nlc.hu
Trend

Divattrendek: Párizsi Divathét 2022 tavasz-nyár

Tüntetés és fantasztikus ruhák – lezajlott a Párizsi Divathét, mutatjuk a legújabb trendeket

Változó derékvonal és örök csillogás, ami meghatározta a Párizsi Divathéten bemutatott kollekciókat – és még néhány apróság. Trendjelentés a kifutók világából.

A Párizsi Divathét nemcsak trendekben volt gazdag, látványosságnak sem volt híján. A Balmain komplett zenei fesztivált húzott fel a divatshow köré, a Chanel a kilencvenes évek vakuvillantós divatbemutatóit elevenítette fel, ahol a modellek pörögtek-forogtak, és még mosolyogtak is! Stella McCartney, ökotudatos irányánál maradva, gombából nevelt bőrutánzatból készítette táskáit, a Louis Vuitton színpadán pedig a riasztó valóság is megjelent: egy környezetvédelmi aktivista lopózott fel a kifutóra, hogy OVERCONSUMPTION = EXTINCTION feliratú molinójával felhívja a világ figyelmét a divatvilág által erőteljesen generált túlfogyasztás problémájára. A hősiesség aztán a Lanvin kifutójáról sem hiányzott, nála Batman és a Macskanő tűntek fel a ruhák mintázataként. Hogyan passzol mindez a trendekhez? Íme!

Párizsi Divathét 2022 tavasz-nyár

Párizsi Divathét 2022 tavasz-nyár

Ha Párizs, akkor csillogás

Jó, biztosan nem maga Párizs tehet róla, hogy a divattervezők telerakták 2022-es tavaszi-nyári kollekcióikat fénylő textilekkel, de kétségtelen, hogy igyekezetük szépen passzolt a fények városa tematikához. A szezonok óta velünk lévő trend immár biztosan marad a jövő évre is, ezt erősítették meg London és Milánó bemutatói, most pedig látva a Chanel csillogó ruháit, a Lanvin gyöngyökkel kirakott kiskosztümjét, vagy Isabel Marant színjátszó overálját, a kétely utolsó cseppje is felszáradhat elménkből.

Chanel
Megnézem
Összes kép (6)

Cut out még mindig

Maradnak a cut out fazonok is, alkalmi ruhák és sportos, hétköznapi szettek esetén is előszeretettel alkalmazták a kivágásokat. A Valentino divatháznál egy pink miniruha az, aminek másolatait garantált, hogy viszontlátjuk még a fast fashion boltokban (bár a hátkivágás lemásolásában már nem vagyok biztos), az már kérdésesebb, hogy a Saint Laurent szokásosan szexi, szokásosan szűk szettjeinek aszimmetrikussá szabdalt változatai miként olcsósíthatók le minőségben is még vállalható szintre.

Valentino
Megnézem
Összes kép (4)

Miniszoknyák

Hogy divatban van a miniszoknya, nem újdonság. Attól azonban, ahogy a Miu Miu az arcunkba tolta a kora kétezres évek extrém mód csípőre ültetett, bugyivillantósan rövid szoknyáit, felszaladtak a szemöldökök a divat világában is. Hozzájuk képest egy átlagos Balmain szoknya a földig ér, de szerencsére a divatban semmi sem kötelező. Ha inkább maradnánk a normalitások talaján, egy combközépig leérő szoknyával sem lövünk mellé.

Miu Miu
Megnézem
Összes kép (4)

Miniruhák á la hatvanas évek

A Diornál egyértelműen a hatvanas évek inspirálták a kollekciót, így nem csoda, hogy az évtizedre jellemző trapéz miniruhák jelen voltak. E kényelmes, mégis szexi hétköznapi darabok azonban feltűntek a Chanel, a Courreges vagy épp az Hermés kifutóján is, ami alapján bizton számíthatunk rá, hogy a hétköznapok (ár)szintjére is leérkezik majd a trend. Ez pedig remek hír, hisz a laza szabásvonal diszkréten takarja a pocit, miközben az enyhén bővülő kialakítás mégis nőiesebbé teszi a pólóruháknál. 

Chanel
Megnézem
Összes kép (4)

Sortok

A száras alsóneműktől első blikkre nehezen megkülönböztethető fazonoktól a valódi szárral rendelkező rövidnadrágokig többféle fazonban feltűntek a sortok, amik továbbra is kényelmes alternatívát jelentenek a miniszoknyákra, ha combvillantásban gondolkozunk. Elnézve a felhozatalt, ott lesz a helye a csinos, hétköznapi ruhatárakban, bátran viseljünk hozzá blézert, fodros felsőt, és persze magas sarkút is.

Elie Saab
Megnézem
Összes kép (5)

Széles vállak

Érdekes volt látni, hogy az office lookhoz passzoló, kosztümös szettek esetén milyen sok helyen tűntek fel a nyolcvanas éveket (is) idéző széles vállak. A maszkulin szabásvonalat szívesen kombinálták blézerruha fazonnal, miniszoknyával vagy sorttal, ami így erősen háromszögesítette az alkatot, és ez bárhonnan is nézzük, nem túl nőies. Ha közel áll hozzád ez a karakteres trend, a kiegészítőket érdemes dögösre hangolni, és magas sarkúval kombinálni a szettet.

Alexandre Vauthier
Megnézem
Összes kép (4)

Minták, de még milyenek!

Kizárólag Virginie Viard tehet róla, hogy külön részt kapnak a mintás a ruhák, a Chanel kollekciójába ugyanis olyan pillangómintás darabokat tervezett be, amitől eláll az ember szava. A könnyedén libbenő, színes csodáknak köszönhetően pedig mutatjuk a Rochas, a Dries van Noten és Isabel Marant egy-egy munkáját is, akik mind másként nyúltak a mintákhoz, de az eredmény mindannyiuknál bámulatosra sikerült.

Chanel
Megnézem
Összes kép (4)

A show, amit látnod kell

A Chanel divatbemutatói legendásan látványosak szoktak lenni, amiről évtizedeken át Karl Lagerfeld gondoskodott, és ami cseppet sem hagyott alá, mióta a divatcézár elhunyt. Utóda, Virginie Viard most a kilencvenes évek divatbemutatóinak hangulatát idézte fel a show-n, ami így az inkluzivitás közelében sem járt, mégis, fantasztikus varázsa volt, hogy a modellek nem csak élő vállfákként vonultak, hanem mosolyogtak, perdültek és fordultak a kifutón, miközben fotósok hada nyomta el a mobiltelefonok csettegéseit a kifutó körül. 

Amíg eljön a tavasz, mutatjuk, mi most a divat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top