nlc.hu
Trend

Koronavírus vakcina kalkulátor

Kalkulátor: Számold ki, mikor kapod meg az oltást

Hányan várakoznak előttünk vakcinára, mikor kerülhetünk sorra? Ezt számolja ki az Omni Calculator.

Sokakat foglalkoztat, hogy vajon mikorra kaphatják meg az oltást – főként ha nem idősek és nem krónikus betegek, és nem is dolgoznak valamelyik kiemelt szakterületen (egészségügy, bíróság, honvédség stb.). Erre igyekszik választ adni egy kalkulátor. 

oltás

Kalkulátor: Számold ki, mikor kapod meg az oltást (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

A Omni Calculator, vagyis a Covid-19 oltási sorrend kalkulátor készítői arra vállalkoztak, hogy fejlesztésükkel pontosabb képet kapjunk arról, hogy mikor is vehetjük igénybe a koronavírus elleni védőoltás(oka)t – írja az Infostart.

Első lépésként néhány kérdésre kell válaszolnunk, úgy mint, hány évesek vagyunk, várandósak vagyunk-e, hogy a „frontvonalban” dolgozunk-e az egészségügyi, illetve szociális gondozás területén. Második lépésként az aktuális – hazai – oltási ütemtervre vonatkozó adatokat kell beállítani. Ezt követően be lehet állítani az oltásban biztosan résztvevők arányát százalékosan, vagyis a teljes lakosság azon arányát, amely nyitott az oltás felvételére. (A kalkulátor alapértelmezett százalékszáma a KSH által heti szinten közzétett Covid-19 oltási hajlandósági rátát tükrözi.) Végezetül a teljes átoltottságot. (Az időtáv megmutatja, hogy hozzávetőlegesen mennyi időn belül biztosítható a teljes felnőtt lakosság védettsége az átlagos oltási kapacitás és biztos oltásfelvevők viszonylatában.)

A kalkulátor ezek alapján számolja ki, hányan várnak még az oltásra előttünk. Ezenfelül, a biztos oltásfelvevők aránya alapján, azt is előrejelzik, hogy mikorra lehetünk teljes védelem alatt.

Az Omni Calculator nem számol a regisztráltak számával és az életkori és egyéb sajátosságaikkal, csak a hivatalos oltási renddel. A kalkulátor ide kattintva érhető el.

Cikkeink az oltási tervről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top