nlc.hu
Trend

Arcjóga, arctorna: a természetes arcfiatalítás módszerei

Anti-aging, pro-aging, natúr botox – Utánajártunk, miben rejlik az arcjóga titka

Arcjóga segítségével formálhatjuk a tokát, kisimíthatjuk a szemöldök közötti ráncokat, és orcáink is teltebbekké válhatnak. Nem mindegy azonban, hogyan csináljuk, és az sem mindegy, mikor. Mit tegyünk például arcműtét után, vagy ha éppen fogszabályozót hordunk.

Ha anti-agingről van szó, leginkább a különféle bőrápolási praktikák jutnak eszünkbe, legyen szó retinolos szérumról vagy botox kezelésről. Ritkábban gondolunk rá, hogy bőrünk feszességéért arcunk izomzata is felelős, melyet épp úgy érdemes kondiban tartani, mint testünket. Erre nyújt lehetőséget az arcjóga, melyről Koós Viki, a Koós Viki Arcjóga és arctorna alapítója, és Anfisa Bulgakova beauty coach, arcjóga oktató segítségével gyűjtöttem össze a legfontosabb tudnivalókat.

Mi az az arcjóga?

Az öregedés legfőbb jeleinek titulált mimikai ráncok nem az egyedüli eredményei annak, hogy idővel bőrünk veszít fiatalos megjelenéséből. A folyamat mélyen a szövetekből indul, arról a szintről, ahová a krémek hatóanyagai nem jutnak be. Változnak a csontjaink, a fölöttük lévő zsírszövet, az izomzat és a kötőszöveti állomány is, „ezek együttes öregedése és a gravitáció következtében alakul át az arc formája. Ahogy idősödünk, a zsírszövet szétcsúszik, elcsúszik az izom, a csont, és úgynevezett árnyékok, beesések, redők alakulnak ki a felszínen, amiket érdemes elkülöníteni a ráncoktól”mondta el korábban Dr. Altmayer Anita bőrgyógyász, allergológus, immunológus, klinikai főorvos.

Az arcjóga az izomzatok erősítésével tudja ezt a folyamatot lassítani, célzott tornáztatásukkal, lazító vagy erősítő gyakorlatokkal lehet elérni, hogy a bőr felszínén csökkenjenek a beesések, redők mélysége. „Vannak olyan területek az arcon, amiket túl sűrűn megfeszítünk, például a szemöldök közötti terület. Esetükben fontos, hogy megtanuljuk megfelelően ellazítani. Sok jelzés érkezett hozzám azoktól, akik a karantén alatt home office-ban voltak, hogy észrevették, elmélyültek ezek a függőleges barázdák” – mondta el Koós Viki, aki 2007 óta foglalkozik arcjógával. Ennek okai között egyértelműen a megnövekedett monitor előtt töltött idő a domináns, hisz a megbeszélések is sokaknak az online térbe helyeződtek át. A szemöldök gyakori mozgatása révén pedig ez a pár hónap bőven elegendő lehetett rá, hogy a szemöldök közötti barázdák mélyüljenek, sőt, a homlok is veszítsen simaságából. 

Anti-aging, pro-aging, natúr botox - Utánajártunk, miben rejlik az arcjóga titka

Koós Viki, a Koós Viki Arcjóga és arctorna alapítója

Anfisa, aki beauty coachként is foglalkozik, úgy látja, „valóban van anti-aging hatása, mivel a ráncok szemmel láthatóan halványodnak, de közben a bőr struktúrájára is pozitív hatással van. Méregtelenítő hatása miatt a vérkeringés beindulásával kisimul, üdévé és egészségessé válik a bőrünk, a nyirokrendszer működésének fokozása pedig segít a puffadt arc, a vizesedés megszüntetésében.”

