nlc.hu
Trend

Audrey Hepburn ikonikus ruhái

Audrey Hepburn 10 divatkedvence, amikért a mai napig tolonganak a vásárlók

Ma lenne 92 éves Audrey Hepburn, tíz ikonikussá vált szettjével emlékezünk a színésznőre.

Sabrina, Mókás arc, Álom luxuskivitelben – csak három a megannyi film közül, melyeket Audrey Hepburn filmtörténeti momentummá tett, és amiken keresztül megismerhettük azt a törékeny, végtelenül kifinomult nőt, aki a hősnők karaktereit játszotta. Öltözködésében sosem hajszolta a luxust, mégis, stílusa máig meghatározó divatdarabokat tartalmazott. Audrey Hepburn ma ünnepelné 92. születésnapját, ennek apropójából tíz ikonikus ruháját és kiegészítőjét mutatjuk be – olyanokat, melyek ma is az elegáns öltözködés alapdarabjainak számítanak.  

Capri nadrág 

Gyönyörű ruhákat viselt filmjeiben a színésznő, de nem csak a szoknyákat, a nadrágos szetteket is kedvelte, kiváltképp a capri nadrágokat szerette viselni blúzokkal, egyszerű felsőkkel. A fazon nőies, ezerféleképp variálható jellegét ő is kihasználta: attól függően, milyen felsőt viselünk, milyen lábbelit húzunk hozzá, kaméleonként változik a nadrág is. Egy szexi magas sarkúval reflektorfénybe helyezi a karcsú bokát, Hepburn kedvencével, a balerinacipővel viselve csinos, hétköznapi rohangálós alapdarab lehet belőle.

Audrey Hepburn a Sabrina forgatásán 1953-ban

Audrey Hepburn a Sabrina forgatásán, 1953-ban (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Talpig fekete outfit

Tetőtől talpig feketébe öltözni a kozmopolita stílus alapvetése, amivel nem lehet melléfogni, mindig sikkes választás, mégsem hivalkodó. Letisztult és akkor sem unalmas, ha egy fekete nadrág és garbó együttesében ölt alakot. Tudta ezt már Audrey Hepburn is, aki nemcsak szerepei kedvéért viselte a sötét tónusra hangolt szetteket. 65 éve forgatták a Mókás arcot, de fekete szettjét úgy ahogy van, ma is nyugodt szívvel felvehetnénk – pláne a loaferrel együtt!

Audrey Hepburn az 1956-os Mókás arcban

Audrey Hepburn az 1956-os Mókás arcban (Fotó: Mondadori via Getty Images)

Balerinacipő

Audrey Hepburn nem kedvelte a magas sarkú cipőket, kora hollywoodi díváival ellentétben jobban érezte magát balerinacipőben, ami védjegyévé vált. 2017-ben a színésznő több személyes tárgyát, ruháját is elárverezték, köztük hat balerinacipőjét is, amiknek darabját körülbelül másfél millió forintnak megfelelő összegért vihette haza a nyertes licitáló. Az általa kedvelt egyszerű, pici masnival díszített típusok pedig máig alapvetések a női lábbelik közt. 

Audrey Hepburn 2017-ben elárverezett balerinacipői

Audrey Hepburn 2017-ben elárverezett balerinacipői (Fotó: Leon Neal/Getty Images)

Csipke alkalmi ruha

1954-ben, a Római vakációban nyújtott alakításáért vehette át az Oscar-díjat, amit Hubert de Givenchy tervezett számára. A hófehér, csipkeborítású, öves ruha azóta már tucatnyi vörös szőnyeges estélyit ihletett meg, a virágmintás csipkével díszített alkalmi ruhák pedig azóta is a legkedveltebb típusoknak számítanak. 

Az Audrey Hepburn által az 1954-es Oscar-gálán viselt csipkés ruha

Az Audrey Hepburn által, az 1954-es Oscar-gálán viselt csipkés ruha (Fotó: Fred Duval/WireImage)

Hajpánt

Bár a drága ékszereket nem szerette, a sikkes kiegészítőket kedvelte a színésznő. Gyakran viselt kendőt, és szívesen hordott hajpántot, mint ezt a bájos, masnis darabot, amihez hasonlóval könnyedén ékesíthetjük mi is frizuránkat. A hajpántok abszolút divatban vannak, akár vastag, karakteres darabra, akár a képen láthatóhoz hasonló, filigránra vágyunk, érdemes feldobni velük frizuránkat. 

