nlc.hu
Trend

Felesleges babaholmik

„Sok tízezerrel többet költöttünk babacuccokra, mintha a mostani fejemmel kezdenék neki”

Ne vásárolj össze terhesen ész nélkül mindent, ami a reklámok és a szomszédasszony szerint elengedhetetlen a baba életben tartásához. A felére sem lesz szükséged.

Terhesen maximális fordulatszámon pörög bennünk a fészekrakó ösztön, ezért teljesen természetes, hogy a fél világot fel akarjuk vásárolni, ha babacuccokról van szó. Mindenből csak a legjobbat, legszebbet vesszük, hiszen új életet hozunk a világra, aki megérdemli, hogy temérdek pénzt költsünk el annak örömére, hogy végre megérkezik hozzánk. A logika a gondolatmenetben érthető, de mégis azt kell mondanunk, hogy óvatosan a sok vásárlással, mert súlyos összegeket veszíthet az, aki mindent felvásárol a baba születése előtt, amire a reklámok vagy más anyák buzdítják.

A tapasztalat sok pénzt ér

Általában azt a kollektív hibát követjük el terhesen a vásárlások során, hogy azt gondoljuk, hogy szülés után be leszünk teljesen zárva a négy fal közé, és semmit sem tudunk megszerezni, amiről esetleg kiderül közben, hogy szükségünk van rá. Ezért van az, hogy még csak zigóta a gyermek, de már megvan a járókától kezdve az egy évre elég ruhán át az etetőszékig minden babacucc, pedig a születése utáni első hetekben még azt sem tudja majd, merre van arccal előre, és csak eszik-alszik-kakil üzemmódban létezik, leginkább az anyja mellkasára tapadva. Nem kell tehát pánikba esni, ha nem vásároltad fel a fél bababoltot szülés előtt, utána is lesz rá esélyed, főleg a mai, online rendelős, csodálatos világban.

A Cukimamik nevű Facebook-oldal tette fel azt a körkérdést a követőinek, hogy „Nektek melyek voltak azok a haszontalan dolgok, melyekért kár pénzt is kiadni?” A kérdés alaposan megmozgatta a kommentelőket, a válaszaikból jól látszik, hogy nem lehet egyetemes, általánosságban érvényes listát átnyújtani, hogy mit nem szabad megvenni, mert annyira a gyerek és a szülők igényei, felmerülő helyzetek, vérmérséklet dönti el, melyik holmi kinek lesz felesleges. Ami az egyik babánál nem kell, a másiknál lehet, hogy életmentő. Az anyák válaszaiból válogattunk, mert a tapasztalataik mindenképp kincset, vagyis inkább sok pénzt érhetnek az első babát váró kismamák számára:

Ilyen-olyan »hogyan csináld a babával« könyvek. Full felesleges! Se időm, se energiám nem lett volna rá, ráadásul minden gyerek más.

„Adamo hinta. Ajánlották, hogy hasfájós babának csodaszer. Hát, mondanom sem kell, az én fiam egy percet sincs el benne, ha fáj valami, nem nyugszik meg benne, nem tudom elaltatni benne. Cserébe nonstop útban van.”

„Mindent fel tudtam használni, amit meg nem, azt elajándékoztam, és más használja. Ilyen volt a hordozókendő, amiben az örökmozgó lányom semmiképpen nem bírt megmaradni.”

„Túl sok 1-es méretű pelenka és túl sok ruha, szerencsére a tesóm majdnem egy évre rá szülte a kislányát és tudták hordani a még címkés ruhákat.”

„Szoptatós párna. Cumi. Rengeteg kis ruha, kb. a felét használtuk. Négy fajta pihenőszéket vettem, és még ami nem jut eszembe.”

Ami másnak haszontalan, neked lehet nagyon hasznos is. A vízhőmérő talán mindenkinek haszontalan… Nekünk biztosan az volt.

„Hűthető rágóka fogzásra. A 400 grammos, 60 éves vas kapukulcs volt a legmenőbb. A másodiknak az asztal széle.”

„Anyaméh hangot hallató altató plüss játék. Még ma is nevetünk rajta a férjemmel, hogy megröptettem nagyjából a harmadik álmatlanul töltött hét közepén, mikor végre elaludt a baba és elkezdett berregni.”