A lazító gyakorlatok mellett természetesen szükség van adott zónák erősítésére is. A száj körüli terület tipikusan ilyen, az izomcsoportok összekapcsolódása révén ugyanis ennek feszessége még a szemkörnyéki izmok feszességére is hatással van. Ezekkel az erősítő jellegű gyakorlatokkal érjük el az izomrostok vastagodását, amely így nagyobb mértékben tudja kifeszíteni a felette lévő bőrt, vagyis érvényesül az anti-aging hatás. Ezt a folyamatot hasonlóan kell elképzelni, mint ami testünk más területein zajlik, ha alakformáló, erősítő tornát végzünk. „Arcterülettől függően akár 2-3 milliméter növekedést is elérhetünk az izomzatban, ami már egyértelmű, szemmel látható változást idéz elő” – mondta el Viki.

„Nagyon fontos megjegyezni, hogy az arcjóga során az eredeti vonalak megmaradnak, nem torzítjuk el vele az arcot, a velünk született vonásainkat tudjuk vele visszanyerni” – hívja fel rá a figyelmet Anfisa. E területen is érvényes az általános megállapítás, a prevenció a legjobb megoldás. Minél fiatalabb korban érdemes ezeket a tornákat elkezdeni, akár húszas éveinkben beépíteni néhány gyakorlatot, amik pozitív hatásaiért roppant hálásak leszünk majd negyven felett.

De mit tegyünk, ha ez a hajó már elúszott?

Negyvenes éveinkben sem késő elkezdeni az arcjógát, Viki tapasztalatai alapján látványos változások érhetőek el ekkor is, mi több, vendégei közül többen már az ötvenes éveiben járnak, és ők is ki tudják használni az anti-aging hatásokat. Csodák persze nincsenek, ha ötvenéves korunkig sosem edzettünk, nem tudjuk a fittségi szintet pótolni, ellenben sokat javíthatunk ekkor is állóképességünkön. Épp így az arcjóga esetén is érdemes reális elvárásokat kitűzni. „Ha ötvenes éveinket megelőzően nem végeztünk arctornát, melós feladat lesz: offenzívát kell indítani, több frontról is – mondja Viki. – Ekkor már a hormonális változások hatásával is számolni kell, lelkileg ez a folyamat nagyon nehéz lehet egy nőnek, hatalmas vízválasztó ez az életkor. Épp emiatt például nem tartom ördögtől valónak a botoxot sem ebben a korban. Természetesen túlzások nélkül, ízlésesen végezve.”

Be kell látni, vannak határok. Gyönyörűen lehet simítani az arcjóga technikákkal, azonban, amint arra a szakemberek is felhívták a figyelmemet, a napi mimikázásra is tudatosan oda kell figyelni. Mondani persze könnyebb, mint tudatosan elkerülni. Ha van egy évtizedek során berögzült rossz szokásunk, mint például a szemöldök ráncolása, nagyon nehéz megváltoztatni, és van, aki ezt nem tudja felülírni. „Az arc taping például gyönyörű eredményeket hozhat, azonban ha a nap döntő részében ráncoljuk a szemöldökünket, sajnos nem tudjuk tartósan fenntartani hatását” – mondta el Viki. 

Hogyan arcjógázzunk?

Nem mindegy, miként végezzük az arcjóga gyakorlatokat. „Harmincas éveinkben talán még úgy tűnhet, büntetlenül nyúlhatunk arcunkhoz, fontos tudni, hogy arcjógánál sosem gyűrjük, törjük be a bőrt – mondta el Viki. – Az állkapocsvédelem épp így nagyon fontos.” A trénerek tapasztalatai alapján az arcjógával látványos, tartós változások érhetők el az arc számos területén, a precíz mozdulatok elsajátítása azonban elengedhetetlen.

Nagyon sokat számít, hogyan tartjuk a nyakunkat, a fejünket, hogy ne törjön be a bőr. Adott arcterület tornáztatása esetén – főként ha már elmúltunk negyven –, szükség van rá, hogy más területeket kezeinkkel megtartsuk, ellentartsunk, hogy ne húzzuk-nyújtsuk a bőrt. „Magához a tornához, mivel vannak kéztartások, sok esetben fixen kell tartanunk a bőrt, előtte például nem krémezünk, mert elcsúszhat ez a kéztartás – mondja Viki, szabadalmaztatott arcgyakorlat-sorozatára vonatkozóan. – Utána azonban kifejezetten érdemes aktív összetevőkben gazdag szérumokat, bőrápolókat használni, a torna hatására ugyanis vérbőség jön létre a bőrben, és ez segíti a hatóanyagok beszívódását is. Ekkor érdemes például az eszközökkel történő masszírozásokat is elvégezni.”

