nlc.hu
Trend

A molnupiravir hatása a koronavírusos megbetegedésre

A molnupiravir gyorsan dolgozik a Covid-19 betegség ellen

Reménykeltő kutatás adatait tették közzé. A gyógyszert eredetileg influenzára fejlesztették ki.

A molnupiravir az egyik legígéretesebb antivirális szer jelenleg koronavírus-fertőzés ellen, annak ellenére, hogy az első kutatási adatok nem voltak túl biztatók a hatásosságot illetően, egy friss kutatás azonban mégis jó híreket hozott: az eredmények azt mutatják, hogy a molnupiravir segít a vírusterhelés csökkentésében, és akár már három napnyi kezelés után PCR-negatív leletet eredményezhet.

Az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Kongresszusán bemutatandó, a kongresszus szakértői által lektorált, de még publikálásra be nem nyújtott tanulmány a MOVe-OUT kutatás eredményeit elemezte, amelyben 92  molnupiravirral kezelt és 96 placebót kapó koronavírusos beteg PCR-eredményeit elemezték. Az amerikai kutatók a betegektől az első napon, a 3. és 5. napon, majd a 10., 15. és 29. napon vettek mintát. A molnupiravirral kezelt csoportból három nap után már egyik betegnél sem volt kimutatható a koronavírus jelenléte, míg a placebo-csoportból 21,8 százaléknak még mindig pozitív lett a tesztje. Az ötödik napon a placebósoknak 2,2 százaléka volt még mindig koronavírusos, a tizedik napra azonban mindannyian meggyógyultak.

Érdemes megjegyezni, hogy a résztvevőszám a kutatásnál nem túl magas, és azt sem tudni, hogy az alanyoknál milyen súlyos volt a koronavírus-fertőzés mértéke. A molnupiravirt novemberben hagyták jóvá Nagy Britanniában. 

Képünk illusztráció / Fotó: Unsplash

Képünk illusztráció / Fotó: Unsplash

(via 24)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top