nlc.hu
Trend

David és Elizabeth Emanuel élete

Válás, csőd és médiakarrier – így élnek ma Diana hercegnő menyasszonyi ruhájának tervezői, David és Elizabeth Emanuel

Diana hercegnő menyasszonyi ruhája kétségkívül a divattörténelem egyik legikonikusabb esküvői öltözéke. A kreáció megálmodói, az Elizabeth és David Emanuel divattervező házaspár élete azonban nem alakult felhőtlenül...

Elizabeth és David Emanuel 1976-ban kötöttek házasságot, majd ők voltak az első házaspár, akik közösen nyertek felvételt a Királyi Művészeti Akadémia divattervező szakára. Első üzletüket, az Emanuel Salont 1977-ban nyitották meg Mayfairben, ahol még ready-to-wear darabokat árultak, két évvel később azonban bezárták a szalont, hogy a couture vonalra koncentrálhassanak.

Elizabeth és David Emanuel

Elizabeth és David Emanuel a ’80-as években (Fotó: Wood/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

Diana Spencer még évekkel az esküvője előtt figyelt fel rájuk, majd 1981-ben őket kérte fel a menyasszonyi ruhája megtervezésére. A kreáció szinte azonnal ikonikussá vált, a terveződuó pedig hatalmas népszerűségre tett szert. Az ezt követő években számos további ruhát is készítettek a walesi hercegné számára. Új üzletet nyitottak Knightsbridge-ban, de a kollekcióikat olyan patinás áruházak is forgalmazták, mint a Browns, a Harrods vagy a Harvey Nichols. A házasságuk azonban időközben megromlott és 1990-ben elváltak. Mindez szakmai különválást is hozott az addig közösen dolgozó tervezőpárosnak.

Diana hercegnő

Diana hercegnő az ikonikus menyasszonyi ruhában (Fotó: Fox Photos/Getty Images)

Elizabeth Emanuel

Elizabeth Emanuel a saját neve alatt alapított márkát. Tervezett a Disney-nek, de ő alkotta újra a Virgin Atlantic és a British Airways légitársaságok egyenruháit, és ő álmodta meg Sir Richard Branson és felesége esküvői öltözékeit is. Az ezredforduló környékén azonban üzleti gondok és jogi viták miatt gyakorlatilag elveszítette az irányítást a saját márkája felett. Elszántan folytatta azonban az alkotómunkát: többek között az Estée Lauder kampányaihoz, illetve a Londoni Kortárs Táncszínház produkcióihoz tervezett öltözékeket.

2005-ben új márkát hozott létre Art of Being néven, de a British Home Stores (BHS) számára is tervezett egy esküvői kollekciót, később pedig ő öltöztette a brit X-Faktor és a Topmodell leszek szereplőit is.

Elizabeth Emanuel

Elizabeth Emanuel 2017-ben (Fotó: David M Benett/Dave Benett/Getty Images)

Az Art of Being bővítése érdekében üzleti kapcsolatba lépett a Lord Edward Davenport Gresham pénzügyi céggel, mely azonban bedőlt, tulajdonosa pedig csalás miatt börtönbe került. A divattervező hatalmas összeget veszített, ezért a márkát is be kellett zárnia. 2010-ben aztán még egyszer visszatért: a londoni divathéten mutatta be Little Black Dress kollekcióját. 

David Emanuel

David Emanuel a válást követően David Emanuel Couture néven folytatta divattervezői pályafutását. Számos világsztárnak, többek között Madonnának, Elizabeth Taylornak, Jane Seymournak és Catherine Zeta-Jonesnak is tervezett ruhákat, de színházi produkcióhoz is készített jelmezeket. Mindemellett a ’90-es évek közepétől sikeres tévés karriert épített.

David Emanuel

David Emanuel a Bromley Brides szalon előtt 2020-ban (Fotó: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for Bromley Brides Ltd)

Divattanácsadóként, később pedig műsorvezetőként vett részt különféle, elsősorban divattal foglalkozó produkciókban, de főzőműsorokban és a brit Celeb vagyok, ments ki innen! című valóságshow-ban is látható volt. Legutóbb a Mondj igent a ruhára (Say Yes To The Dress) brit, majd amerikai verziójának házigazdájaként volt képernyőn, mely műsoroknak a kreatív producere is volt.

Mindemellett a mai napig is tervez menyasszonyi ruhákat a brit Bromley Brides márka számára.

Diana hercegnő stílusa

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top