Anti-aging, pro-aging, natúr botox - Utánajártunk, miben rejlik az arcjóga titka

Fotó: Koós Viki Arcjóga

A kéztartásokat és a pontos izommunkákat, bár úgy tűnik, könnyen leleshetjük egy-egy YouTube-videóból, ha valóban hatékonyan szeretnénk összeállítani arcjógánkat, érdemes szakértő segítségét igénybe venni. Mondhatnánk azt is, ő lesz a mi személyi edzőnk, aki életkorunknak, izmaink állapotának megfelelő, személyre szabott gyakorlatsort állít össze. Ezt utána már otthon, mi magunk is elvégezhetjük, azonban fontos tudni, időnként javasolt a mozdulatsor változtatása, esetleg intenzitásának fokozása, amiben szintén trénerünk tud segítséget nyújtani. Bár a változás látványossága nagyban függ attól, milyenek arcizmaink állapota, milyen életmódot folytatunk és milyen gyakorisággal végezzük a tornát, általában véve 6-8 hét rendszeres arcjóga már megmutathatja, milyen változtatásokra képes.

6-8 hét rendszeres arcjóga már megmutathatja, milyen változtatásokra képes.

Egy-egy arcjóga gyakorlatsor nagyjából 15 perc alatt elvégezhető, heti 3-4 alkalommal érdemes beiktatni teendőink közé. Ennél optimálisabb megoldás, ha heti egyszer trénerrel, 45-50 perces tornát végzünk, majd kétnaponta az otthoni, 15 perces gyakorlatsort megcsináljuk. Ennél sűrűbben nem érdemes, szüksége van arcizmainknak is a pihenésre, regenerálódásra.

„A férfi arcbőr több külső hatásnak van kitéve a rendszeres borotválkozás miatt, a szőrtüszők pedig begyulladhatnak, és pattanásos lehet a bőr, amivel emiatt máshogy kell foglalkozni, mint a nők esetében. Ezt leszámítva alapvetően nincs különbség a férfi és a női arcápolás között, ahogy az öregedési folyamatok is teljesen egyformák – mondja Anfisa. – A nők rendszerint többet foglalkoznak arcápolással, hidratálással, így később jelennek meg a ráncaik, a férfiak pedig akkor kapnak észbe, mikor már látják magukon az idő múlásának jeleit. Mindkét nem számára javasolt az arcjóga, a férfiak bőrére is ugyanolyan fantasztikus hatással van, de mivel ők később kezdenek el az arcápolással foglalkozni, náluk kicsit lassabb ez a folyamat.”

„Az esztétikai, pozitív hatása mellett fontos kiemelni az arcjóga egészségre gyakorolt hatását is. Ha a csontritkulásra gondolunk, ritkán jut eszünkbe koponyánk, állkapcsunk állapota, holott ezeket is érintheti. Az arcizmokkal történő célzott munka segítségével a csontképző sejtek képződését stimulálhatjuk, ami idős korban a fogak megtartására is pozitív hatással lehet – mondta el Viki. – Az izomban ez a csodálatos dolog, hogy a leépülési folyamatok kellős közepén is, akár hetven-, nyolcvanéves korban is tudjuk fejleszteni őket.”

