nlc.hu
Trend

Tartós smink és körömlakk

Így lesz tartós az alapozó, a rúzs, a szemfesték és a körömlakk

Egy pici odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy ne vesszen kárba a tükör előtt vagy a körömfestéssel töltött idő.

Változó, hogy ki mennyi időt tölt azzal, hogy a sminkje a lehető legtökéletesebb legyen, de bármennyi erőfeszítésbe is kerül ez, mindenki szeretné, hogy munkájának eredménye tartós legyen, mondjuk, hogy mire beér a munkahelyére vagy odaér egy találkozóra, az alapozó még fedjen, a rúzs se csak foltokban mutassa meg magát, és a szemhéjfesték se kopjon le.

Összegyűjtöttünk pár tippet, hogy senkinek ne vesszen kárba a tükör előtt töltött idő, és még azzal kapcsolatban is adunk tanácsokat, hogyan lehet megakadályozni, hogy a körömlakk gyorsan lekopjon.

Egy- két trükk, és tartósabb lesz a sminked.

Egy- két trükk, és tartósabb lesz a sminked (Fotó: Pixabay)

Tippek alapozóhoz

A sminknél az alapozás nem az alapozóval kezdődik, hanem a primerrel, amellett, hogy természetesen az is fontos, hogy a bőrünk tiszta és hidratált legyen. Hogy milyen termékeket használunk és mennyit, abban a szakemberek szerint mindenkinek magának kell megtalálni az egyensúlyt. Vannak esetek, amikor például a hidratáló krémet vagy szérumot el lehet hagyni, mert ha túl sok réteget pakolunk a bőrünkre, akkor az alapozó könnyebben lekopik majd.

Alapozót felvihetünk ecsettel és sminkszivaccsal is, utóbbinál nagyon fontos, ne húzzuk a bőrön, hanem finom, ütögető mozdulatokkal terítsük szét vele az alapozót. Amiből ugye nem szabad túl sokat használni, mert minél vastagabb a réteg, annál nagyobb az esély arra, hogy „leolvad az arcunk”. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a fixáló púder. Szerencsére most már nagy választék van azokból a termékekből, amelyek természetes hatást biztosítanak, és nem úgy nézünk ki, mintha belefejeltünk volna a lisztes tálba. És aki szeretné, a sminkelés végeztével még fixáló sprét is használhat.

Tippek rúzshoz

Ápolt, selymesen puha ajkak nélkül nincsen tartós végeredmény, vagyis figyeljünk oda arra, hogy rendszeresen használjunk ajakhámlasztó- és tisztító termékeket, illetve a hidratálásra is fordítsunk elég figyelmet. Trendfüggő, illetve egyéni választás kérdése, hogy milyen típusú termékeket használunk, de alapvetően a folyékony, matt rúzsokkal lehet elérni a legtartósabb hatást. Persze mielőtt a rúzsért nyúlnál, jöhet az ajakprimer, majd szájceruzával haladj végig az ajkaid körvonalán, sőt, akár az egész szádat besatírozhatod vele, és vannak szakemberek, akik azt javasolják, hogy alapozóval vagy korrektorral fess egy védővonalat a ceruzával húzott ívek külső felére. Ha ezzel megvagy, jöhet az első réteg rúzs, majd harapj rá egy papírkendőre,  utána vigyél fel még egy réteget,  majd áttetsző fixáló púderrel zárj. És – ezt nyilván felesleges mondanunk, de érdemes minden étkezés után egy picit felfrissíteni a sminkedet.

Az ajakápolásról ne feledkezz meg!

Az ajakápolásról ne feledkezz meg! (Fotó: Pixabay)

Tippek a szemfestékhez

Hogy mennyire lesz tartós a szemsmink, az nagyon sok mindentől függ, például attól is, hogy mennyire olajos a szemhéjunk. Ha nagyon olajos, akkor érdemes megtisztítani előtte, így biztosan nem dobja majd le magáról a bőrünk a festéket. Az alapozást a szemeknél ajánlott kihagyni, vannak olyan primerek, amik kifejezetten szemsminkhez készültek, és ha ez éppen nincs kéznél, akkor az alapozó vagy akár a korrektor is megteszi. Ami fontos, egyiket se vigyük túlzásba, mert az többet árt mint használ.

