nlc.hu
Trend

Ezért kisebbek a zsebek a női nadrágokon

A divattervező elárulta: ezért kisebbek a zsebek a női nadrágokon

Végre kiderült, miért vannak apró zsebek a női nadrágokon, már ha egyáltalán van rajtuk zseb.
A farmer zsebébe dugja egy nő a kezét

A férfi nadrágokon általában jókora zsebek vannak, amelyekben kényelmesen elfér a telefon, a pénztárca és a kulcscsomó. A női nadrágokon viszont olyan kicsi a zseb – már ha egyáltalán van rajtuk – hogy semmire sem használhatók.

A kérdést valaki felvetette a Quora nevű oldalon is, Emily Keller divattervező pedig részletesen felfedte a női nadrágok miniatűr vagy nem is létező zsebének rejtélyét. Három okot sorolt fel:

  • Olcsóbb. A valódi zsebek többe kerülnek, ám a fast fashion tempója mellett nincs értelme funkcionális, minőségi ruhákat gyártani. Ha eltüntetik a zsebeket, többet kaszálnak a ruhacégek, az olcsó ruháknál pedig úgyis csak az számít, hogy divatosak legyenek. A drágább ruhák általában jobban átgondolt darabok, amelyek a trendiség helyett a hosszú élettartamra, a minőségre és a funkcióra fókuszálnak.
  • Torzítja az emberi alakot. A női farmerek manapság testhez simulnak, ezért az elülső zsebeknek szánt két extra szövetréteg körvonala jól látszik. Ráadásul az olcsó anyag vékonyabb is, így ez még hangsúlyosabb. Aztán ha bele is teszel valamit azokba a zsebekbe, akkor bokától combközépig szépen fut végig a láb sziluettje, a comb felső részén viszont lesz egy hatalmas dudor.
  • A zsebek megnyúlnak. A legtöbb női farmernadrág anyagában van lycra, hogy elasztikus legyen. Ha vannak zsebek a nadrágon, és használják is őket, idővel ki fognak nyúlni. Ugyanúgy, ahogy a térd környékén is az anyag. Egy kinyúlt, üres zseb pedig nem éppen a legszebb látvány.

Emily Keller megjegyzi, hogy mindezekért nem a divattervezőket kell okolni, hiszen az egész nem az ő hibájuk, ők csak végzik a munkájukat, és bele kell férniük egy adott költségkeretbe.

Hozott egy elméleti példát is: terveznek egy legombolt galléros inget, aminek a legyártása 12 dollárba kerülne nagy tételben, de a keret csak 10 dollár. Ekkor költségcsökkentő változtatásokra kényszerülnek: a gallér gombjait eltávolítják, az ing gombjainak számát 8-ról 7-re csökkentik, leveszik a zsebeket, az eredeti négy színt háromra csökkentik, eltávolítják a gallér és a mandzsetta bélését, valamint hosszabb öltések használatával gyorsítják a varrást, így csökkentik a varrási költségeket. Ezek csak példák, írja a divattervező, de számtalan módja van annak, hogy olcsóbban állítsanak elő egy ruhadarabot.

(Kiemelt kép: Pexels/Jasmin Chew)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top