nlc.hu
Szabadidő

Melania Trump zéró first lady volt

Plagizált kampánybeszédtől a horrorkarácsonyig: mit tett Melania Trump first ladyként?

Elődeihez képest nem túl sokat.

Az amerikai elnökválasztásnak vége és bár Donald Trump és tábora egyelőre – lényegesebb bizonyítékok felmutatása nélkül – még vitatja az eredményeket, a valóságban azonban nagyon úgy áll a helyzet, hogy 2021. január 20-tól Joe Biden lesz az USA 46. elnöke, felesége, dr. Jill Biden pedig az új amerikai first lady. Ennek apropóján megnéztük, mivel töltötte az elmúlt négy évet Melania Trump, akinek a személyében kétségtelenül az egyik legkülönösebb first lady-t ismerhettük meg.

Szlovéniából a Fehér Házig

Melania Knauss Szlovéniában született 1970-ben, majd, miután az érettségijét követően egy év alatt kihullott a ljubljanai egyetemről, modellkedni kezdett, többek között Milánóban és Párizsban, végül 1996-ban New Yorkba költözött, ahol a Trump Model Management nevű cég alkalmazásában folytatta a divatipari karrierjét. Bár a brit Daily Mail azzal is megvádolta, hogy valójában szexmunkásként kereste a kenyerét, ezt egy 2017-es sajtóper során cáfolták, a brit lapnak végül bocsánatot kellett kérnie Trumptól és kártérítésre is kötelezték. Topless felvételek azért készültek róla, ami csak azért lényeges, mert, ahogy a humorista Wanda Sykes fogalmazott Not Normal című estje során:

Michelle Obamának nekiestek, amikor egy ujjatlan ruhát merészelt felvenni, hogy ez nem méltó egy first ladyhez. Most pedig mi van? A Google-ben bárki rákereshet Melania cicijére!” – mutatott rá a rendhagyó „elsőzésre” az amerikai stand-upos.

Melania Trump

Egyik első fotójuk, 1998-ban; ekkor már Melania Knaussnak hívták (Fotó: Rose Hartman/Getty Images)

Már ennyiből is látható, hogy Melania Trump nem afféle hagyományos first ladyként töltötte az elmúlt négy évet, még akkor is, ha korábbi nyilatkozatai alapján valami ilyesmire készült.

Hagyományos first lady, aktfotókkal

Donald Trump eddig három alkalommal indult el az amerikai elnökségért: 2000-ben, 2016-ban, illetve idén. Ebből egyszer járt sikerrel, de felesége – aki akkor még legfeljebb a barátnője volt – 1999-ban azt mondta, „hagyományos first lady szeretnék lenni, mint Betty Ford vagy Jackie Kennedy”.

Ez már ugye a meztelen fotózásokat követően sem feltétlenül mondható el Melania Trumpról, de lássuk, milyen egyéb területeken tevékenykedett ebbéli minőségében, elődeitől gyakran gyökeresen eltérő módon.

Emlékezetes, hogy már a 2016-os amerikai választást megelőző republikánus nagygyűlésen elmondott beszédéről például hamar kiderült, hogy azt jelentős részben Michelle Obama korábbi beszédére alapozta – hogy finoman fogalmazzunk. Beszédírója akkor azzal próbálta menteni a helyzetet, hogy Melania Trump csupán elődjétől „kölcsönzött néhány gondolatot”.

Melania Trump

Igen, azok ott Epsteinék; a kép 2000-ben készült (Fotó: Davidoff Studios/Getty Images)

#LégyALegjobb – de sikerült?

A modern kori first ladykre jellemző, hogy „hivatali idejük” alatt elindítanak egy vagy több olyan kezdeményezést, amellyel valamilyen módon az amerikai nők és a gyerekek érdekeit kívánják szolgálni. Ez a szokás szinte az Egyesült Államok alapításáig visszanyúlik: a negyedik elnök felesége, Dolley Madison már jótékonysági estélyeket rendezett, hogy a nyilvánosság erejét felhasználva felhívja a figyelmet az elárvult gyerekek és a nők problémáira. Az ő példáját követte a többi first lady is, egészen Eleanor Rooseveltig, aki már politikai szereplőként is kilépett a közélet színpadára: gyakran tartott beszédeket, de az országban utazgatva különféle érdekcsoportok képviselőivel is találkozott. Emellett egy hetilapot és egy rádióműsort is szerkesztett.