Esetek, amikor nem javasolt az arcjóga

Mint a trénerektől megtudom, vannak egészségügyi állapotok, amik esetén nem, vagy csak körültekintéssel javasolt az arcjóga:

 • Ilyenek a bőrbetegségek, például az erősen rosaceás bőr,
 • de az arcműtétek utáni gyógyulási időszakban is kerüljük a tevékenységet.
 • A túl sok és/vagy nagy méretű anyajegyek esetén szintén ellenjavallt a módszer.
 • Közvetlenül közepes vagy mély kémiai hámlasztás, lifting-kezelés után sem javasolt masszírozni az arcot,
 • az orvos-esztétikai kezelések után pedig minimum három hetet kell várni.
 • Van néhány olyan betegség, amikor nem javasolt elkezdeni a módszert, ilyenek egyes szív- és érrendszeri betegségek akut formái, onkológiai betegség vagy a véralvadással kapcsolatos betegségek.
 • Glaukóma esetén a szemgyakorlatok nem javasoltak,
 • illetve ha állkapocsproblémánk van, speciális gyakorlatokra van szükség.
 • Ugyanígy, ha valaki fogszabályzót hord, speciális tornát érdemes végeznie, mely célzottan a száj körüli izmok erősítésére épül.

Arcjóga eszközök

Az elmúlt években nemcsak az arctorna technikák, de a hozzájuk kapcsolódó eszközök népszerűsége is megugrott. Rollereket, hengereket vásárolhatunk, szilikon köpölyözőket használhatunk, vagy épp a gua sha-t, ami egy ívelt formájú, általában rózsakvarc, ametiszt vagy jádekőből készített eszköz. 

A roller masszázs hengert használhatjuk például reggel, hisz kellemes, frissítő érzést nyújt. Ha nem vagyunk érzékenyek például arcüreggyulladásra, akár hűtőbe is tehetjük, hogy fokozzuk hűsítő hatását. Szemöldök között, az állkapocs ívén, a nyakon, a száj feletti területen is használható, mi több, ha szeretnénk, speciálisan ezekre a területekre méretezett típusokat is beszerezhetünk. Akár arcszérum bedolgozásával is kombinálhatjuk használatát.

Anfisa Bulgakova arcjóga oktató

Anfisa Bulgakova arcjóga oktató

A gua sha az azonos nevű tradicionális kínai masszázs eszköze, melynek lényege, hogy a meridián-masszázson alapulva ismétlődő mozdulatokkal fokozza a meridiánokban az energiaáramlást, javítva ezáltal a vérkeringést, serkentve a nyirokkeringést. Arcon való alkalmazásáról azt tartják, oldja az izomblokkokat, csökkenti a puffadást, elősegíti a bőrsejtek megújulását, továbbá feszesítő hatással is van bőrünkre. A gua sha-t egy kis ápoló arcolaj társaságában javasolt mozgatni a bőrön, így a csúszós olajtól nemcsak kellemesebb lesz használata, de a hatóanyagokat is bele tudjuk dolgozni bőrünkbe. „Alakja miatt az arc egészét szépen át lehet vele masszírozni, a sokféle csúcsának köszönhetően változatosan alkalmazható” – mondja róla Anfisa.

„Ami nálunk abszolút favorit, az a tüsilabda – mondja Viki. – Torna után az arcon végiggörgetve fokozhatjuk vele a vérbőséget, gyorsítja az anyagcserét a bőrben. Nagyon szeretik a vendégeim, kifejezetten kellemes feltenni utána a krémet. De ugyanígy két mokkáskanállal és egy kis arcápoló olajjal is remekül végigmasszírozhatjuk a bőrt. A fém hűsítő érzése hasonlóan jelen lesz, mint a rollereknél, erős mozdulatokkal is tudunk vele dolgozni, ráadásul filléres megoldás.” 

„Az üveg és a szilikon köpölyözőket is érdemes megismerni, mivel számos jótékony hatással bírnak: fokozzák a vérkeringést, a nyirokkeringést, a méreganyagok távozását” – mondja Anfisa. A köpölyöző esetén Viki azt javasolja, csak olajjal használjuk, húzó mozdulatokkal. „Negyven felett az orcákon azonban nem javaslom, de a szemkörnyék bőrén sem érdemes próbálkozni vele otthon, ha nem megfelelően használjuk, gyűrheti a bőrt. Ennek alkalmazását ilyen esetben bízzuk szakemberre. Szemöldök közötti részen azonban adhat egy plusz lazító, simító hatást.” 

Anti-aging arcápolás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

 1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
 2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
 3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
 4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése