nlc.hu
Trend

Interjú Bercsényi Balázs tetoválóművésszel

Interjú Bercsényi Balázzsal, aki bártenderből lett az ország legnépszerűbb tetoválóművésze

Bercsényi Balázs nemzetközileg ismert és elismert tetoválóművész, aki alkotásaival emberek százezreit varázsolja el a világban. A pécsi származású Balázs nagy utazó, a legjobbaktól tanult többek között Londonban és New Yorkban, de a Covid kezdete óta Budapesten van a székhelye. Ismert emberek - például Orlando Bloom – tetoválásait készítette már el, most pedig korszakalkotó újdonságát mutatja a S/ALON Budapest kiállításon ezen a hétvégén.

Sokfelé jártál már a világban, és saját bevallásod szerint is szeretsz utazni. Hol töltöd jelenleg a hétköznapjaidat?

A Covid kezdete Budapesten „leltem nyugovóra”, ott van a bázisom, bár most éppen  Mallorcán vagyok. Amennyire lehet, utazgatok, de azért Magyarországon töltöm a legtöbb időt.

Amikor először megismerkedtél a tetoválás művészetével, mi az, ami megragadott benne?

Megfogott az az életstílus, ami maga a tetoválás köré van építve, de ez egész mint szakma vonzott. Akkoriban egy étteremben dolgoztam bártenderként, 10-16 órás shiftekkel, és nagyon vonzott az alkotói szabadság, az, hogy te osztod be a saját idődet, senki nem mondja meg, mit hogyan csinálj. Alapvetően ez volt nagyon vonzó, és persze a szakma dinamikája, hogy emberekkel foglalkozol, hogy emberek bőrére alkotsz, és annak azonnal van látszata is.

Bercsényi Balázs portré

Bercsényi Balázs portré

Az Instagramon majdnem félmillióan követnek, és nem kevés híresség keresett már fel. Szerinted mi az, ami miatt a művészeted ilyen sokakat megérint?

Ezt inkább azoktól kell megkérdezni, akik követnek és akiknek tetszik a munkásságom. Azt egyébként nem gondolom, hogy a hírességek keresnek meg, az univerzum küldi őket hozzám, ahogy mindenki mást is. Van egy energiája az alkotásoknak, és ez megszólítja azokat, akik hasonló frekvencián rezegnek és tetszik nekik. Van egy sajátos stílusom, ami értelemszerűen nem mindenkinek tetszik, de van 488 ezer ember, akinek igen és ennek nagyon örülök.

Művészeted középpontjában az ember áll – nagy hangsúlyt fektetsz a vendégekkel történő együttműködésre és beszélgetésekre. Ha valaki megkeres egy kéréssel, az már egyfajta nyitottságot feltételez a részükről, vagy van, hogy „dolgoznod kell” a párbeszéd elindításán?

Most már nem. Nem akarok nagyon metafizikai mélységekbe merülni, de amilyen mentális állapotban én vagyok, ahol most tartok, az reflektálódik vissza a külvilágba. Nem nagyon kell dolgoznom a párbeszéd indításán. Aki eljön, az nyitottsággal áll hozzám. Persze mindenkinek megvan a saját szintje, ahol éppen tart, és én is próbálok mindenkihez nyitottan, ítélkezéstől mentesen közeledni. Ezekből a találkozásokból csodálatos alkotás, tetoválás szokott általában születni.

Egy interjúban azt említed, „az élet esszenciáját” próbálod kifejezni a rajzaidban. Ez bizonyára folyamatosan változik, de meg tudod fogalmazni, hogy mit jelent számodra az élet most, 2021-ben?

Erre a kérdésre nem nagyon tudok válaszolni. Van egy univerzális egység, ami a mi szeparált valóságunkon keresztül sugárzik kifelé és szerintem ezt jelenti az élet esszenciája. Ez az univerzális egység, energia, ami sok esetben alkotásokon, jelen esetben az én tetoválásaimon keresztül nyilvánul meg.

Interjú Bercsényi Balázzsal, aki bártenderből lett az ország legnépszerűbb tetoválóművészeVannak olyan alkotók, akiknek a munkássága, életműve különösen inspirál?

Vannak alkotók, persze, de nem akarok neveket említeni, mert nem lenne fair azokkal szemben, akiknek a nevét nem említem meg. Rengeteg szobrász, festő vagy zenész inspirál, mindenben tudok találni inspirációt. A legkülönlegesebb és a legjelentéktelenebb dolgokban is. Mindenben benne van az az univerzális esszencia, amiről beszéltem.

Mit jelképez számodra Pécs? Milyen hangulatok, élmények kötődnek általánosságban a szülővárosodhoz?

Ott születtem, ott éltem 19 éves koromig, édesanyám kosármeccseire jártam, minden odaköt. Rengeteg emlék, csodálatos gyerekkorom volt. Nagyon hálás vagyok, hogy egy szülőházban, egy helyen tudtam felnőni, nem kellett mozgolódni, sokat költözni és stabil gyerekkort biztosítottak nekem. Mindig közel fog állni a szívemhez Pécs.

Művészeted nem ismer határokat, a múltban alkottál már autó külső borítására, de az A Life of a Rose projektben szinte mintha az idő szövetét áthágva tetováltál volna. A S/ALON BUDAPEST 2021 látogatói is egy különleges alkotás szemtanúi lehetnek. Mit tudsz elárulni nekünk az eseményen történő megjelenésedről?

Idén elkezdtem dolgozni egy NFT (non-fungible, azaz nem helyettesíthető token)-projekten. Ezek az NFT-k tulajdonképpen a blockchain rendszeren keresztül digitális műalkotásként jelennek meg. Ezek nem kézzel fogható dolgok, hanem digitális alkotások, amelyeket blockchain alapú felületeken lehet megvásárolni, ott lehet rá licitálni, és ezek az alkotások egyfajta “ticketként” funkcionálnak. Jövőre, a 2022-es évben csak azokat az embereket fogom tetoválni, akiknek van ilyen NFT-jük. Nagyon szívesen tettem eleget a SALON Budapest Kiállítás felkérésének, mindenképpen részt akartam venni benne, és úgy döntöttem, ezeket a digitális alkotásokat, NFT-ket fogom majd kiállítani, amelyekkel ott találkozhat majd először a közönség.

Tetoválásokról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top