nlc.hu
Trend

A New York-i rendőrök robotkutyája megrémiszti az embereket

Leszerelik a New York-i rendőrség robotkutyáját, mert félnek tőle az emberek

A metropolisz vezetése szerint a robotrendőr rossz üzenetet küldött az állampolgároknak.

Az nlc-n is írtunk róla, amikor 2019-ben piacra dobta a Boston Dynamics nevű cég a jellegzetes, sárga színű, Spot nevű robotkutyát. Rengeteg videó készült akkortájt a furcsa szerkezetről, amely az idő múlásával egyre okosabb és ügyesebb lett.

Ez volt a bemutató videója:

Az alábbi felvételen pedig már azt is megnézhették az érdeklődők, hogyan tud a robotkutya táncolni, Bruno Mars Uptown Funk című számára.

Talán ez is közrejátszott abban, hogy a legtöbben jópofa, vicces kütyüként gondoltak a Spot robotkutyára, egészen addig, amíg a New York-i rendőrség be nem jelentette, hogy rövidesen a nagyváros utcáin is szolgálatba áll egy, különlegesen átalakított robot-eb. A rendőrségi robot jellegzetes kék festést is kapott, hogy ezzel is jelezzék, ő a rendfenntartók kötelékébe tartozik.

A Digidog nevet viselő rendőr-robotot eredetileg azzal a céllal vásárolta a New York-i rendőrség, hogy az emberek számára veszélyes szituációkban lehessen bevetni. A kékre festett robotkutya megjelenése a nagyváros utcáin azonban nem igazán váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Az emberek többségét ugyanis megijesztette Digidog megjelenése. Voltak, akik azt mondták, a rendőrkutyákat az USA rendőrei gyakran az elnyomott népcsoportok megfélemlítésére használták.

Nyugdíjba küldik a New York-i rendőrség robotkutyáját

Képünk illusztráció – ez a Spot Mini nem New Yorkban, hanem Hamburgban járja az utcákat (Fotó: Getty Images)

Mások pedig azért riadtak meg Digidogtól, mert a Black Mirror című sci-fi disztópia egyik epizódjára emlékezteti őket. A sorozat Metalhead című epizódja ugyanis egy olyan világban játszódik, ahol a Digidoghoz hasonlító robotkutyák tartják rettegésben az emberiséget.

Természetesen, a Boston Dynamics robotkutyája nem tud olyan ijesztő dolgokat csinálni, mint Metalhead, de ez épp elég volt Bill De Blasio New York-i polgármesternek, aki a BoingBoing értesülései szerint nemrég felbontotta a nagyváros és a robotokat fejlesztő cég által kötött szerződést, amelynek értelmében Digidogot leszerelik majd és többé nem dolgozik majd a rendőrség kötelékében.

„A robotkutya ijesztő, elidegeníti az embereket és rossz üzenetet küld New York lakóinak” – nyilatkozta a Guardian brit lapnak a New York-i polgármesteri hivatal egyik szóvivője.

A robotkutya egyébként már Magyarországra is megérkezett, a 24.hu nemrég tesztelte is, hogy mit tud a Boston Dynamics szerkezete.

Még több robot az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top