Rengeteg pénzt kidobunk, mert nem vagyunk türelmes arcápolók

Lamentálhatnánk rajta, hogy felgyorsult világunk ily módon rondít bele bőrápolási szokásainkba, de végső soron mi nem bírunk megülni a fenekünkön.

A bőrápolás komoly átalakuláson ment át az elmúlt években. Köszönhetően annak, hogy elegünk lett a marketing bullshitekből, egyre több és hitelesebb információt akartunk megtudni a krémekről: mi van bennük, miért van bennük, mennyi van bennük, vagy épp miért nincs bennük valami. Összetevőlistákat böngészünk, egy idő után pedig azon kaphatjuk magunkat, hogy idegen nyelvű kutatási anyagokat olvasunk, még akkor is, ha középsuliban nem épp a kémia volt az erősségünk. Instás mindentudókat követünk, és fejből tudjuk, a retinolt este, a C-vitamint reggel, a hámlasztót pedig melyikkel igen és melyikkel inkább ne használjuk. Csak egy dologról feledkezünk meg: a türelemről. 

Részleges tudatosság

Akinek bőrproblémája van, legyen szó tinikori pattanásokról, vagy később, az első szarkalábakról, és nem olyan szerencsés, hogy elé sodor a szél egy tényleg jó kozmetikust/bőrgyógyászt, előbb-utóbb elkezd jobban utánanézni annak, milyen krémeket használjon. Sokan fordulnak be a bio- és natúrtermékekkel kirakott polcok közé, míg mások – talán e kitérések után – úgy döntenek, tudatosan szeretnék összeállítani, milyen krémeket használjanak.

Olvasnak, tájékozódnak, és minél több részletet ismernek meg, annál inkább nyílik ki előttük a szépségápolás varázsvilága, ami olyan, mint gyereknek a cukorkabolt. Tudom, én is tipródok már benne egy ideje, és saját bőrömön (no meg pénztárcámon) is tapasztalom, milyen nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy azt az új szérumot megvegyem, amiről aktuálisan a bjútiberkekben most mindenki cseveg. A kísértés mellett pedig még egy dolog munkálkodik az emberben: a türelmetlenség.

Hiába tanultuk meg, hogy nem kell az olyan varázsszavakat elhinni, mint azonnali eredmény, látható változás pár nap alatt, úgy vagyunk vele, mint gyerekkorunkban a Mikulással: egy idő után sejtettük, hogy nincs, mégis, nagyon hinni akartunk benne. Gyors netes közvéleménykutatás után gyanúm beigazolódott, nem én vagyok az egyetlen, aki így van ezzel. „Tényleg mindegyik krémre, amit kipróbáltam, azt hittem, hogy az hozza majd a valódi javulást, és csalódás volt, amikor visszajött a bőrproblémám – mesélte Fruzsina. – Türelem és elfogadás, közhelyek, de ez a valóság. Szerencsére megtanultam a bőrömnek legjobbakat megtartani a rutinban, ám ez egy hosszabb megismerési folyamat, mint az, hogy egy aktuális termék használatától azonnali eredményt várok.”

Bár a legjobb szándék vezérel minket, a tájékozódás, a hatóanyagok megismeréséről pedig én is szilárdan hiszem, hogy segíti bőrproblémáink kezelését, a megfelelő otthoni bőrápolást, ám hiába a felhalmozott tudás, 

a tudatos bőrápolás mellett tanuljuk meg azt is, mit jelent a türelmes bőrápolás.

Mire gondolok? 

A felnőttkori bőrproblémák általában már hosszabb ideje fennállnak: tinikorunk óta küzdünk pattanásokkal, már jó ideje érzékeny mindenre a bőrünk és kipirosodik, de ide tartozik, hogy a ráncok sem egy nap alatt jönnek elő, és a pigmentfoltok megjelenése is hosszabb folyamat. Épp ezért fogadjuk el, hogy ezek kezelése szintén nem megy varázsütésre, és persze nagy eltérések vannak abban is, milyen bőrprobléma mennyire szorítható vissza. Mondok példákat is:

