nlc.hu
Trend

Áfafizetés és vámkezelés az EU-n kívülről rendelt áruk után

Közzétette a posta az új díjakat, ennyivel drágulnak a Kínából rendelt kütyük

Júliustól minden unión kívülről rendelt termék után áfát és vámkezelési díjat kell fizetni. Jócskán megdrágulnak majd a Kínából rendelt bigyók.
Vámkezelés a külföldi áruk után

Mi is megírtuk, hogy július 1-től megszűnik az áfamentessége az Európai Unión kívülről rendelt, 22 eurónál kisebb értékű termékeknek, és attól kezdve minden csomagot vámeljárás alá kell vetni. 

A jogszabályi változással egyidejűleg a posta a vámkezeléshez egy teljesen új díjrendszert alakított ki, amely a termékek értékével arányosan, sávosan határozta meg díjakat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jóval drágábbak lesznek a filléres, főként Kínából rendelt apróságok.

Attól függően, hogyan fizetünk a termékért, ennyibe kerül majd a vámkezelés:

  • Ha magánszemély rendeléskor csak a termék árát fizette meg, akkor 10 eurós termékérték alatt, online fizetésnél 399 forint, 10-22 euró között 499 forint lesz a vám elé állítás díja.
  • Amennyiben viszont utánvéttel, azaz kézbesítéskor fizet a címzett, akkor a díj 799, illetve 899 forintra emelkedik.
  • Értéktől független, 399 forintos egységes díjat állapított meg a posta arra az esetre, amikor a termék értéke nem haladja meg a 150 eurót és a vásárló a megrendeléskor a webshopnak az áfával megemelt árat fizeti ki online.
  • Az áfa kifizetése azonban hiába történik meg előre a vásárláskor, a vámkezelés akkor is kötelező.

Az áfamentesség megszűnése miatt a vámeljárások száma előzetes becslések szerint 70-80-szorosára is nőhet. A küldemények gyors feldolgozása érdekében a posta azt kéri, hogy rendeléskor az email címet és a telefonszámot is adják meg a vásárlók, ellenkező esetben ajánlott levélben tudja értesíteni a Posta a címzettet a küldemény érkezéséről.

A Magyar Posta a jogszabályi változásra több milliárdos beruházás keretében informatikai fejlesztéssel, automatizált eljárással készült, valamint logisztikai kapacitásbővítést hajtott végre.

(MTI)

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Külföldi rendelés az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top