nlc.hu
Trend

Matrac tisztítása otthon

Foltos matrac: így tisztíthatod ki otthon!

Vörösborfolt, ételfolt éktelenkedik a matracon? Vagy egy-egy átizzadt éjszaka hagyott nyomot az ágyon? Megmutatjuk, hogyan tudod otthon kitisztítani, felfrissíteni a matracodat!

A matrac tisztítása sokunknál nem tartozik a leggyakoribb házimunkák közé, pedig ha rendszeresen időt és energiát szánunk rá, sokkal jobb lehet az alvásminőségünk is, és vagyonokat sem kell áldoznunk arra, hogy szakember tisztítsa ki.

Vörösbor folt a matracon

Ne várj sokáig a folttisztítással
(Fotó: Getty Images)

Matrac száraz tisztítása

Gondolj bele, napi 7-8 órát töltünk a matracon, és még ha nem is öntöttünk ki italt, vagy nem kentük össze valamilyen étellel, por, elhalt hámsejtek és izzadtság egészen biztosan szennyezi a felületét, amit aztán a matrac magába is fogad. De ott vannak a poratkák is, mint apró, láthatatlan élősködők, és gyakran okoznak allergiát. Tehát, érdemes havonta egyszer felfrissítened a matracodat, és ha alapos vagy, nemcsak a matrac élettartama lehet hosszabb, hanem az alvásminőséged is javulthat.

Az első lépés, hogy portalanítsd a matracot. A legegyszerűbb és legjobb mód erre, ha a porszívó csövéhez a kárpittisztíró fejet használod – ezt a fejet arról ismered fel, hogy a végén kefe van. Ha allergiás vagy, akkor akár hetente is átporszívózhatod a matracodat. Kapcsold a legmagasabb fokozatra a porszívót, és nyomd a fejet erősen a matracra. Érdemes kicsit megütögetni a matracot a szívófejjel, hogy minél alaposabb legyen a porszívózás. Ne felejtkezz el a varrásokról sem: a varrások mentén légy kifejezetten körültekintő, mert a mélyedésekben is meg tud tapadni a por és a kosz.

Folttisztítás házi módszerekkel

Most jöhet a gőzölés! Ha van otthoni gőztisztítód, itt az ideje a matractisztításhoz is bevetni! Ne érintsd hozzá a matrachoz a gőzölő fejét, de amilyen közel csak tudod, tartsd oda, és lassan, egyenletesen húzd végig a felülete fölött. Ha nincs gőztisztítód, akkor a gőzölős vasaló is jó szolgálatot tehet – tény, kicsit munkásabb, de azzal is elpusztíthatod a felszínhez közel lévő poratkákat.

Ezt követően porszívózd át a felületet újra, majd következhet a folttisztítás. Van, aki a szódabikarbónás tisztításra esküszik, más a kárpittisztítóra, de te is készíthetsz otthon saját folttisztítót! Egy csésze hidrogén-peroxid és egy csésze meleg víz keverékét öntsd egy szórófejes flakonba, és indulhat a tisztítás!

Kívülről haladj befelé, azaz a folt külső peremétől befelé, hogy a nedvesség hatására a folt ne nyerjen még nagyobb teret. Permetezd a szert körülbelül 10 centis távolságból a foltra, és egy régi, használaton kívüli fogkefével dolgozd bele az anyagba, majd hagyd hatni minimum 30 percet. Ezután egy szivaccsal dörzsöld át, amíg a folt el nem tűnik, permetezd be tiszta vízzel, porszívózd át, és hagyd megszáradni.

Ismerj meg még több házi praktikát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top