Szakértők szerint a krémes szemhéjfestékekkel tartósabb eredményt lehet elérni, mint a szemhéjpúderekkel, de nem kell azonnal lecserélni a kedvenc púderszettünket, ha egy kicsit bevizezzük vagy fixáló sprével lefújjuk az ecsetünket, máris jobb esélyekkel indulunk. És bizony az van, hogy néha kísérletezni kell, vannak olyan termékek, amiknél akkor is foltos lesz a végeredmény, ha minden művelethez a megfelelő ecsetet használtuk. Szerencsére a Youtube-on sok olyan megbízható beautvlogger van, aki rendszeresen teszteli a legújabb dekorkozmetikai termékeket, és a videóik segíthetnek abban, hogy ne dobjunk ki sok pénzt az ablakon feleslegesen.

Tippek körömlakkhoz

Akárcsak az ajaknál, a körmöknél is nagyon fontos az, hogy kellően ápoltak legyenek, ebben segít, ha használunk köröm-, illetve körömágy-ápoló olajat, illetve ha a körömágy bőrét egyébként is szépen rendben tartjuk. Mielőtt lakkozni kezdenénk, fontos, hogy a körmeinket ne áztassuk hosszasan vízbe, illetve, hogy ne használjunk előtte olyan termékeket, amiktől vékony zsír vagy olajréteg képződhet a körmök felületén.

Első rétegként érdemes alapozó lakkot felvinni, de tartsunk szem előtt, hogy bármennyire is megkönnyítik az életünket a lehúzható alaplakkok, könnyen lehet, hogy pont emiatt kezd el majd hamarabb kopni a körömfesték. Ha az alapozással kész vagyunk, akkor jöhetnek a színek. Ügyeljünk arra, hogy a lakkot vékony rétegekben vigyük fel, így könnyebben megszárad, illetve arra is, hogy a körömágy bőrére ne kerüljön a festékből. Utolsó lépésként pedig jöhet természetesen a fedőlakk. Ha biztosra akarunk menni, akkor ebből két-három naponta felvihetünk egy újabb réteget, de a végtelenségig persze ezzel a módszerrel sem húzhatjuk, és azzal is tartósabbá tehetjük a körömlakkot, hogy a körömélre is kerül a lakkból, vagyis „lezárjuk” a lakkozást köröm szabad szélénél.

Ha szeretnénk, hogy a lakk gyorsabban száradjon, akkor ne hajszárítóval gyorsítsunk a folyamaton, hanem hűvös levegővel, például jó, ha van kéznél egy kisebb ventilátor. Ha kész vagyunk, akkor az elkövetkezendő napokban érdemes a házimunkához, főleg a mosogatáshoz gumikesztyűt hordani. Nem a legelegánsabb megoldás, de ha a köröm élénél pattogzott le a festék, akkor le is reszelhetjük, vagy vághatjuk azt a részt, ahol a lakk lekopott, ha pedig máshol adta meg magát, akkor körömdíszekkel elfedhetjük az esetleges hibákat, vagyis festhetünk is rá valamilyen mintát.

És még valami, az sem mindegy, hogyan akadályozzuk meg, hogy beszáradjon a körömlakk. Lehet, hogy James Bond rázva és nem keverve szereti a Martinit, de a körömlakk esetében jobb, ha két kezünk között görgetjük egy kicsit, így kisebb az esély arra, hogy légbuborékok keletkeznek benne.

A körömlakk élettartamát is meg lehet hosszabbítani.

A körömlakk élettartamát is meg lehet hosszabbítani (Fotó: Pixabay)

Még több sminktipp:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top