nlc.hu
Trend

Hajléktalanok hajvágás után

Összefogtak a fodrászok, manikűrösök és szabadidejükben hajléktalanok átalakulásában segítenek

Egy amerikai jótékonysági szervezet azon munkálkodik, hogy rendezett külsőt biztosítsanak a hajléktalan embereknek, akik így nagyobb esélyekkel indulhatnak munkát keresni.

Az Arizona állambeli Phoenixben működő Cloud Covered Streets nevű nonprofit szervezet hajléktalanok számára biztosít tisztálkodási, mosási és szépítkezési lehetőséget. Tavaly augusztus óta több mint 1600 fedél nélkül élő embert szépítettek meg. A csapatban profi fodrászok és körmösök dolgoznak. A hajmosás, hajvágás és manikűr-pedikűr mellé tiszta alsóneműt, ruhát és cipőt, tisztasági csomagot, valamint ételt és vizet is kapnak a rászorulók, akik így gyakorlatilag új emberként távoznak a szervezet bázisairól. A kezdeményezés célja, hogy rendezett külsővel nagyobb eséllyel kaphassanak munkát, ami kiutat jelenthet számukra a hajléktalanságból. 11 embernek mindez már sikerült is. 

Cloud Covered Streets

A Cloud Covered Streets fodrászai munka közben (Fotó: SWNS/Profimedia)

„Ha piszkosak, nem zuhanyoztak, és a hajuk is kócos, nem kapnak munkát. A higiénia romlásával pedig felmerülő mentális problémák is gyorsabban súlyosbodnak” – magyarázta Robert Thornton, a Cloud Covered Streets alapítója. 

Egy hajvágás átlagos ára az Egyesült Államokban 80 dollár (vagyis átszámítva nagyjából 23 ezer forint) körül alakul, amit a hajléktalan emberek értelemszerűen nem tudnának megfizetni. Sokan akadnak közülük, akik hosszú évek óta nem jártak már fodrásznál. A szervezetnek dolgozó szakemberek egyébként egytől egyig jó nevű szalonok alkalmazottai, akik szabadidejükben a jótékonysági munkát természetesen teljesen ingyen végzik.

Hajléktalan hajvágás
Megnézem
Összes kép (4)

A szervezetnek jelenleg hat bázisa működik az amerikai városban, ezek üzemeltetésében pedig olyanok is részt vesznek, akik korábban maguk is éltek hajléktalanként

„13 percet tölthetnek el a zuhany alatt, két perccel a vége előtt kopogással jelzünk az ajtón. A tusolás után egy tisztasági csomagot kapnak, benne  fényvédővel, dezodorral és samponnal, vagyis mindennel, amire szükségük lehet a higiénia fenntartásához, amíg legközelebb meglátogatnak minket” – mondta Thornton. Hozzátette, hogy koronavírus-járvány miatt a fertőtlenítésre is nagy hangsúlyt fektetnek és a hajléktalanok számára is biztosítanak maszkokat, fertőtlenítő szereket.

„A közvélekedés leginkább az, hogy az utcán élő emberek egytől egyig alkoholisták, drogosok és ijesztőek. Valójában sokan egy szerettük elvesztése miatt kerültek az utcára. Igenis vannak köztük olyanok, akik szeretnének talpra állni, teljes munkaidőben dolgozni és a saját házukban élni” – hangsúlyozta Robert Thornton.

via

Még több jótékonyság

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top