Jacqueline Kennedy a Fehér Ház renoválásával kezdett foglalatoskodni, ám érthető módon a férje elleni merénylet miatt más jellegű örökséget hagyott az utókornak. Az örökébe lépő Lady Bird Johnson viszont már a környezetvédelem ügyét tűzte a gallérjára, az utána érkező elnöki feleségek pedig mindannyian megtalálták azt a területet vagy társadalmi problémát, amelyet sajátjuknak tekintettek. Pat Nixon például az önkéntességet népszerűsítette, Rosalynn Carter a mentális betegségekkel küzdőknek nyújtott támogatást, míg Nancy Reagan a Just Say No nevet viselő drogellenes kampánnyal igyekezett tenni az egészségesebb társadalomért.

Barbara Bush, a nemrég elhunyt, idősebb, azaz George H. W. Bush felesége az olvasást népszerűsítette, elsősorban a fiatalok körében, míg Hillary Clinton nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint az amerikai egészségügyi rendszer reformja. Utána az ifjabb, azaz George W. Bush neje, Laura Bush a nőjogi aktivizmussal foglalkozó civil szervezetek támogatásával foglalkozott férje nyolc elnöki éve alatt, Michelle Obama pedig az amerikai katonák családjainak igyekezett támogatást nyújtani, emlékezetes módon pedig konyhakertet hozott létre a Fehér Ház kertjében, amelynek segítségével a gyerekkori elhízás ellen harcolt, megmutatva a gyerekeknek, hogy az egészséges táplálkozás milyen fontos az életünk során.

Melania Trump Be Best kampánya

Fotó: Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images

Melania Trumpon tehát nagy volt a nyomás, hogy first ladyként ő is elindítson valamilyen programot, kezdeményezést, amely az amerikaiak érdekeit szolgálja. Erre viszonylag sokat kellett várni, férje megválasztását követően ugyanis sietett kijelenteni, hogy az első időszakban nem is költözik be a Fehér Házba, mivel azt szeretné, ha közös gyerekük, Barron Trump befejezhetné a megkezdett iskolai félévét. Persze, nem kell párkapcsolati tanácsadónak lenni, hogy sejtsük, ennél valószínűleg több állt a háttérben, amin nem segített, hogy Melania Trumpról több olyan felvétel is világot látott, ahol látványosan elhúzódik a férjétől.

A first lady végül kénytelen-kelletlen megérkezett Washingtonba, 2018 nyarára pedig saját kezdeményezésével is előállt. A #BeBest hashtag alatt futó kampány lényege a cyberbullying, azaz az internetes zaklatás elleni fellépés volt. Minimum vicces, bár talán inkább tragikus belegondolni, hogy mindezt épp aznap – 2018. augusztus 20-án – jelentette be a first lady, amikor az USA 45. elnöke épp Twitteren gyalázta a CIA korábbi igazgatóját. Donald Trump egyébként elnöksége hátralévő évei alatt is igen gyakran használt útszéli kifejezéseket Twitter-üzeneteiben, ha ellenfeleiről volt szó, de az is elég beszédes, hogy a nagy bejelentést követően Melania Trump gyakorlatilag többet nem is nagyon emlegette a Be Best kampányt.

Valószínűleg a „hagyományos” first lady-szerepre való törekvés ösztönözte arra, hogy felújítsa a Fehér Ház rózsakertjét, amelyet még Jacqueline Kennedy alakított ki 1962-ben. Ez sem sült el túl jól, a korábban színes tulipánokból és egyéb virágokból, illetve cseresznyefákból álló kertet letarolták és egy viszonylag érdektelen sövény került a helyére.

„Úgy gondolom, Melaniának általában kiváló ízlése van, de Jackie O rózsakertjének eltávolítását felzaklatónak tartom – írta akkor a néhai szenátor, John McCain lánya, Meghan McCain a Twitterén. – Nem kell mindent átalakítani csak azért, mert régi.” 

Hasonló mellényúlásokból akadt még bőven a Trump-házaspár washingtoni ideje alatt. Az egyik legemlékezetesebb szintén 2018 nyarán történt. Ebben az évben rendelte el Trump a Mexikó felől érkező illegális bevándorlók menekülttáborokhoz hasonló létesítményekben történő elkülönítését, óriási botrány is kerekedett az ügyből, különösen, amikor kiderült, hogy a gyerekeket elszakítják a szüleiktől és méltatlan körülmények között tartják őket.

