nlc.hu
Trend

Divatos tavaszi kabátok

Tavaszi kabátból nincs hiány, bárcsak a minőséggel is ez lenne – trendjelentés a próbafülkéből

Kabáttrendek tavaszra és tippek, mire figyelj vásárláskor.

Bár a naptár szerint már beköszöntött a tavasz, mindannyian érezhetjük, az időjárás még nem járult hozzá, hogy eltegyük a télikabátunkat. Remélhetően azonban mindez csak napok kérdése, addig pedig van rá időnk, hogy átnézzük szekrényünk tartalmát, mégiscsak ősszel láttuk átmeneti kabátunkat utoljára. Persze előfordulhat, hogy a viszontlátás öröme nem szépíti meg dzsekinket, ezért körülnéztünk az üzletekben, milyen tavaszi kabátok közül válogathatunk. Jó hír: már megérkezett mindenhová a tavaszi nyitókollekció, rossz hír, hogy melós lesz kiválasztani a megfelelőt.

Bézsek és ballonok

Meglepően sok bézs kabáttal találkozhatunk a boltokban, a klasszikus trencskók mellett a vékony szövet kabátokat is érdemes felpróbálni. Előnyük, hogy alapvetően örök darabok, nincs sok különbség egy öt évvel ezelőtti és egy mai fazon közt (már ha az extremitásokat kizárjuk), ha passzol hozzánk a szín, hossz, fazon, nyert ügyünk van. Feltételként azonban ott van még a megfelelő anyag és kivitelezés is. A bemutatott háromnál lényegesen több bézs kabáthoz volt szerencsém, trencskó szinte minden márkánál kapható, és vékonyabb szövetkabátokból sincs hiány, ám legtöbbjük úgy nézett ki már újonnan, mint amit a kutya szájából rángattak elő – ha nem is nyálasak, de rettentő gyűröttek voltak. Mindeközben az árak valahol 15 ezer forint környékén indulnak, és fast fashion szinten is jellemzőbb a 20-25 ezer forintos ár, ha pedig így van, érdemesebb alaposan körülnézni, óriási minőségbeli különbségekkel találkozhatunk.

Bézs kabátok tavaszra

Bézs kabátok tavaszra: H&M, Zara, Mango (Fotó: nlc)

Ingkabátok

Shacket vagy overshirt néven is megtaláljuk az elmúlt tavaszi és őszi szezonok egyik nagy kedvencét, a favágó ingek és blézerek keresztezéséből megalkotott ingkabátokat, melyek idén tavasszal is divatban lesznek. Papírforma szerint az egyszerű ingnél vastagabbak, nem véletlenül kerültek a kabátok közé, ám a tapasztalatok szerint meglehetősen tágan kezelik a márkák ezt a vastagság kérdést. Bélésanyagot bennük ne keressünk, nem erről szólnak, hiányukban azonban számos esetben kiütközik az anyag vékonysága, tartásnélkülisége. Másik lehetőségként ott van a posztószerű durvaság, a plédszerű hatás, ami nem mindig vonzó. A szezon pozitívuma, hogy nem csak favágókockás változatban kaphatók, szuper színekben, hosszabb és rövidebb fazonokban egyaránt megtaláljuk.

ingkabátok próbafülkében

Ingkabátok, vagyis shacketek: műbőr Bershka kabát, vékony tweed Zara ingkabát, kockás H&M overshirt (Fotó: nlc)

Blézerek

Nagyon divatosak a blézerek, melyek közt számos vastagabb típust is találhatunk, amelyek jó időben kabátként is tökéletesek lehetnek. A tweed blézerek a kategória kedvencei, melyek a Chanel kiskabátok fazonjától a klasszikus blézer fazonokig előfordulnak. Mellettük még meg kell említeni a műbőr változatokat is, melyek szintén a divatajánlások közt szerepelnek. Kérdés persze, ezek mennyire bírják a táska pántjának dörzsölését, a hordásukból fakadó gyűrődést, és mennyire lesznek éveken át örömmel hordható darabok – vagy végzik a szemétben egy szezon után. Ettől függetlenül is érdemes felpróbálni vásárlás előtt a kiválasztott darabot, amint jól illusztrálnak fotóim is: standard méretünk könnyen lehet, hogy nagy lesz ránk, ha az egyébként divatos, enyhén oversize vagy egyenes szabású blézereket választjuk.

fast fashion blézerek

Blézerek: H&M, Zara, Bershka (Fotó: nlc)

Bomberdzsekik

Az ingkabátok mellett feltűnően sok bomberdzseki képviseli a laza irányzatot, melyek leggyakrabban az amerikai középiskolás sportcsapatok egyenkabátjainak esztétikájából merítkeznek. Ennek megfelelően gyakoriak a random betűk és számok felvarrása a mellrészre, a két szín használata, mi több, nem egy helyen találkozhatunk különböző anyagok mixelésével is: a farmer és műbőr részletek sem ritkák. A méretbeli eltérésekre itt is számítsunk, esetemben mindhárom kabát S-es méretű volt, csak épp más-más márkánál.

bomber dzsekik

Bomber dzsekik: műbőr ujjrésszel – H&M, Farmer részlettel – Bershka, Kekizöld – C&A (Fotó: nlc)

Steppelt kabátok

A vékonyabb pufidzsekik szériatartozékai a tavasznak, közülük azonban kiemelendők a négyzetrácsos és különféle ívekben steppelt változatok. A mintázat már jelent volt a téli kabátoknál is, ha akkor megtetszett, vékonyabb változataik is kedvedre valók lehetnek. Esetükben a lifegő cérnaszálakkal gyűlhet meg a bajunk, máskülönben e kategória remekei voltak a leginkább jól összerakott fast fashion kabátok.

Steppelt kabátok: Mango, Zara, New's - Comma (Fotó: nlc)

Steppelt kabátok: Mango, Zara, New’s – Comma (Fotó: nlc)

Divattrendek a kifutókról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top