  • Egy hidratáló krém már azonnal jóleső ápolást adhat egy száraz, vízhiányos bőrnek, de valódi hatásához érdemes több hétig, akár két hónapig is folyamatosan használni.
  • Egy kémiai hámlasztó hatása egyrészt lehet azonnali: puhább, simább lehet a bőrünk már másnapra. Ám egy bőrprobléma kezelését nézve legalább egy hónapig érdemes rendszeresen (de nem túlzásokba esve) használni. Ilyen probléma például a pattanás is.
  • Még egy arclemosó vagy hidratáló tonik esetén is szükség van legalább egy hétre, hogy lássuk, bőrünk miként reagál rá,
  • az anti-aging összetevőknél (pl. retinol), pedig szintén hetekben mérhető a látható eredmény, a pigmentfoltok vagy a pattanások komoly, átfogó kezelése szintén hónapok kérdése. Ez nem azt jelenti, hogy 3-4 hét után már nem látsz változást, dehogynem. A folyamat beindul, de kell neki idő és rendszeresség, hogy kiderüljön, egy adott termék a mi esetünkben mire képes.

És akkor még nem beszéltünk az olyan készítményekről, amik esetén bizonyos szempontból biztosan nem is láthatjuk, mire képesek, inkább csak implicit módon következtethetünk rá: ilyen például egy fényvédő krém, amit ha nyáron, a Balatonon, ha lefelejtünk, persze, azonnal látjuk a hatást, hogy rommá égünk. Ám annak már nem feltétlenül érzékeljük az eredményét, ha télen is kitartóan védjük arcunkat, hisz lepirulni nélküle sem fogunk, ám nélküle gondosan megágyazunk az idősebb korban megsokasodó pigmentfoltoknak és persze a ráncoknak. Olyan, mint a nyugdíjelőtakarékosság: ha nem teszünk félre már fiatalkorban, később folyamatosan gondban leszünk, de nehéz ezt megérteni, mert oly távolinak tűnik. Aztán mindjárt itt van. Akkor pedig jön a kapkodás.

arcápolás bőrápolás tudatos szépségápolás tudatos bőrápolás

Türelem a tudatos bőrápolás kulcsa (Fotó: Getty Images)

„Szerintem én vagyok a világon a legtürelmetlenebb bőrápoló. Miért? Mert a korral azt hisszük, lemaradunk valamiről. Nekem ráadásul a bőröm nem érzékeny, »leather skin«, ahogy Caroline Hirons szokta mondani, vagyis nehéz kiborítani, viszont a felszívódás is sokkal cammogósabb” – mesélte dr. Szolnoki Nikolett pszichiáter orvos, stílusszakértő, aki utóbbi munkakörében kiemelten foglalkozik stíluspszichológiával, smart-ageinggel, azaz okos-idősödéssel. „A smart-ageing bőrápolás tevékenységben ugyanazt takarja, amit eddig anti-ageingnek neveztünk, nincs új eljárás, technológia, nincs új molekula feltalálva. A szemlélet, a hozzáállás az, ami változik. Nem valami ellen teszünk (ellen tenni azt sugallja: erőből, gyorsan, hatékonyan), hanem valami megkerülhetetlen ügybe okosan, tudatosan folyunk bele. Ez adhat türelmet, ez adhat időt, hogy körülnézzünk és megtanuljuk, mit és hogyan csináljunk. A másik fontos motiváció abban, hogy lehet lassítani, az a tudatosság megszerzése: ez nem kampány, velünk marad végig. Belesimul abba a koncepcióba, hogy az életmódunkat változtassuk meg, és ne kúrákat vegyünk.”

Adj rá kakaót! – rossz ötlet

„Az első klasszikus baklövés a retinol túladagolása volt, hiszen csodaszer, hű és ha, hámlaszt, anti-aging, minden is egyszerre. Csak épp ha túl gyakran használod egy héten, siettetve, hátha gyorsabban kifejti a hatását, akkor a végeredmény az lesz, hogy egy foszladozó egyiptomi múmia fog másnap ébredni, aki még munkába/suliba sem tud menni emiatt két napig – mesélte el történetét Tamara. – Szépen lassan, a regenerálódást követően heti egy, aztán heti két alkalom vált be nálam, így szép az eredmény hosszú távon is. Óvatosan!” 

Csábító megoldásnak tűnhet, ha azáltal próbáljuk felgyorsítani szépülésünket, hogy gyakrabban használunk egy készítményt, vagy többet viszünk fel belőle, mint javasolt. Persze logikus lehetne: a több jobb, de nem. Néhány hatóanyag esetén különösen igaz, hogy jobb óvatosnak lenni: a retinol és kémiai hámlasztók abszolút ilyenek, egyiket sem érdemes a javasoltnál gyakrabban alkalmazni, és erősségükre is figyeljünk. E cikk szerzőjének is volt már retinolos túlkapása, mert hiába a napi szinten gyakran 2-3 órányi, témába vágó anyagok bújása, a végén így is szem körüli gyulladt bőrrel végezhetjük, ha nem vigyázunk. 

