nlc.hu
Trend

Bőrápolás nyaralás után

Mentsük, ami menthető! – Hasznos arcápolási tanácsok nyaralás utánra

Napégés, bőrszárazság, pici pattik, pigmentfoltok – ha nem vigyáztunk, és velük zárult a nyaralás, eljött az ideje a bőrregenerálásnak.

Mindegy, hogy klóros víz vagy tengervíz érte a bőrünket, hogy a Balatonon vagy a horvát tengerparton napoztunk, ha belelazultunk a nyaralásba, könnyen megfeledkezhettünk erről-arról az arcápolást illetően. Miről vesszük észre? Bőrünk dehidratáltabb, pórusaink nagyobbak, a pattik száma több, bőrünk sok árnyalatot barnult pár nap leforgása alatt, és nem kívánt pigmentfoltok jelentek meg itt-ott. Ha ezek közül néhányat észrevettél a nyaralást követően, ez a cikk neked szól.

Mentsük, ami menthető

A vízparton lazulni, sütkérezni, megmártózni a hűs habokban feltöltődés a javából, a maximumra tolt wellness azonban igazi survivor kaland a bőrnek. Jóval több UV-sugárzás éri, a pirulva barnulás távolról sem szerencsés neki, és nemcsak a napsütés, a strand vize is szárítja a bőrt. Közben pedig izzadunk, többrétegnyi naptejet kenünk magunkra, amibe jól tapad a por is, ám arcot mosni talán estig sincs alkalmunk. Ergo, még extra szennyeződés is éri, ami double cleansing nélkül talán megfelelően le sem jön este a bőrünkről. És vegyük hozzá a dologhoz a hormonális aknékat is – helló, nyaralás alatti menzesz.

A megelőzés persze mindig ott van számunkra, ám most a realitás kedvéért tételezzük fel, arcápolási rutinunk nem a nagykönyvben megírtak szerint zajlott a nyaralás alatt. Így hát, most mentjük, ami menthető.

Ebben a helyzetben négy alappillér van, amire érdemes támaszkodni a következő hetekben – praktikusan amíg még tart a nyár, 3-4 hetet nyugodtan adjunk bőrünknek.

  1. Tisztítás
  2. Hámlasztás
  3. Hidratálás
  4. Bőrnyugtatás, regenerálás

Tisztítás

Kulcsszavunk legyen a gyengéd. Egy átnapozott hét után bőrünk babusgatásra vágyik, ezért kerüljük az erősen habzó, csikorgatóan tisztára mosó arctisztítókat, a magas pH-értékű szappanokat. (Máskor is, de most főként.) A double cleansing, vagyis az olajos lemosó és gyengéd arctisztító kombója mindig jó választás, pláne ha fényvédőzöl és/vagy sminkelsz napközben. Általa biztosan eltávolítod a szennyeződést, de nem sérül a bőr természetes védőrétege.

„Ha a skin barrier egészséges, akkor puhább, hidratáltabb a bőr, egységesebb a megjelenése. Azonban ha sérült, akkor a bőrünk irritált, pirosas, gyulladt lesz, és még az a bőrápoló is csípheti, égetheti, amit szeretni szokott. Nyaralás során tipikusan sérülhet ez a védőréteg a sok napozás következtében, de a sós tengervíz vagy a klóros medencevíz is száríthatja, így ronthatja állapotát” – mondta el Rácz Judit kozmetikai vegyész.

Ha a dupla arctisztítást macerásnak érzed, arra azért mindenképp ügyelj, milyen arclemosót használsz. Ha arctörlés után húzódik, száraznak érzed a bőröd, nem megfelelő számodra a készítmény.

Arclemosók: almost 1.618 Step One + Two Dupla arctisztító szett / GEEK & GORGEOUS 101 Jelly Joker Alacsony pH-jú Gyengéd Lemosó / CeraVe Hydrating Cleanser Gyengéd Arctisztító / PURITO From Green Cleansing Oil Arctisztító Olaj

Arclemosók: almost 1.618 Step One + Two Dupla arctisztító szett / GEEK & GORGEOUS 101 Jelly Joker Alacsony pH-jú Gyengéd Lemosó / CeraVe Hydrating Cleanser Gyengéd Arctisztító / PURITO From Green Cleansing Oil Arctisztító Olaj