Melania Trump botrányos kabátja

Ebben a kabátban látogatta meg a menekült mexikói szülőktől elszakított gyerekeket (Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images)

Ekkor még úgy tűnhetett, hogy Melania Trump ellenzi férje politikáját, de lehet, hogy a furcsa rendelkezéssel kapcsolatos felháborodást próbálta volna enyhíteni azzal, hogy elutazott a mexikói határra, hogy meglátogassa a szüleiktől elválasztott gyerekeket. Erre az alkalomra azonban egy olyan kabátot választott, amelynek hátán az „I Really Don’t Care Do U?”, azaz „Engem tényleg nem érdekel, és téged?” felirat volt olvasható.

Nem volt nehéz úgy értelmezni, mintha a first ladyt hidegen hagyná a gyerekek sorsa, szóvivője igyekezett is gyorsan lehűteni a kedélyeket, hogy a kabátnak nincs semmiféle üzenete, „az csak egy kabát”. Melania Trump azonban – férjéhez hasonlóan – gyorsan ellentmondott a szóvivőnek, amikor közölte, hogy az üzenet valójában a „baloldali médiának” szólt, akik folyamatosan kritizálják. Valószínűleg soha nem tudjuk meg, mi volt az eredeti szándék, az azonban biztos, hogy a látvány önmagáért beszélt, egy olyan nőt ábrázolva, aki nem igazán törődik a nála kevésbé szerencsés sorsú emberekkel. Ha nem is ennyire drasztikusan, de több hasonló eset is előfordult, például, amikor Melania Trump méregdrága tűsarkú cipőben tipegett fel az Air Force One fedélzetére, útban a Harvey hurrikán áldozatainak meglátogatására.

A szolgálólány karácsonyától a Ragyogásig

Bár a gyűjtést olvasva tűnhetne úgy, mintha szegény Melania Trump semmit sem tudna úgy csinálni, hogy az az embereknek megfeleljen, érdemes felidézni azt a három karácsonyt, amelyet a Fehér Házban töltött. A karácsonyi dekorációt ugyanis minden évben ő felügyelte, erről pedig a közvéleményt is igyekeztek minél alaposabban tájékoztatni. Lássuk, szépen sorjában!

  1. A 2017-es karácsonyi dekoráció fehér és arany színekben pompázó dekorációval indult minden, amelyről a first lady azt mondta, a régi karácsonyi hagyományokat követve találta ki az összeállítást. A mémgyárosok azonban egyből horrordíszletté változtatták a kissé furcsán megvilágított ágkötegeket.
  2. Ezt még bőven lehetett az internet rosszindulatára fogni, jóval nehezebb azonban így tenni a 2018-as „piros karácsonnyal”. Ekkor ugyanis valamilyen furcsa okból Melania Trump vörös fenyőfákat választott a Fehér Ház folyosóira, amelyek úgy néztek ki, mintha A szolgálólány meséi című sorozat szereplői álltak volna neki hátborzongató sorfalat.
  3. A tavalyi dekoron már abszolút érződött a biztonsági játék: klasszikus fenyőfák, aranyszínű díszek, de eddigre már Melania Trump végleg beírta magát az amerikai közéletbe, mint egy rideg és számító nőszemély, így hiába is reménykedett benne, hogy a The Spirit of America fantázianevű dekorációt pozitív szavakkal fogadja majd a közvélemény. A dekort bemutató videó alá ugyanis egy élelmes netező odavágta a Ragyogás filmzenéjét, ami egyből hátborzongatóvá tette a szívmelengetőnek szánt képsorokat.

Vágja a centit a válóperig

Röviden így lehet összefoglalni a 45. first lady tevékenységét, akiről most, a választást követő napokban ismét gyakran szólnak a hírek. Mint ismert, Donald Trump egyelőre nem volt hajlandó elismerni, hogy vereséget szenvedett demokrata ellenfelétől, Joe Bidentől, noha bizonyítékokat még nem mutatott fel, amelyek alátámasztanák az állításait. Már ott tart a dolog, hogy Trump veje, Jared Kushner és Melania Trump közösen próbálják rávenni a Fehér Házba bezárkózott elnököt, hogy fogadja el a választási eredményeket. Ennél is frissebb hír szerint pedig Melania már tényleg csak azt várja, hogy mikor hagyhatják el végre a Fehér Házat, ugyanis akkor közelebb kerül élete valószínűleg legnagyobb álmához, és beadhatja a válópert.

Melania Trump és Donald Trump

Harmónia, békesség (Fotó: Ron Sachs-Pool/Getty Images)

Még több amerikai politika az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top