„Épp csak elkezdtem a tudatos bőrápolást, amikor belefutottam egy népszerű márka akciójába, és megvettem az egyik legfelkapottabb szérumát – mesélte Fanny. – El kellett utaznom a munka miatt egy hétre Németországba, mi mást vittem volna magammal, mint az új kencét, amiről azt sem tudtam, hogyan hat, és persze kentem reggel és este. Ennek eredményként a szemhéjam vörösre dagadt, és elkezdett hámlani. Mivel kontaktlencsés vagyok, azonnal a kötőhártyagyulladás ugrott be, ezért elmentem a német sürgősségire. Egy nagyon kedves doktornő vizsgált meg, majd megkérdezte, mit kenek a szemhéjamra, aminek a pH-ja 6-os érték alatti. Megmutattam neki, melyik szérumot használom, majd baltaarccal közölte, hogy nagy gond nincs, de ezt szemhéjra nagyon nem kellene használnom, pláne nem ilyen gyakran. Azóta mindig kiolvasom a termékadatlapot kétszer és az ajánlásokat is. Amúgy biomérnök vagyok, nem is értem, mi volt velem, mikor ezt elkövettem.”

A 10 lépéses rutin és a 4-5 új szérum esete

Oké, azt megtanulhatjuk saját, vagy mások hibájából, hogy túlzásba nem érdemes vinni a kozmetikumok használatát. De ott van még mindig a már emlegetett cukorkabolt-effektus, amikor kitárul előtted a krémek világa, és azt sem tudod, melyik szérummal, krémmel kezdd – hát berendelsz négyet-ötöt is. „Évekig csináltam a k-beauty arcápolást, de a túl sok szérum, hatóanyag és újdonság nemcsak a pénztárcámat, de a bőrömet is kicsinálta. Hosszú távon tarthatatlanul drága, észrevétlenül ráfüggsz a vásárlásra, és nagyon nehéz lejönni” – mesélte Tamara, de Katalin is hasonlókat tapasztalt. „Senkinek nincs szüksége 10+ különböző szérumra, lemosóra, hámlasztóra, hidratálóra és fényvédőre. Elhasználni sem lehet ekkora mennyiséget a lejárati idő letelte előtt. Az elején úgy gondoltam, a kísérletezési időszakba belefér, hogy sok mindent kipróbáljak, és megtaláljam a megfelelőt, de sajnos már évek óta tart ez a kísérletezés.”

Persze maga a piac, a marketing is generálja, hogy úgy érezzük, újabbnál újabb kozmetikumokat kell kipróbálnunk. A szépségiparon belül a bőrápolási szegmens jóval dinamikusabban növekszik, mint a dekorkozmetikumoké, óriási biznisz lett célzott bőrápolókat gyártani, nem véletlenül. Kevesen vannak, akiknek egyetlen kezelendő bőrproblémája van, inkább jellemzőbb, hogy van egy kis patti, tág pórus, némi ránc, esetleg érzékeny a bőr. Nem egy ritka kombináció, amire egy tudatos bőrápoló kapásból 5 (egyébként valóban hasznos, hatásos és értékes) összetevőt tudna felsorolni, amik segíthetik a bőrproblémát kezelni és a bőrtípusnak is megfelel. A piacot azonban most az a trend uralja (ami a megfizethető árkategóriában különösen jelen van), hogy jellemzően egy, maximum két hatóanyag erejére építenek fel egy szérumot, ez pedig egyértelműen arra ösztönöz, hogy jól betárazzunk mindenféle kozmetikumból, hogy minden bőrproblémánk megkapja a saját megoldását. 