Audrey Hepburn és az általa Ip-nek becézett őzgida, akivel a Zöld paloták filmben szerepelt.

Audrey Hepburn és az általa Ip-nek becézett őzgida, akivel a Zöld paloták filmben szerepelt (Fotó: Getty Images)

Rád melyik Audrey Hepburn-film volt a legnagyobb hatással? Filmkritikusunk 40 éves fejjel először nézte meg a 68 éves Római vakációt, és összetört a szíve

Sabrina-nyakú ruha

Bizony, a csónaknyak, vagy bateau-nyak kialakítást az Audrey Hepburn által alakított karakter, Sabrina után is elnevezték, nem véletlenül. A széles, magasan elhelyezkedő nyakkivágás a színésznő nagy kedvencévé vált, leghíresebb ruhái mind ezzel készültek, gondoljunk csak az Álom luxuskivitelben kis fekete ruhájára, vagy a csipkés Oscar-gála ruhára. A mai hírességek közül is sokan rajonganak ezért az elegáns megoldásért, Meghan Markle például rendszeresen látható Sabrina-nyakú ruhákban.

Humphrey Bogart, Audrey Hepburn és William Holden, a Sabrina főszereplői

Humphrey Bogart, Audrey Hepburn és William Holden, a Sabrina főszereplői (Fotó: Paramount/Getty Images)

Casual törtfehér

1989-es, utolsó fimjében, az Örökkében láthattuk rajta a lezser nadrágos, bordáskötött pulóveres szettet, amely most, 32 évvel később is a tökéletes casual öltözék mintapéldánya. A törtfehér összeállítás nem csak időtlen, de kortalan is, ráadásul olyan alapdarabokból áll, amik könnyen lehet, hogy a te ruhásszekrényedben is ott vannak.

Audrey Hepburn és Richard Dreyfuss az Örökké című filmben

Audrey Hepburn és Richard Dreyfuss az Örökké című filmben (Fotó: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

XL napszemüveg

Audrey Hepburn egészen hépköznapi kiegészítőkből varázsolt stílusát meghatározó, máig divatos alapdarabokat, igaz ez a nagy méretű napszemüvegekre is. Bármelyik általa viselt, fekete lencséjű, fekete keretes napszemüveg megállná ma is a helyét a divatmárkák kínálatában. És ha jobban körülnézünk, valóban ott találjuk a méltó utódokat. 

Audrey Hepburn 1964-ben

Audrey Hepburn 1964-ben (Fotó: Roger Viollet via Getty Images)

Ballonkabát

A bézs ballonkabát vélhetően nélküle is alapdarabbá vált volna, de kétségtelenül sokat hozzátett máig tartó népszerűségéhez, hogy Hepburn több filmjében is viselte. Az Álom luxuskivitelben esetén csak a kis fekete ruha tett szert nagyobb hírnévre, az 1963-as Amerikai fogócskában pedig a napszemüveggel, kesztyűvel és kendővel tökéletes egységet alkot (utóbbiak egyébként szintén kedvelt kiegészítői voltak a színésznőnek).

Audrey Hepburn és George Peppard az Álom luxuskivitelben egy jelenetében

Audrey Hepburn és George Peppard az Álom luxuskivitelben egy jelenetében (Fotó: Paramount Pictures/Archive Photos/Getty Images)

Kis fekete ruha

A sort a színésznőről készült (vélhetően) legismertebb fotóval zárjuk: azzal, amelyen az Hubert de Givenchy által tervezett kis fekete ruhát viseli. A ruhát az Álom luxuskivitelben nyitójelenetében viselte, az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a filmben nem az eredeti ruha látható. Edith Head jelmeztervező változtatott a szoknyarészen és végül egy hosszú, a színésznő lábát teljesen takaró változattal készültek a felvételek. Bárhogyan is alakult a ruha sorsa, kétségtelen, hogy a huszadik századi divattörténelem egyik legmeghatározóbb darabja lett, amelynek letisztult eleganciája a mai napig kis fekete ruhák százainak elkészítését inspirálja.

Audrey Hepburn az ikonikussá vált kis fekete ruhában

Audrey Hepburn az ikonikussá vált kis fekete ruhában (Fotó: Paramount Pictures/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

Sztárok és szépségek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top