nlc.hu
Trend

Melania Trump divatbotrányai

A first lady, akinek a dzsekijére fogunk emlékezni – Melania Trump legbotrányosabb divatpillanatai

Melania Trump minden idők legbizarrabb first ladyje volt. Trumpék Fehér Házból való közelgő távozásának alkalmából most felidézzük a legbotrányosabb divatpillanatait az elmúlt bő négy évből...

„Hagyományos first lady szeretnék lenni, mint Betty Ford vagy Jackie Kennedy” – mondta Melania Trump, amikor párja, későbbi férje, Donald Trump 2000-ben először elindult az amerikai elnökválasztáson. 17 évvel később aztán valóban ő lett az Egyesült Államok first ladyje, ám ma már tisztán látszik, hogy a tevékenysége, viselkedése a legkevésbé sem volt hagyományos. Jótékonysági munkájával kevésbé, megkérdőjelezhető vagy felkavaró ruhaválasztásaival viszont annál többször hívta fel magára a figyelmet.

A hírhedt Gucci blúz

A második elnökjelölti vitán (Fotó: Scott Olson/Getty Images)

2016 októberében, még a kampányidőszak alatt a The Washington Post szivárogtatta ki azt a 2005-ben készült felvételt, melyen Donald Trump száját a következő mondatok hagyták el egy műsor felvételén: „Grab ’em by the pussy. You can do anything.” („Ragadd meg a puncijukat. Megtehetsz bármit.”) A nők zaklatására feljogosító, durván hímsoviniszta kijelentés már önmagában véve is jókora botrányt kavart, amire aztán pár nappal később Melania Trumpnak is sikerült rátennie néhány lapáttal. A második elnökjelölti vitán ugyanis egy masnigalléros Gucci blúzban jelent meg, mely ruhadarab angol neve: pussy bow blouse.

A beiktatás napján

A beiktatás napján (Fotó: Kevin Dietsch – Pool/Getty Images)

Melania Trump a férje beiktatásának napján is sokaknál kihúzta a gyufát a szettjével. Egy pasztellkék kosztümben kísérgette ugyanis Donald Trumpot aznap, mely határozottan Jackie Kennedy öltözékét idézte John Fitzgerald Kennedy elnök 1961-es beiktatásáról. Sokan azonban úgy vélték, hogy a modellből lett elnökfeleség, akiről korábbi pályafutása során még meztelen fotók is megjelentek, gyakorlatilag szentségtörést követett el, amikor ruhaválasztásával párhuzamot vont saját maga és az ikonikus Jackie Kennedy között. A ruha tervezőjét, Ralph Laurent is rengetegen támadták, sőt bojkottot is hirdettek ellene, amiért hajlandó volt öltöztetni Melaniát.

A hivatalos portré

A 2017-es, hivatalos portré (Fotó: White House via Getty Images)

2017 áprilisában a Fehér Ház nyilvánosságra hozta Melania Trump első hivatalos portréját. A rommá retusált képen a first lady bal kezének gyűrűsujján egy brutális méretű, 25 karátos gyémánttal díszített gyűrű csillogott, melyet a férjétől kapott a tizedik házassági évfordulójukra. Kiderült az is, hogy az ékszer 3 millió dollárt, vagyis átszámítva mintegy egymilliárd forintnak megfelelő összeget ér. Az akkor alig négy hónapja hivatalban lévő elnök takarékossági okokra hivatkozva számos állami jótékonysági program költségvetését drasztikusan lecsökkentette, a hivalkodó ékszer láttán pedig sokakban felmerült, hogy csupáncsak annak árából hány ilyen ügyet lehetett volna támogatni. 