Azonban minél többféle készítményt használunk, annál türelmesebbnek kellene lennünk. Döntsük el, mi a legfontosabb bőrprobléma, és haladjunk a legkevésbé fontos felé, majd minden terméket egyesével vezessünk be, kellő időt hagyva (akár 3-4 hónapot is) kettő között. A valóságban azonban a csábítás ennél nagyobb. „A sok különböző kozmetikum párhuzamos használatának számomra hátránya (bár arra figyelek, hogy mit mivel kombinálok, hogy ne ártsanak a bőrömnek), hogy nem tudhatom, minek van igazán jó hatása. A bőröm állapota ugyan javul, de nem tudhatom, hogy pontosan mitől – mesélte Katalin. – Néhány szérum csak hetente kerül sorra a rutinomban, másokat naponta használok, néhányat hetente 2-3-szor, különösebb rendszer nélkül. Nagyon szeretnék változtatni ezen, szoktam fogadalmakat is tenni, például hogy három hónapig nem vásárolok semmit, hogy a meglévőknek esélyük legyen elfogyni, de sajnos mindig elcsábulok. Ez főleg anyagilag nagyon megterhelő. Szeretnék ésszerű, hatékony rutint kialakítani, sokkal kevesebb termékből.”

Elég lehet három lépés is

Ha nem szeretnétek sokat vacakolni a különböző krémekkel, vagy úgy érzitek, gyökeres átalakításra szorul az arcápolási rutinotok, de nem tudjátok, hogy kezdjetek hozzá, egy jó tanács: első körben tökéletesen elég, ha találtok:

– egy jó arclemosót, ami gyengéd a bőrhöz, nem szárítja túl, semmiképp sem szemcsés, és nem szappan.

– egy jó hidratáló krémet, ami esetén nem a bőrproblémát kezelitek, hanem a bőrtípusotoknak kedveztek. Száraz bőrre testesebb, zsíros bőrre könnyedebb, gélesebb formulák válhatnak be. Minél többféle hidratáló összetevő van benne, annál jobb, ha pedig érzékeny a bőrötök, különösen figyeljetek rá, hogy illatmentes legyen.

– egy jó fényvédőt, amit aztán minden áldott reggel felkentek, jó időben pedig az újrakenéséről is gondoskodtok. Ősztől tavaszig elég lehet SPF 30-as, tavasztól őszig azonban ajánlott SPF 50-est használni. Anti-aging területen a fényvédő krém az abszolút alap, rengeteget segít a káros napsugárzás okozta bőröregedés jeleinek kiküszöbölésében. Amíg ezt nem használjátok, nincs is igazán értelme más anti-aging készítményt használni, de például a gyulladt, pattanásos bőr számára is fontos, hogy a napkárosodás ellen védjük, már csak a szebb heggyógyulás miatt is.

Ha mindez megvan, lehet építkezni, összefoglaltuk nektek azt is, miként érdemes egy többlépéses rutint összeállítani.

A tudatos és türelmes arcápolás persze nem lehetetlen küldetés, ám kétségtelenül nagy önfegyelemre van hozzá szükség. Ahogy Hedvig mondta, „Nekem szerencsém volt, mert amikor belekezdtem a pigmentfoltjaim elleni küzdelembe hámlasztással és retinollal, előtte sok-sok cikket, kommentet, véleményt elolvastam, így a »más kárán tanul a bölcs« példája alapján óvatos duhaj voltam a termékek beépítésével, és egy számomra megfelelőnek tűnő rutin felállításával. Viszont bevallom, őrült nehéz volt lecsitítani a saját türelmetlenségemet. Igazi kínszenvedés volt várni és várni, szinte számoltam a napokat az első három hónapban, mire kialakult a számomra ideális rutin, amelynek aztán a látható eredményéhez így is kellett jó 8-10 hónap. Nemcsak az elején kell a türelem, hanem utána ahhoz is, hogy ne adjuk fel.”

Hogy megéri türelmesnek lenni, mindezek után talán nem kérdés, ám van még egy aspektusa a dolognak: elvárásaink mindig legyenek reálisak. Végtelen türelemmel felvértezve sem történnek csodák, a krémek lehetnek csodálatosak, ám nem mindenhatók. A tökéletesség – úgy, mint annyi más területen is –, nem kell, hogy meghatározza bőrápolásunkat. Ahogy Tamara is mondta, „Elfogadtam, soha nem lesz bababőröm, se tudatos rutinnal, se koreaival, se mindenmentes, természetes, natúr akármikkel. Ha hozok egy genetikát, akkor az van. A maxot ki lehet hozni és szinten tartani, de évek kellettek, mire el tudtam tekinteni attól, hogy mindig lesz néhány seb, patti, átfényesedés, és ezzel együtt is láthatom magam egy gyönyörű nőnek, mert a kutyát nem fogja érdekelni, ha sírva nevetünk mondjuk egy társaságban.”

Ez is érdekelhet