nlc.hu
Trend

Tehetségkutató műsorvezetők akkor és most

Tupírozott haj, trapéznadrág, forró naci – Táncdalfesztiválos ruhák kontra a mai tehetségkutatók hacukái

1966-ban debütált a híres Táncdalfesztivál, amelyet aztán később még sok hasonló tehetségkutató követett. Megnéztük, kik, milyen ruhákban és sminkben konferálták fel akkor a versenyzőket, és persze azt is, hogy a mai műsorokban ehhez képest hogyan változott a divat.

Aranyévek, kultikus arcok

A tehetségkutató műsorok nagyanyjának is nevezhetjük a (a Ki mit tud? után) Táncdalfesztivált, amelyet először 1966-ban rendezett meg a Magyar Televízió. A következő évtizedekben aztán olyan énekesek váltak ismertté a műsornak köszönhetően, mint például Katona Klári, a Hungária együttes, Koós János, Korda György, Máté Péter, Szécsi Pál, vagy Kovács Kati. És ezen a fesztiválon mutatkoztak be először a nagy nyilvánosság előtt az éppen születőben levő beatnemzedék emblematikus képviselői, akik aztán nagy karriert futottak be itthon, és még ma is emlékszünk rájuk. Mint például az Illés és a Metró, az Omega együttes, Koncz Zsuzsa és Zalatnay Sarolta. Mondhatjuk azt, hogy a Táncdalfesztiválok legendás, nagy korszaka 1969-ben ért véget, ekkor zárult le egy aranykor.

Nemcsak a felfedezett tehetségek, hanem az azóta legendássá vált műsorvezetők miatt is. Takács Marika, Lénárd Judit, Tamási Eszter  és Varga József ugyanis a Magyar Televízió tévébemondó sztárjainak számítottak. Takács Marika munkásságáról egyébként számos dokumentumfilmet is találunk, de volt is mit bemutatni, hiszen már a kezdetektől a Magyar Televíziónál dolgozott, és közreműködött több szórakoztató műsorban, filmben. De ő volt az, aki 1965-ben a Népstadionban megrendezett koncerten angolul üdvözölte a fellépő Louis Armstrongot. 1966-ban és 1967-ben pedig a híres Táncdalfesztivál, amelynek társműsorvezetője volt.  

Takács Marika, Lénárd Judit, Tamási Eszter, Varga József tévébemondók, Táncdalfesztivál

Takács Marika, Lénárd Judit, Tamási Eszter, Varga József, a híres tévébemondó érából (1967)
(Fotó: Fortepan)

Az egyik társa, Lénárd Judit is a Magyar Televízió első bemondónemzedékének egyik népszerű tagja volt. 1964-ben ő lett televízió akkor induló Delta című tudományos magazin adásainak első műsorvezetője, később ő lett a beszélgetőpartnere Rodolfónak, az 1968-ban forgatott Képzőbűvészet című ismeretterjesztő sorozatban.

A harmadik társműsorvezetőt, Tamási Esztert fénykép alapján keresték fel a Magyar Televízió munkatársai. 1957. július 11-én állt először a kamerák elé, később bemondóként és műsorvezetőként is dolgozott a tévénél. Vezette többek között a Híradót, a Táncdalfesztivált, a Kodály énekversenyt (Kudlik Júliával felváltva), az Iskolatelevíziót. 1971-ben indult az Önök kérték című kívánságműsor, melynek 1990-ig a műsorvezetője volt. Ezenkívül riporterként is tevékenykedett. Sokoldalúságát szórakoztató szilveszteri műsorokban is bizonyította. Közreműködött hanglemezeken mesemondóként is. 

Akkor és most…

Azóta a Táncdalfesztivál felnőtt, „megöregedett”, és nyomában megjelentek egyéb, nyugatról átvett produkciók, amelyekből aztán az évek során folyamatosan újak és újak születtek. Gondoljunk csak a Megasztárra, az X-Faktorra (utóbbi a mai napig termeli ki a tehetségeket), vagy napjaink újdonságaira, a Sztárban sztár leszekre. Olyan neveket köszönhet nekik a hazai show-biznisz, mint Tóth Verát, Tóth Gabit, Oláh Ibolyát és még hosszan lehetne sorolni a neveket. 

A Táncdalfesztivál születése óta rengeteget változtak a tehetségkutatók műsorvezetőinek és fellépőinek ruhái, sminkjei, frizurái, és az is tény, hogy a versenyzők akkoriban jóval szolidabb szettekben léptek a színpadra. De a „szockó” időkben nem is volt lehetőség másra, finoman szólva sem volt ajánlott kilógni a tömegből. Ne higgyük, hogy Rátonyi Hajnalka renitens volt a rövid ruhájában, akkoriban nagyot mentek az ennyire lábvillantó szoknyahosszok. 

Táncdalfesztivál, Megasztár, akkor és most, Tóth Gabi, Kovács Kati

Kovács Kati visszafogott overallban versenyzett 1969-ben, Tóth Gabi pedig bőrszerkóban eresztette ki a hangját a Megasztárban
(Fotó: Fortepán FŐFOTÓ, Smagpictures)

Az pedig teljesen elképzelhetetlen volt, hogy a műsorvezetők úgy jelenjenek meg a színpadon, mintha csak az utcáról sétáltak volna be. Persze, így visszanézve, az öltönynek is megvan a maga nosztalgikus bája, sőt, azt sem állítjuk, hogy a mai stylist agymenések jobbak lennének.

Varga József, Istenes Bence, Táncdalfesztivál, Álarcos énekes

Varga József idejében gondolni sem lehetett arra, hogy tornacipőben és farmerban vezessen műsort. 2021-ben ez persze már teljesen normális, inkább az volna a furcsa, ha a stylist decens öltönyt adna egy tehetségkutató műsorvezetőjére
(Fotó: Fortepan, FŐFOTÓ, Smagpictures)

Frizurából nehéz lenne megmondani, mi jelenleg az aktuálisan meghatározó csapásirány, annyira sokfélék és gyorsan változóak a trendek, de az biztos, hogy még nem nagyon láttuk visszajönni a tupírozott búra-frizurákat, maximum nagy divatházak bemutatóin. A hétköznapi életbe azonban aligha csorgott vissza, esetleg múltban ragadt esküvőkön, szalagavatókon láthatunk ilyesmit. És Takács Marcsi fején a hatvanas évek végén.

Táncdalfesztivál, X-Faktor, Kiss Ramóna, Takács Marika

A hatvanas évekhez képest hatalmas változáson ment keresztül a frizura és a sminkdivat, sőt, egyes részletei már vissza is tértek.  A sminkben ma is újra visszajött a tussal kihúzott cicaszem, ahogy azt a két képen is láthatjuk
(Fotó: Fortepán/FŐFOTÓ, Smagpictures)

És ha már ott tartunk, hogy mi nem megy ki a divatból, az úgy néz ki, hogy a miniszoknya és a forrónadrág. A két arcpirítóan rövid hossz menő volt a hatvanas évek végén és a kétezres évek elején is. És ma sincs ez másként.

Rátonyi Hajnalka, Oláh Ibolya, Táncdalfesztivál, Megasztár

Vannak dolgok, amik nem mennek ki a divatból, mint például a lábvillantás. Rátonyi Hajnalka miniruhában állt színpadra az 1969-es Táncdalfesztiválon, Oláh Ibolya pedig forrónadrágban versenyzett 36 évvel később
(Fotó: Fortepán/FŐFOTÓ, Smagpictures)

Fotó: Fortepán

Még több „akkor és most”:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top