Aktuális

Transznemű törvényhozó, meleg pap és NASA-űrhajós is volt az amerikai választás napirendjén

Emellett megérkezett az amerikai politikai életbe az első 1990 után született ember is.

Bár az amerikai elnökválasztásnak cikkünk írásakor még nem tudjuk a végeredményét, sok izgalmas verseny zajlott kedd éjszaka, a mostani voksolás során ugyanis új képviselőkről, szenátorokról, de más kérdésekről is döntöttek a tengerentúli választók. Lássuk a legérdekesebbeket!

Missouri első fekete nő képviselője

Cori Bush nevét 2014-ben ismerték meg az USA polgárai, miután Missouri államban 2014-ben egy fehér rendőr lelőtte a fekete Michael Brown Jr-t. Az eset kapcsán tiltakozási hullám robbant ki, amelynek egyik aktivistájaként Bush sokat tett a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolása érdekében. Bár 2016-ban és 2018-ban is indult az állami kongresszus egyik posztjáért, akkor még nem sikerült megszereznie a szükséges szavazatokat. Most kedden azonban győzelmet aratott az állam első választókörzetében, így személyében az első fekete nő került be Missouri törvényhozásába.

Nyíltan meleg és fekete győztesek New Yorkban, Floridában

„Köszönöm. Ma este történelmet írtunk. Életem legmegtisztelőbb pillanata, hogy Bronx szavazóit képviselhetem” – írta Twitter-oldalán Richie Torres, aki New York városi tanácsának első, nyíltan meleg afro-latin tagja lehet a következő években.

Mellette szintén történelmet írt Mondaire Jones, aki a nagyváros 17. körzetének első nyíltan meleg fekete tagja lesz a szavazók akarata értelmében.

New York államban pedig Jabari Brisport került be a törvényhozásba, mint annak első nyíltan meleg, fekete tagja.

Floridában pedig Michele Rayner-Goolsby személyében az első nyíltan meleg, fekete nőt választották be az állam törvényhozásába.

Transz törvényhozók, szevasztok!

Míg Magyarországon a kormány konkrétan betiltotta a nemek megváltoztatásának lehetőségét, az Egyesült Államokban most kedden választották meg az első nyíltan transz törvényhozókat.
Vermont államban Taylor Small az állami képviselőház tagja lett, míg Kansasban a szintén transznemű Stephanie Byers képviseli majd a választókat.

„Ez megerősítette az emberiségbe vetett hitemet – mondta Byers a KWCH csatornának megválasztását követően. – Az a tény, hogy képes voltam erre, hogy a 86-os körzet szavazói megválasztottak. Ők nem hagyták, hogy a nemi identitásomból ügyet csináljanak, amivel azt üzenték: »minket az érdekel, mit tudsz tenni azokkal a kérdésekkel kapcsolatban, amelyek napi szinten foglalkoztatnak minket.«”

Sarah McBride pedig korábban a Human Rights Campaign jogvédő szervezet sajtószóvivőjeként dolgozott, a mostani választás során pedig az első nyíltan transznemű jelöltként tudott győzelmet aratni Delaware államban, ahol mostantól a helyi szenátus tagjaként képviselhetői a szavazókat.

Több transznemű képviselőt is megválasztottak amerikában

Sarah McBride, Delaware állam első nyíltan transznemű szenátora a 2019-es Tribeca filmfesztiválon (Fotó: Getty Images)

„Remélem, a mai este megmutatja az LMBTQ fiataloknak, hogy a demokráciánkban számukra is van hely” – posztolta Twitter-csatornájára McBride a győzelmet követően.

„Egész életem során úgy éreztem, hogy a mai esti események bekövetkezésére látszólag nincs esély – nyilatkozta a frissen megválasztott szenátor a Buzzfeed Newsnak a választás éjszakáján. – Viszont ahogy feketén-fehéren láttam a számokat, ahogy érkeztek az eredmények, megerősítette bennem, hogy semmi sem lehetetlen.”

Colorado az első muszlim képviselőjét köszöntheti

„Megcsináltuk” – írta Twitteren Iman Jodeh, Colorado 41-es körzetének frissen megválasztott képviselője, aki az első muszlim törvényhozó lesz a nyugati államban.

LMBTQ-lelkész a szenátusban

Bár Georgia államban cikkünk írásának a pillanatában még számolják az elnökválasztásra leadott szavazatokat, az már biztos, hogy Kim Jackson episzkopális lelkész személyében megválasztották az állam első nyíltan meleg szenátorát.

„Különösen fontos, hogy Georgia állam szenátusában legyen képviselete az LMBTQ embereknek, mivel a legtöbb anti-LMBTQ törvényjavaslat innen érkezik – mondta az önmagát leszbikusnak valló Jackson. – Remélem, a jelenlétem hozzájárul, hogy ezeket elkerüljük a jövőben.”

Űrhajós Arizonában

Arizona választói – és nagyjából az egész világ – szintén arra várnak, hogy kiderüljön, Joe Biden vagy Donald Trump viszi-e az elektori szavazatokat. Bejutott azonban a szenátusba az a Mark Kelly, aki korábban a NASA űrhajósaként többször is az űrsikló pilótája lehetett és akinek egypetéjű ikertestvére, Scott Kelly rekordot döntött azzal, hogy több mint egy évet töltött az ISS nemzetközi űrállomás fedélzetén.

Mark Kelly felesége egyébként az a Gabby Giffords, aki korábban demokrata képviselőként dolgozott, míg egy merénylő fejbe nem lőtte. Csodával határos módon Giffords túlélte a fejlövést és mindenben támogatja férje politikai törekvéseit.

A legfiatalabb képviselő Észak-Karolináé

A mindössze 25 éves Madison Cawthornt egészen az Egyesült Államok kongresszusáig repítették a szavazók, ezzel pedig ő az első képviselő, aki a kilencvenes években született. A republikánus színekben induló fiatalember szereti provokálni az embereket, erről árulkodik például az a fotó, amelyet Berchtesgadenben, Adolf Hitler egykori főhadiszállásán készített magáról, de a győzelmét ünneplő tweetje sem sokkal jobb, köszönetnyilvánítások helyett ugyanis csupán annyit írt: „sírjatok még, libsik”.

Nem büntetnek a kemény drogokért Oregonban

A nyugati parti állam szavazói történelmet írtak, amikor dekriminalizálták az olyan kemény drogok birtoklását, mint a heroin vagy a kokain. A kezdeményezést a bűnügyi reformokért küzdő szervezetek is támogatták, ennek értelmében a jövőben legfeljebb figyelmeztetik, akit hasonló szerekkel elkapnak, közben pedig kiszélesítik a kezelésekhez és terápiákhoz való hozzáférést.

További cikkeink az amerikai elnökválasztással kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top