nlc.hu
Trend

Tippek féltékenység ellen

Ne hagyd, hogy a féltékenység feleméssze a kapcsolataidat!

A féltékenység sötét bugyrai könnyen beszippantanak és szabotálják a párkapcsolatodat, ha hagyod.

A féltékenység számtalan formában képes felütni a fejét, egyáltalán nem csak abban az őrjöngős, veszekedős formában létezik, ahogy a filmvásznon szoktuk viszontlátni leggyakrabban. A hétköznapi életben sokkal több esetben bújik meg titokban, mélyen rágva a lelket, míg sikeresen alá nem ássa teljesen a intimitást és az emberi kapcsolatokat.

Miért létezik a féltékenység?

Dr. Kathy McCoy családterapeuta szerint a féltékenység okai és eredője mindenkinél személyre szabottak, de azért meg lehet állapítani olyan általános személyiségvonásokat, melyek miatt nagyobb eséllyel üti fel a fejét a zöld szemű szörny a kapcsolatban. A szakember szerint a féltékenység mögött leggyakrabban bizonytalanság, kötődési problémák, hibásan rögzült családi minták vagy épp mérgező viselkedés áll.

Nemcsak a személyiségünk, hanem a nemünk is befolyásolhatja a féltékenységünket: a The Evolution of Jealousy című tanulmányban kifejezetten arra irányult a kutatás, hogy feltárják, milyen különbségek vannak a nőknél és férfiaknál a féltékenység terén. Az eredményekben azt találták, hogy a nők féltékenysége gyakran vélt vagy valós érzelmi hűtlenség miatt alakul ki, míg a férfiaknál inkább a fizikai megcsalás sejtése okozza a féltékenységet. Ennek köze lehet ahhoz a tévhithez is a kutatók szerint, hogy a férfiaknak mindenáron szex kell érzelmek nélkül, ezért a nők könnyebben megbocsátják a fizikai megcsalást és veszélyesebbnek látják az érzelmi hűtlenséget.

Szomorú fiatal nő

Tippek féltékenység ellen (Kép: Unsplash)

Mit lehet tenni a féltékenység ellen?

A családterapeuta öt tippet írt le, hogy meg tudjunk birkózni a féltékenységgel, és ne hagyjuk, hogy ez a rettenetes érzés lerombolja a kapcsolatainkat.

1. Beszéljetek egymással

A kommunikáció csodákra képes. Nyíltan beszélgessetek arról, mitől lesztek féltékenyek, a múltban milyen tapasztalataitok voltak ezzel kapcsolatban, és keressétek meg a féltékenység igazi, belső forrását együtt. Ha őszintén kommunikáltok erről, akkor máris kihúztátok a jelenlévő és jövőbeli féltékenység egyik méregfogát.

2. Hagyd a nyomozást

Minden emberi kapcsolatban, így a szerelemben is szükség van korlátokra és arra, hogy tiszteletben tartsuk egymás határait. Felejtsd el a párod utáni nyomozást, ne nézegesd a telefonját, ne kutasd át a fiókjait és ne figyeld árgus szemekkel, hogy pontosan hány percet tölt a barátaival, mert csak a saját életedet keseríted meg vele. Ha nem bízol benne, akkor inkább ugorj az első pontra és kommunikálj nyíltan, hogy ne emésszen fel a féltékenység.

3. Óvatosan a feltételezésekkel és vádakkal

Vegyél pár mély levegőt, mielőtt letámadod a párodat a hűtlenség vádjával, és gondold át, hogy valóban van alapja a féltékenységednek vagy csak feltételezésekre alapozod az állításaidat? Inkább ne követelj tőle olyat, amit te sem szeretnél megtenni, például hogy szakítsa meg a kapcsolatot a barátaival, mert az ilyen kérések általában idővel visszaütnek.

4. A féltékenység sok formát ölthet

A féltékenység nemcsak a párkapcsolatban, hanem egy barátságban is felütheti a fejét és ugyanolyan rombolásra képes, mint szerelem esetén. Sokféle formája van ennek a fojtogató érzésnek, lehetünk féltékenyek a másik anyagi, kapcsolati státuszára, gyerekeire, kutyájára, lakására… szinte bármire. Ha tisztában vagy azzal, mi vált ki nálad féltékenységet a különböző társas kapcsolataidban, máris egy lépéssel közelebb kerültél az érzés leküzdése felé.

5. Fókuszálj a hálára

A féltékenység egyik legjobb ellenszere a hála. Ha hálás vagy a másik szeretetéért, legyen szó barátságról vagy párkapcsolatról, akkor nem marad hely a sok feltételezésnek, agyalásnak, féltékeny gondolatnak a fejedben. A hála segítségével kikerülhetsz egy olyan ördögi körből, ami csak leránt a féltékenység gödrébe és tönkreteszi a kapcsolataidat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top