nlc.hu
Trend

Magyar női tévés legendák

Családtagok a dobozból – legendás műsorvezetőnők, Kudlik Júliától Albert Györgyiig

Híres magyar TV-bemondónők, akiket szinte az egész ország ismert azokban az időkben, amikor még hiánycikk volt a televízió, és egy későbbi éra kiválósága, akit a fényes karrierje sem tudott megmenteni.

A Magyar Televízió hőskorában szinte családtagok voltak, őket nézte az egész ország, vacsora után, lefekvés előtt. Ekkor robbant be a tehetségkutatók hazai elődje, a Táncdalfesztivál, amelyet először 1966-ban rendezett meg a Magyar Televízió. A műsornak köszönhetően olyan énekesek váltak ismertté, mint például Katona Klári, a Hungária együttes, Koós János, Korda György, Máté Péter, Szécsi Pál, vagy Kovács Kati. De nemcsak a felfedezett tehetségek, hanem az azóta legendássá vált műsorvezetőnők miatt is, mint például Takács Marika, Lénárd Judit, vagy Tamási Eszter. Ők a Magyar Televízió tévébemondó sztárjainak számítottak.

1.) Takács Marika

Az egykori bemondó  több szórakoztató műsorban, filmben közreműködött, és nem utolsó sorban kultikus arca volt a Magyar Televízió aranykorának.

Takács Marika, műsorvezető. Magyar Televízió

Takács Marika a sminkjét ellenőrzi felvétel előtt (Fotó: Fortepan)

A szigetszentmiklósi, frissen érettségizett lányt egy tehetségkutató énekversenyről hívták be meghallgatásra.A Rádió és Televízió évkönyv szerint 1957. július 25-én mondta el első, néhány mondatos konferanszát. Karrierje során dolgozott a Magyar Rádió adásaiban is, és szerepelt színpadi műsorokban is. 1965-ben az Erkel Színházból közvetített Tessék választani! adást Novotny Zoltánnal vezette közösen. Ő volt az, aki ugyanebben az évben a Népstadionban megrendezett koncerten angolul üdvözölte a fellépő Louis Armstrongot, majd 1966-ban és 1967-ben pedig a híres Táncdalfesztivál társműsorvezetője volt. 1988-ban Molnár Miklós Balázs Béla-díjas tévéoperatőr és fotóművész vele készítette el az első – és sokáig egyetlen – színes, tükrös kamerával három dimenzióban forgatott interjút, melyet azonban a készítő is csupán 2008-ban láthatott. Az egykor híres bemondónőt mellrák győzte le, 1997. május 9-én hunyt el . A lánya, Kazimir Annamari róla írta a diplomamunkáját, és egy kisfilmet is készített az életéből.

2.) Lénárd Judit

Lénárd Judit szintén a Magyar Televízió első bemondónemzedékének egyik népszerű tagja volt, és későbbi utódjához, Albert Györgyihez hasonlóan, ő is önként vetett véget az életének, 1970. június másodikán. A bemondó csupán 42 éves volt ekkor.

Lénárd Judit, műsorvezető, Magyar Televízió

Lénárd Judit a stúdióban dolgozik 1965-ben (Fotó: Fortepan)

Pályáját nem bemondóként, hanem színésznőként kezdte. 1950-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, 1951 és 1960 között számos szerepet alakított, aztán szépen lassan elkezdett átnyergelni a televíziózásra. Kezdetben csak irodalmi esteken, koncerteken konferált, aztán Fábry Éva, a Magyar Televízió szerkesztője kérte, menjen oda, hiszen a képernyőre termett. Végül igent mondott, és a Magyar Televízió első bemondónemzedékének egyik népszerű tagja lett. A  kezdetekkor a Delta című közkedvelt tudományos magazint vezette – amit később Kudlik Júlia vett át –, mellette pedig mesélt is esténként a tévét néző gyerekeknek. 1967-ben a Kapcsoljuk című irodalmi sorozat műsorvezetője lett, később a beszélgetőpartnere Rodolfónak az 1968-ban forgatott Képzőbűvészet című ismeretterjesztő sorozatban. 

3.) Tamási Eszter

Tamási Esztert fénykép alapján keresték fel a Magyar Televízió munkatársai. 1957. július 11-én állt először a kamerák elé, később bemondóként és műsorvezetőként is dolgozott a tévénél.

Tamási Eszter, műsorvezető

Tamási Eszter munka közben (Fotó: Fortepan)

Vezette többek között a Híradót, a Táncdalfesztivált, a Kodály énekversenyt (Kudlik Júliával felváltva), az Iskolatelevíziót. 1971-ben indult az Önök kérték című kívánságműsor, melynek 1990-ig a műsorvezetője volt. Ezenkívül riporterként is tevékenykedett. Sokoldalúságát szórakoztató szilveszteri műsorokban is bizonyította. Közreműködött hanglemezeken mesemondóként is. 

4.) Kudlik Júlia

Ne feledkezzünk meg a nagy ikonról, Kudlik Júliáról sem, aki az egyik legsokoldalúbb magyar bemondónő volt. 1964. február 29-én szerepelt először a Magyar Televízióban, alapító tagja volt az Iskolatelevíziónak, vezetett Táncdalfesztivált és számos népzenei vetélkedőt, a veszprémi tévétalálkozó, a miskolci és a kőszegi tévéfesztiválok háziasszonya volt.

Kudlik Juli, Delta, műsorvezető

Kudlik Júlia a Delta felvételén (Fotó: Fortepan)

Az igazi népszerűséget A Delta című műsor hozta meg szánára, amit 1965-től 1996-ig vezetett, meg is újította, de indoklás nélkül elvették tőle. Mindemellett kabaréjelenetekben is feltűnt, és Antal Imrével együtt vezették a Szeszélyes évszakokat. Sokáig állandó szereplője volt különböző műsoroknak, végül 2001-ben elbocsátották, ezzel pedig véget ért televíziós karrierje. Néhány éve azt nyilatkozta a Best magazinnak, hogy azóta nem is kapcsolta be a tévét. Bár évtizedek óta nincs képernyőn, népszerűsége töretlen.

5.) Albert Györgyi

Egy újabb éra kiválósága volt a tragikus sorsú Albert Györgyi is. A magánéletében küzdő nő szakmailag sikeres volt. Újságírói pályáját a Magyar Rádiónál kezdte a Külföldi Adások Főszerkesztőségének angol szekciójában, majd az Ötödik sebesség és a Táskarádió szerkesztő-műsorvezetője lett, és a Krónikában is dolgozott riporterként. Az igazi áttörést a Magyar Televízió hozta el számára, ahol egyéb műsorok mellett vezette a Napkeltét és a Múzsát. Dolgozott az ATV-nél is, a A nő helye című műsorában, több alkalommal közvetítette az Oscar-díj átadót. 

Albert Györgyi, bemondó, magyar televízió

Albert Györgyi a Magyar Televízió A reggel című közéleti, napi aktuális műsorának műsorvezetőjeként 1992-ben (Fotó: MTI)

Interjút adott neki Madonna, Gregory Peck, Paul Simon, John Travolta és Glenn Close is. Élete utolsó éveiben a mentális problémái miatt kevesebbet dolgozott,  de ő volt a műsorvezető az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos 75. születésnapján Gönczi Gáborral. 2008. október 3-án, tragikus hirtelenséggel hunyt el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top