Trumpék Szaúd-Arábiában és a Vatikánban

Trumpék Szaúd-Arábiában (balra) és a Vatikánban (Fotók: Getty Images)

Még az év májusában Donald Trump a felesége és egyik lánya, Ivanka társaságában Szaúd-Arábiába látogatott. A vizit során sem a first lady, sem pedig az elnök lánya nem viselt fejkendőt, holott ez a helyi kultúrában elvárás a nőkkel szemben. A következő héten aztán az Trumpék a Vatikánba utaztak, ahol Ferenc pápa fogadta őket. Itt tűpontosan betartották a dress code-ot: a család nőtagjai fekete ruhát viseltek, a fejükre pedig mantillát, vagyis tradicionális csipkefátylat terítettek. A kontraszt éles volt ugyan, és jelentős felzúdulást keltett, az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Melania és Ivanka Szaúd-Arábiában sem vétett a protokoll ellen, ugyanis ott nem vallási, hanem politikai vezetőkkel találkoztak,  és mint más országokból érkezett vendégeknek, számukra nem volt kötelező a fejkendő viselése. Meg kell jegyezni ugyanakkor, Donald Trump két évvel korábban még élesen bírálta a fejkendő hiánya miatt az akkori first ladyt, Michelle Obamát, aki pedig ugyanazon az alapon nem viselte a kiegészítőt az arab országban, ahogy Melania és Ivanka sem.

A luxuskabát

Szicíliában (Fotó: GIOVANNI ISOLINO / AFP)

Trumpék a Vatikánból a szicíliai G7 csúcstalálkozóra utaztak tovább, ahová a first lady egy erősen virágdíszes Dolce & Gabbana kabátban érkezett. Nem szokatlan, hogy az elnökfeleségek külföldi látogatásaikon az adott ország divattervezőinek kreációit viselik, Melania ráadásul egyébként is rendszeresen hord D&G ruhákat, az pedig ízlés dolga, hogy ezt a kabátot műalkotásnak vagy épp ordenáré giccsnek találjuk-e. Ami azonban sokaknál kiverte a biztosítékot, az a ruhadarab ára volt, ugyanis átszámítva mintegy 14 millió forintnak megfelelő összeget kóstált.

Indulás Texasba

Indulás Texasba (Fotó: Alex Wong/Getty Images)

2017 augusztusában a Harvey hurrikán pusztított Texasban. Az elnöki pár útnak indult a katasztrófa helyszínére: a first lady ezt konkrétan tűsarkú cipőben és élére vasalt nadrágban tette, amihez azért biztos ami biztos, felhúzott egy  katonazöld bomberdzsekit és egy pilótaszemüveget is, mintha legalábbis saját kezűleg készült volna elvezetni az elnöki különgépet. Ruhaválasztása nagyjából ahhoz volt hasonlítható, mintha bonbont és parfümöt vitt volna az otthonaikat elvesztett embereknek. 

Kertészkedés

Fotó: Win McNamee/Getty Images

Amikor a first lady a Boys and Girls Club of Greater Washington nevű ifjúsági szervezet tagjainak társaságában a Fehér Ház konyhakertjében kertészkedett, önmagához képest hétköznapi és látszólag az alkalomhoz illő öltözéket viselt. Látszólag, ugyanis a piros, skótkockás flanelingről rövidesen kiderült, hogy az a Balmain luxusmárka kollekciójából való, az ára pedig közelítőleg 370 ezer forint, ez a tény pedig egészen más megvilágításba helyezte Melania „játszós” szettjét.

Szónoklat az ENSZ-ben

Az ENSZ pulpitusán (Fotó: DON EMMERT / AFP)

 „Egyetlen gyereknek sem szabad éheznie” – hangzott el többek között Melania Trump beszédében, melyet 2017 szeptemberében az ENSZ-ben, a világ vezetőinek házastársai előtt tartott meg. Valamilyen érthetetlen oknál fogva azonban úgy érezte, hogy jó ötlet, ha a gyermekszegénység témájáról egy nagyjából 2950 dolláros, vagyis több mint 800 ezer forint értékű, fuksziarózsaszín luxusruhában szónokol. Ehhez képest azonban csak annyit ért el, hogy a mondanivalója még azok számára is hiteltelenné vált, akik egyáltalán tudtak rá figyelni.