Hámlasztás

Fizikai, vagyis szemcsés hámlasztó készítményt alapjáraton is csak nagy óvatosság mellett használjunk arcunkon (vagy inkább ne, ha engem kérdeztek), helyettük a kémiai hámlasztók azok, melyek segítségünkre lehetnek az egészséges bőrkép elérésében. Nyaralás utáni, frissen pirult bőrre azonban még inkább őket se eresszük rá, adjunk pár napot, míg lelohad a pirosság, addig is koncentráljunk a bőrnyugtatásra. Azonban, ha már túl vagyunk a napégés kezelésén, érdemes bevezetni (vagy visszavezetni) arcápolási rutinunkba a kémiai hámlasztót. Típusaikról részletesen már írtunk, jelen esetben amit kihangsúlyoznék, az az, hogy figyeljetek az erősségére és használatának gyakoriságára.

15-20 százalékos, vagy még erősebb AHA hámlasztókat nyaralás után inkább ne használj (általában nyáron is csak nagy körültekintéssel és megfelelő fényvédőzés mellett), egy 6-10 százalék körüli AHA készítmény, vagy egy gyengédebb, 4-5 százalékos PHA hámlasztó rendszeres használata azonban csodákra képes mind a pigmentfoltok, mind a vízhiány kezelésében. Anti-aging szempontból kihagyhatatlanok, bőrnyugtató hatásuk ismert, és alapjáraton is szebb lesz tőlük a bőrkép. Mellettük (vagy velük kombinálva, ez már csak készítménytől függ) a tág pórusú, mitesszeres, pattis bőrűeknek érdemes lehet bevetni egy BHA-hámlasztót is, ami valóban képes a pórusok belsejében is hámlasztani, tisztítani, csökkentve azok láthatóságát.

Kezdetben heti egyszer, majd két hét után, ha minden oké, heti kétszer is használhatod őket, sőt, ha úgy látod, szépen reagál a bőröd, kétnapi rendszerességgel is beiktathatók a kémiai hámlasztók. Ám mindig figyeld bőröd jelzéseit, nem érdemes sem túltolni, sem elsietni használatukat! 

Kémiai hámlasztók: COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid / The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution / NIOD Non-Acid Acid Precursor 15% nem-savas hámlasztó / SKINTEGRA Lumion 5% AHA + 1,58% PHA hámlasztó tonik / GEEK & GORGEOUS Calm Down 4% PHA + BHA Liquid

Kémiai hámlasztók: COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid / The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution / NIOD Non-Acid Acid Precursor 15% nem-savas hámlasztó / SKINTEGRA Lumion 5% AHA + 1,58% PHA hámlasztó tonik / GEEK & GORGEOUS Calm Down 4% PHA + BHA Liquid

Hidratálás

Képtelenség túlzásba vinni, miközben bőrünk rettentő hálás lesz minden cseppnyi hialuronsavért és glicerinért, amit juttatunk neki. Mint már írtuk, nemcsak a napozás, a sós tengervíz és a klóros medencevíz is szárítja a bőrt, ezért érdemes annyi jóféle hidratálóval ellátni, amennyivel csak lehet. Ehhez jöjjön most némi száraz infó, lentebb azt is elárulom, miért fontos mindez. A hidratáló összetevőknek három alaptípusa van:

  • Vízmegkötők (humektánsok): ezek képeset a vizet magukhoz vonzani, egyrészt a bőr középső rétegéből (dermisz) a felső réteg (epidermisz) felé, másrészt (magas páratartalom mellett) a levegőből, ugyanide. Közülük is kiemelkednek az NMF-ek, vagyis Natural Moisturizing Factors, azaz Természetes Hidratáló Elemek, amik olyan vízmegkötők, amik természetesen is megtalálhatóak a bőrben. Ide tartoznak például a hialuronsav különböző típusai, a glicerin, az urea, vagy az aminosavak is.
  • Elzárók (okkluzívok): ezek a hidratáló összetevők egy védőréteget képeznek a bőrön, és így akadályozzák meg, hogy a víz a bőr legfelső rétegéből távozzon. Ezek olajosabb állagú komponensek, ide tartozik az ásványi olaj, a lanolin, a szilikonok, de az olívaolaj vagy például a méhviasz is.
  • Emolliensek: több emolliens is rendelkezik elzáró és vízmegkötő tulajdonsággal is, fontos, hogy a hidratáló krémünk belőlük is tartalmazzon néhányat. Ezek az olajban oldódó, olajos jellegű összetevők beszívódnak a bőrbe, ott segítik megakadályozni, hogy a bőr legfelső rétegéből elpárologjon a nedvesség. Ide tartoznak a bőrazonos lipidek, mint a keramidok, zsírsavak, a növényi olajak egy része, például a jojobaolaj, de az E-vitamin is ide sorolható. „A bőr természetes védőrétegének nagyjából 50 százalékát adják a keramidok, további 25 százalékot a koleszterol és 15 százalékot a zsírsavak. Ezért, ha a nyaralás során sérült bőrünk védőrétege, érdemes olyan bőrápolót használni, melyben mindhárom megtalálható. Ezek oly módon támogatják a bőrt, hogy az hidratáltabbá és ellenállóbbá válik – javasolja Rácz Judit. – Ráadásul antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk is ismert, amely ilyenkor szintén kedvező hatással van bőrünkre.”