„Kiságyforgó zenélős izé. Nálunk a kiságy a szentély. Csak éjszakára tettük bele, amikor is nyugalomnak és sötétnek kell lenni, akkor már nincs játszás. Az elsőnél is felesleges volt, de a másodiknál is vettem, amikor is szintén nem használtuk.”

Babazoknik és a karmolásvédő kis kesztyűk. Mindegyik egy percig sem volt a gyereken.

„Én nem terhesség alatt vásároltam hülyeségeket, hanem utána. Az összes tejserkentő cuccot megvettem, az összes hasfájáscsökkentőt, az összes fogzásenyhítőt és úgy cakumpakk egy rakás szar volt az összes, de legalább a patikus jól járt.”

„Bébikomp (már okosabb lettem, el is adtam). Rengeteg 56-os ruha (nagyon gyorsan kinőtte). Baldachin (nem is alszik még a szobájában). Kiságyforgó (nem tudom, ment-e kétszer). Hintőpor (még fel sincs bontva).”

Őrizd meg a józan eszed!

Judit egy ovis kislány anyukája, a terhesség alatt nagyon tudatosan írta össze, mit szeretne vásárolni a babának, költségvetést vezetett, listán pipálta a tételeket, több beszerzési helyet is felderített… Ám még ő is azt mondja így, évek távlatából visszanézve, hogy nem kerülte el őt sem a felesleges pénzkidobás, és most már másképp vásárolna, valószínűleg sok tízezres maradna a pénztárcájában a jelenlegi tapasztalatival. A következőket hozta fel példának – a teljesség igénye nélkül –, amik náluk felesleges babaholminak bizonyultak: „Ezt a pénzköltési kényszert szerintem az gerjeszti, hogy úgy gondoljuk, mindennek meg kell lennie, mire a pici megszületik. Nyilván az alapvető cuccok esetében ez így van (kiságy, babakocsi), de van élet például babatakarók nélkül is: nálam a listán három pléd volt, nem is értem már, miért. Meg is vettem, de mi a francnak, egy babának pont mindegy, hogy milyen az a pléd. Kizártnak tartom (a mostani agyammal), hogy egy átlag háztartásban nincs egy kisebb pléd, amivel be lehet pluszban takarni a babát mondjuk a séták alkalmával.”

Judit szerint a nagy lehúzások közé tartozik a pelenkakuka is, az a cserélhető betétes fajta, ami nemcsak a szagot nem tünteti el, de még a korong is bitang drága hozzá. Hogy a környezetszennyező hatását már ne is említsük. De itt még nincs vége a felsorolásnak, Judit emlékeiben élénken élnek az elhibázott vásárlások: „Zenélő éjjeli fény: az akkori legmenőbb fajtát vettem, mert az komolyzenét játszik, ám a harmadik estén rájöttem, hogy túl hangos a leghalkabb verzióban is, jobban szeretek én dudorászni a gyereknek, simán elalszik fény nélkül is (pláne egy újszülött). Az éjszakai fény része is túl világos volt, végül a mobilommal világítottam, a zenélős csoda pedig ment a szekrény tetejére.

Ezek nagyon cuki, de szerintem felesleges kacatok, egy újszülötthöz mindenképp. Ha később úgy adódik, hogy jobban elalszik, ha van egy kis fény, vegyünk nyugodtan persze, ezt minden szülő kitapasztalja majd, de kezdésnek nem érdemes súlyos összegeket ezekre rákölteni.

Nálam a mellszívó is ide tartozik, ami tudom, megosztó téma az anyák között – teszi hozzá Judit –, és az egyik a kézire esküszik, a másik a gépire (én is), a harmadiknál pedig a természet elintézi, és mindig annyi anyateje van, amennyi kell. Azt pedig megjósolni még terhesen, hogy mi majd melyik táborba kerülünk szülés után, nagyjából lehetetlen. Én például teljesen feleslegesen vettem meg a kézit, első alkalom után rájöttem, hogy nincs az az Isten, hogy kézzel fejjem magam, így az kidobott pénz volt. Most már azt tenném, hogy kinézek előre kétfajta mellszívót, és majd ha kell, akkor megvenném valamelyiket.”

