szó nincs olyan általánosítgatásról, mint hogy bőrfiatalító, vagy ragyogásfokozó, helyettük vehetünk  szérumot 0,5% retinallal, 10% niacinamide-dal vagy épp 15% C-vitaminnal. Mert ezt keresi a tudatos vásárló, aki érti és precízen el tudja helyezni mindezt a lehetőségek sokaságában. 

A The Ordinary ezt felismerve vált viszonyítási alappá a témában, mely mellé egyre jobban felzárkózik a szintén jó áras The Inkey List, vagy drogériás szinten a Revuele Revox készítményeire is sokan felkapták a fejüket, mint ahogyan a magyar márkák közül a Geek & Gorgeous termékei is igazi kult cuccokká váltak. De ugyanígy az sem véletlen, hogy a CeraVe termékei gyakran hiánycikkek a patikákban, a Mixa pedig a drogériás csapatban vívta ki magának a „patikai készítményekkel felérő” jelzőt. Mi több, ha szétnézünk például a Krémmánia oldalán, a drogériák saját márkás bőrápolói közül több esetén is láthatjuk, komoly rajongói tábor tud kialakulni, ha összetevőik prímák. Ezek, és a hozzájuk hasonló márkák esetén pedig rendre igaz, hogy az árkategória bőven a megfizethető párszázas-párezres szinten mozog, ebből a szempontból tömegtermékek, de egyértelműen az okos fajtából.

Ez a megoldás pedig azt is segíti nekünk vásárlóknak, hogy kiszűrjük, melyek azok a készítmények, melyek talán hangzatos összetevőkkel kecsegtetnek, de a valóságban csekély hatásuk van, vagy esetleg nem tartalmaz belőle annyit a készítmény, hogy az valódi eredményességet adjon. Jó példa erre, mikor egy időben a csapból is a Q10 folyt, majd szép lassan rájöttünk, anti-aging szempontból hozzá fordulni felesleges, mint ahogyan a krémekben lévő kollagén sem fogja bőrünket ránctalanítani, csak segíti a hidratáltságát.

Bőrgyógyászok helyett influenszerek

Ezeknek az olcsó-okos márkáknak a felfutása abban is eltér a megszokottól, hogy egészen más eszközökkel igyekeznek ismertséget szerezni. Elsőként is nem sztárokkal promotálják krémjeiket, és azzal sem bizonygatják rátermettségüket, hogy bőrgyógyász szervezetek pecsétjeit nyomtatják a dobozra. Vásárlóközönségük ugyanis elsősorban a fiatal korosztályból kerül ki (amit érthetünk a tiniktől felfelé úgy nagyjából a negyvenes korosztályig), akiket sokkal inkább hidegen hagynak az efféle dolgok, mint az idősebbeket.

Ellenben rengeteget számít, ha az influenszerek hívják fel a figyelmet egy-egy újdonságra, a smart beauty-clean beauty területén ugyanis épp úgy meg vannak a komoly befolyással rendelkező arcok, mint bárhol másutt. A nemzetközi porondon ilyennek számít például a Lab Muffint üzemeltető ausztrál lány, Michelle Wong, Andrea Suarez, alias Dr Dray, vagy Okosszépség, a külföldön élő magyar lány, akinek olyan bunkó a stílusa, mint Csernusé, de amit mond, az legalább tudományos alapokon nyugszik.

A sikernek tehát kulcsösszetevője a kedvező ár, de kizárólag emiatt nem kapnának ekkora figyelmet, nem válnának két-háromezer forintos szérumok menő, must-have darabokká és nem lenne a clean beauty 2020 meghatározó szépségtrendje. Ezek a kozmetikumok nem azért lesznek jók mert olcsók, hanem épp annak ellenére bizonyítják hatékonyságukat, hogy olcsók, és ezzel egyszerre tudják legyőzni a kategóriákkal drágább konkurenciát és válnak sokkal különlegesebbé, mint amit szimplán árkategóriájuk predesztinálna.

A (mikro)influenszerek ajánlása, a viszonylagos közvetlenség, a vásárlók meghallgatása, a nyílt és egyenes kommunikáció döntő erejű abból a szempontból, hogy felfigyeljenek rájuk, a hatásosságot azonban épp úgy mellé kell tenni a dolgoknak és úgy tűnik, ez megy nekik. Olyannyira, hogy már nemcsak árkategóriájuk versenytársainak számítanak, de a presztízsmárkáknak is komoly fejtörést okoznak. Mint a Business of Fashion cikkében Charles Rosier, a prémium kategóriás Augustinus Bader Skincare társalapítója és vezérigazgatója nyilatkozta, „Számítanak a luxusmárkák és fontos a múltjuk, de némiképp ijesztő számukra a tény, hogy a vásárlók jóval tájékozottabbak és valóban meg akarják érteni az okát, mire fizetnek ki magas összegeket.” Ahogy a cikkben is írják, „a különleges csomagolás, a drága eszközök és hirdetési formák, amik korábban kulcselemei voltak egy termék bevezetésének, mára lecserélődtek a valódi felhasználók által generált tartalmakra, kisebb lett a marketing büdzsé, a legfontosabb pedig az lett, hogy valóban értékes, aktív összetevőket tartalmazó legyen a termék.”  Mit is mondhatnánk, az tényleg nem baj, ha egy kozmetikum ér is valamit.

Mindeközben a divat világában…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top