Ezeket kibogarászni a krémes tégelyekről nem mindig egyszerű (Krémmánia például segíthet értelmezni az összetevőlistákat), ökölszabályként azonban arra érdemes figyelni, hogy a különféle bőrápolóinkat a könnyű, vizes állagútól haladva használjuk a nehezebb, olajos állagúig, és az arckrémet a végén sose hagyjuk ki (nappalra számoljunk fényvédővel is, ha krém és fényvédő együtt sok, elég a fényvédő krém.) Ennek oka egyszerű: ha például egy arcápoló olajjal nyitunk, majd arra kenjük hidratáló krémünket, az olaj elzárhatja az útját a rárétegezett vízmegkötők elől. Így bár a bőrben lévő vizet nem engedi távozni, a plusz hidratálástól megfoszthatja bőrünket. Hozzá kell tenni, mindezt a gyártók is tudják, és általában úgy formulázzák készítményeiket, hogy az hatékonyak legyenek, ám általános szabályként a kozmetikumok rétegezése esetén érdemes erre figyelni, hogy biztosan a legtöbbet hozzuk ki képességeikből.

Hidratáló kozmetikumok, amiket érdemes bevetni:

  • hidratáló toner, esszencia: ezek nagyon könnyű, vízállagú kozmetikumok, amik nem nehezítik el a bőrt, ellenben szuper plusz hidratálást nyújtanak száraz és/vagy dehidratált bőr számára. Locsolhatjuk őket szérumok előtt és után is, reggel és este is, bátran, bármikor.
  • hidratáló szérumok: a szérumok az arcápolási rutin kulcselemei, amik a legtöbbet tehetik bőrünk egészsége, szépsége érdekében. Hidratáló típusokat is találunk belőlük, amik a dehidratált bőr megmentői lehetnek. Ezeket is bátran használhatjuk reggel és este is, mindig arcmosást követően, kémiai hámlasztó után, de a hidratáló krém előtt. Ha többféle szérumot is használunk egy rutinban, haladjunk a könnyedebb, vizes állagútól a sűrűbb felé.
  • hidratáló krém: a legegyszerűbb rutinnak is része a bőrtípusunknak megfelelő hidratáló krém, sokat most nem is rágódnék rajta. Egy dolgot azonban fontos megjegyezni: mindig használjuk. Akkor is, ha úgy érezzük, jól megvan a bőrünk nélküle is (spoiler: hosszú távon nincs), akkor is, ha már két szérumot belepaskoltunk előtte.  

Jelmondatod legyen: Hidratálj, mintha nem lenne holnap!

Hidratáló kozmetikumok: Kiehl's Clearly Corrective™ Brightening & Soothing Treatment Water / La Roche-Posay Hyalu B5 ampullák / Helia-D Officina Hydra Concept Hyaluron Booster / The Ordinary Amino Acids + B5 ​Vízkönnyű hidratálószérum aminosavakkal / Neutrogena Hydro Boost Water Gel

Hidratáló kozmetikumok: Kiehl’s Clearly Corrective™ Brightening & Soothing Treatment Water / La Roche-Posay Hyalu B5 ampullák / Helia-D Officina Hydra Concept Hyaluron Booster / The Ordinary Amino Acids + B5 ​Vízkönnyű hidratáló szérum aminosavakkal / Neutrogena Hydro Boost Water Gel

Bőrnyugtatás, regenerálás

Ami jó hír, nagyon sokféle hatóanyag van, ami bizonyítottan jól működik a bőrnyugtatás, gyulladáscsökkentés területén, a rossz hír, hogy egy cikk borzasztó kevés, hogy mindet felsoroljuk. Arra azonban éppen elég, hogy megemlékezzünk azokról, amiket alapjáraton sem érdemes kihagyni, a nyaralás utáni bőrregeneráló szeánszunk idején pedig kifejezetten must-have-nek számítanak.