Fehér kosztüm

Fotó: Mark Wilson/Getty Images

Donald Trump első elnöki évértékelőjén a first lady egy fehér, Christian Dior nadrágkosztümben és egy hozzá illő Dolce&Gabbana blúzban jelent meg, amivel ismét csak botrányt kavart. A fehér szín ugyanis a szüfrazsettek egyik jelképe volt, a fehér nadrágkosztüm pedig az elmúlt években a végső üvegplafon áttöréséért vívott küzdelem szimbóluma lett és olyan személyiségek tették ikonikussá, mint Trump ellenfele, a demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton vagy az Egyesült Államok Képviselőházának első női elnöke, Nancy Pelosi. Az, hogy a republikánus Trump elnök felesége magára öltött egy ilyen szettet, lényegében olyan volt, mintha a középső ujját mutatta volna ezeknek a nőknek.

A híres dzseki

Örök mementó (Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images)

2018 júniusát írtuk, amikor Melana Trump meglátogatta a mexikói határon a szüleiktől elválasztott gyerekeket a texasi gyűjtőtáborban. Erre az alkalomra tőle szokatlan módon nem valamilyen luxusholmit, hanem egy 39 dolláros Zara dzsekit vett fel, amivel „csupán” annyi volt a probléma, hogy a hátán a I Really Don’t Care, Do U?  (Engem tényleg nem érdekel, és téged?) felirat volt olvasható. Bár útközben átöltözött és Texasba már nem ebben az outfitben érkezett, addigra már késő volt. A marylandi katonai bázison ugyanis az útnak induló first ladyről elkészültek azok a fotók, melyek megörökítették az érzéketlen ruhaválasztást, mely egyben az elnökfeleség pályafutásának meghatározó szimbólumává és örök mementójává vált.

Afrikában

Fotó: SAUL LOEB / AFP

Első önálló, hivatalos, tengerentúli útján Afrikába látogatott. A vizit egyik állomása a Nairobi Nemzeti Park volt, ahol Melania jelmeznek is beillő szafariszettben jelent meg: fehér ingben, bézs lovaglónadrágban, gumicsizmában és szafarikalapban. A gondot leginkább ez utóbbi okozta, ugyanis a fejfedő az országban az elnyomás jelképének számít, ilyet hordtak ugyanis a 19. században az európai felfedezők, a gyarmati közigazgatásban dolgozók, majd a katonatisztek is. Az ország kultúráját jól ismerő külföldiek, például az idegenvezetők vagy természetvédelmi szakemberek épp ezért már régóta nem viselnek ilyet, a tájékozatlan turisták viszont annál inkább. A first ladytől, illetve az őt segítő szakemberektől azonban elvárható lett volna a tájékozottság.

Megemlékezés

Fotó: Twitter/FLOTUS

Ezt a képet 2019-ben, a szeptember 11-i terrortámadás évfordulója alkalmából posztolták Melania Trump hivatalos Twitter-oldalán. A szinte poszterre illő fotón az elnöki pár hátulról látható, a first lady ruhaválasztása azonban komoly indulatokat váltott ki a közösségi oldalakon. A kabátjának sliccelése körüli világos díszítésről ugyanis sokan a World Trade Center tornyára asszociáltak, amint épp belé csapódik a repülőgép. 

Melania Trump és Donald Trump

Fotó: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg via Getty Images

A Republikánus Párt 2020-as elnökjelölt-állító konvencióján a first lady egy katonai egyenruhák ispirálta Alexander McQueen szettet viselt, amivel vélhetőleg azt akarta kommunikálni: férje oldalán készen áll a kampányban előttük álló harcra. A szett azonban olyan diktátorok jellegzetes öltözékeire emlékeztetett, mint például Hitler vagy Mussolini, ennek következtében pedig az üzenet meglehetősen agresszív felhangot kapott.

Olvass még a first ladykről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top