nlc.hu
Trend

13 uniós kormány ítélte el a magyar homofóbtörvényt

13 uniós állam ítélte el a magyar homofóbtörvényt

Egyben arra kérték az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen jogi lépéseket a magyar kormánnyal szemben.

13 uniós ország, köztük Franciaország és Németország is elítélte a hazánkban nemrég megszavazott homofóbtörvényt. Egy kedden elfogadott nyilatkozatban a szerződések őreként arra kérik az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen jogi eljárást a magyar féllel szemben, és vigyék az Európai Unió Bírósága elé az ügyet – írja a hvg.

Uniós országok ítélték el a magyar homofóbtörvényt (fotó: Pixabay)

Uniós országok ítélték el a magyar homofóbtörvényt (fotó: Pixabay)

Az európai uniós ügyekért felelős miniszterek tanácsülése még tart Luxemburgban, itt zajlik a magyar jogállamiság érdekében indított hetes cikk szerinti eljárás meghallgatása is. Az uniós kormányok a diszkriminatív törvényt a „hátrányos megkülönböztetés súlyos formájának” nevezik, mert az a szexuális irányultságot, a gender-identitást és azok szabad kifejezését célozza, így elítélendőnek tartja. Ezen kívül arra is rámutattak, hogy a törvény korlátozza a szólásszabadságot, ráadásul az LMBTQI-emberek megbélyegzése súlyosan sérti a méltósághoz való alapjogot, ami az EU Alapjogi Chartájában és a nemzetközi jogban is szerepel. A nyilatkozathoz Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Spanyolország, Svédország és Lettország csatlakozott.

A homofóbtörvényről az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top