  • Antioxidánsok: az antioxidánsok olyanok a bőrnek, mint a vitaminok a testnek. A bőr egészségének fenntartása a szerepük, pótolják ami hiányzik, épp emiatt ha valamiért elnyűttebbek vagyunk, pár hetes használat után is látjuk már a hatásukat amellett, hogy alapvetően arra szolgálnak, hogy a bőr hosszú távon is megőrizze fittségét, fiatalságát. És ha már a vitaminokhoz hasonlítottam őket, úgy helyes, ha multivitaminként gondoltok rájuk, és úgy válogatjátok a krémeket és szérumokat, hogy minél többféle antioxidánshoz juttassátok bőrötöket.
    • Az antioxidánsok közül is különösen hasznos a C-vitamin, ami reggel használva erősíti a fényvédő krém hatását, valamint segíti a bőr kollagéntermelését, halványítja a napozástól megsokasodott pigmentfoltokat, gyulladáscsökkentő és bőrregeneráló hatású. Érdemes olyan készítményt választani, amiben E-vitamin és ferulasav társaságában található, ezek hárman kiválóan erősítik egymás hatásosságát.
    • A zöldtea-kivonat az after-holiday időszakában aranyat ér, hiszen bizonyítottan csökkenti az UV-sugarak miatti bőrkárosodást, és gyulladáscsökkentő hatása sem elhanyagolható.
    • Ha teljesen ismeretlenül cseng a superoxide dismutase neve, nem gond, fő, hogy ezentúl légy célirányos, és keress rá, miben találod meg ezt a szuper antioxidánst, ami a szabadgyökök semlegesítésének élharcosa, segít helyreállítani az UV-B sugárzás okozta gyulladást és pirosságot, továbbá nyugtatja, feltölti a bőrt.  
  •  Panthenol: más néven B5 provitamin, ami nagyon jó hidratáló, nyugtató hatással bír és erősíti a bőr védőrétegét. Bőrtípustól függetlenül bárki számára jól jöhet, tehát száraz vagy épp zsíros bőrűeknek is egyaránt érdemes kiélvezni hatékonyságát. Ha ilyet tartalmaz a bőrápolód, tudd, hogy szuper hasznos lesz bőröd számára.
  • Niacinamide: Mostanság az egyik legfelkapottabb összetevő a kozmetikumok terén, nem véletlenül: segíti a pigmentfoltok halványítását, hidratáló hatású, már 2 százalékos mennyiségben is ígéretesen csökkenti a faggyútermelést és a pórusok méretét, de gyulladáscsökkentő képessége is latba vethető. Segíti a bőr saját keramidtermelését, ily módon pedig erősíti a bőr védőrétegét. Számos helyen találhatunk 10, vagy még nagyobb százalékos niacinamide szérumokat, azonban nem biztos, hogy ekkora mennyiségre van szükséged belőle. Főként, ha még sosem használtál ilyet, kezdj egy 4-5 százalékossal, használd mindennap, hosszú távon, és meglátod, az eredmények látszódni fognak.
Geek & Gorgeous 101 C-Glow 15% C-Vitamin Szérum / Innisfree Green Tea Seed Serum / NIOD Superoxide Dismutase Saccharide Mist 2 / La Roche-Posay CICAPLAST B5 Spray / almost 1.618 5% Niacinamide natural monoserum

Geek & Gorgeous 101 C-Glow 15% C-Vitamin Szérum / Innisfree Green Tea Seed Serum / NIOD Superoxide Dismutase Saccharide Mist 2 / La Roche-Posay CICAPLAST B5 Spray / almost 1.618 5% Niacinamide natural monoserum

Végül, ha mind a négy részt kipipáltad és beszerezted a hiányzó bőrápolókat, egy dologról ne feledkezz meg: a fényvédelemről. Hiába vagy túl az évi nagy nyaraláson, az UV-sugárzás éppúgy éri a bőrödet, ezért amíg a nyári szezon tart, ne add SPF 50 alá, és utána is legalább SPF 30-as fényvédőt használj mindennap.

Bőrápolási mítoszok, amiknek nem érdemes bedőlni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top