Az is fontos tényező a pénzköltés szempontjából, hogy új vagy használt babaholmikat keresünk. Az interneten rengeteg az újszerű, alig használt babacucc, de Judit is kizárólag új termékeket keresett, felháborította a gondolat, hogy az egy szem gyerekének ne vegye meg az újat. Utólag már megbánta ezt a döntését: „Ez mekkora bolondság volt! Ebből a szempontból biztos, hogy sok tízezerrel többet költöttünk babacuccokra, mintha a mostani fejemmel kezdenék neki. Higiéniás termékeken kívül (mellszívó, textilpelus, hasonlók) rengeteg dolgot használtan vennék meg, mert tényleg szinte új állapotban lehet így megkapni őket, töredékáron, a babának meg totál mindegy, hogy előtte két hétig egy másik babáé voltak esetleg.”

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Mire lesz szükség?

Nem konkrét listát adunk most a kezedbe, mert jól látható, hogy ami az egyik babánál létfontosságú holmi, az a másiknál lehet, hogy teljes mértékben felesleges, úgyhogy inkább három nagy témakört érintünk, melyekhez a baba születése előtt kell bevásárolni.

Egészség

Az egészségügyi termékeket mindenképp be kell szerezni szülés előtt. Gondolunk itt olyanokra, mint a homloklázmérő, baba körömvágó olló, orrszívó (csakis a porszívósat, a kézi nem ér semmit). A baba fürdetéséhez ne vegyél drogériában kapható termékeket, inkább várd meg, míg a szülés után felírja a gyerekorvos a gyógyszertári fürdetőkrémet és popsikenőcsöt – nemcsak a költségek miatt, hanem hogy biztos bababőrre való kencéket kenj a babára. Mérleget sem érdemes vásárolni, inkább bérelj arra az egy-két hónapra, amíg szorosan követni kell mindennap a baba gyarapodását.

Ide tartozik a szoptatás témaköre is, amit nehéz előre megjósolni, hogy lesz-e anyatej, mennyi lesz, mit kell hozzá beszerezni, ezért Judittal értünk egyet a kérdésben: várd meg a szoptatással kapcsolatos fejleményeket szülés után, és a felmerülő igényekhez igazodva szerezz be fejőt, anyatejtároló poharakat, mellbimbókrémet… Ami biztos: textilpelenkára minden mennyiségben szükséged lesz, abból sosincs elég, a szoptatós párna pedig a világ legjobb találmánya, ezt már érdemes terhesség alatt is beszerezni, mert segíthet a kényelmesebb alvásban a harmadik trimeszterben.

Ruházat

Bár nagyon csábító terhesen a babaruhákat nézegetni és felvásárolni nagy készleteket mini farmerekből és pulcsikból, mégis határozottan lebeszélnénk róla. A fő szempont egy újszülött esetében nem annyira a divat, mint inkább a kényelem, hiszen a napjait vagy fekve vagy a szülei kezében tölti. Ha pedig a cuki minifelnőtt ruhákat adod rá, akkor három pillanat alatt a nyakába gyűrődik az egész, amitől biztos nem lesz jobb a kedve. Koncentrálj inkább a body és rugdalózó kombinációra pár hónapig a születése után. Az is hasznos tanács lehet, hogy ne vedd meg a vastag, thermo öltözeteket, mert attól még, hogy kicsi baba, nem kell sarki éghajlatra bebugyolálni a 26 fokos lakásban, inkább maradj a réteges öltöztetésnél.

Babakocsi, autósülés, hordozókendő

A babát születése után pár nappal már szállítani kell egyik pontból a másikba, úgyhogy a legfontosabb az autósülés, babakocsi és hordozókendő szentháromsága, ami rajta kell legyen a terhesen beszerzendők listáján. A babakocsi esetében a praktikumot érdemes szem előtt tartani, nem pedig márka alapján választani, sőt, körülnézni a használt holmik között is, mert az árakban a csillagos ég a határ. A hordozókendőt pedig mindenképp ki kell próbálni, a legjobb az, ha kölcsönkérsz egyet, mert nem biztos, hogy a babád szeretni fogja, de ha mégis jókat alszik benne, akkor életmentő lehet a nyűgösebb napjain.

Ennyi holmival már bőven el lehet indulni a szülés után az újszülöttel, és ha mégis kiderülne, hogy hiányzik valami létfontosságú babacucc, akkor több megoldási lehetőség is áll előtted: vagy elküldöd a baba apját/tetszőlegesen választott családtagot vásárolni, vagy kihasználod az internet adta lehetőségeket, és házhoz rendelsz bármit két nap alatt.

Felkészültél az anyaságra?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top