nlc.hu
Trend

A szupergyümölcs, ami az arckrémet is K.O.-val kiüti

A szupergyümölcs, ami az arckrémet is K.O.-val kiüti

Eláruljuk, melyik az a gyümölcs, aminek szezonja van, ráadásul aranyat ér, nemcsak a testednek, a szépségednek is igazi vitaminbomba!

Hoztunk 7 tényt, ami miatt érdemes minél többet fogyasztani ebből dinnyéből főleg most, szezonban!

Segít a hidratálásban

A görögdinnye 92%-a víz, ami segít pótolni a nyári melegben gyorsan elillanó vízkészletet és helyreállítani a szervezet vízháztartását. Ez minden sejtnek jót tesz, de leginkább a bőr feszességén lehet észre venni jótékony hatását.

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag

A görögdinnye magas C-vitamin tartalma mellett sok A-vitamint és B-vitaminokat is tartalmaz, amelyek jót tesznek a bőrnek, a körmöknek és az érfalaknak is, valamint hozzájárulnak az immunrendszer egészséges működéséhez. Magnézium és kálium tartalma támogatja a szív egészségét és csökkentheti a vérnyomást.

Fogyókúrához

Szakemberek szerint fogyókúrázóknak érdemes legalább egy étkezést görögdinnyével kiváltani, hiszen amellett, hogy nagyon édes, még a kalóriatartalma is igen alacsony. 150 gramm görögdinnye kb. 46 kalóriát tartalmaz. Változatosan elkészíthető: készíthetünk belőle turmixot, gyümölcssalátát vagy akár könnyed nyári levest is.

Szupergyümölcs a dinnye

(Fotó: Getty Images/Kevin Reid)

Támogatja a szív egészségét

A dinnye sok magnéziumot és káliumot tartalmaz, melyek a szív működéséhez nélkülözhetetlenek. Likopin tartalma segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást.

Gyulladáscsökkentő hatású

Rostdús tápanyagként megtisztítja a bélcsatornát, segít a széklet rendszeres kiürülésében, víztartalmánál fogva átmossa a veséket és a beleket, így az emésztőrendszer gyulladásait és betegségeit is segíthet megelőzni vagy javítani.

Segíthet enyhíteni az izomfájdalmat

A benne található citrullin nevű aminosav segít csökkenteni az izomfájdalmat és gyorsabban helyreállítja a szívfrekvenciát. A citrullin egyébként étrend-kiegészítőként is kapható, így dinnye szezonon kívül is fogyasztható. Magas B-vitamin és magnézium tartalma oldja az izomgörcsöket, gyorsítja az izmok regenerálódásának folyamatát.

Szépségfaktor

A görögdinnye legfontosabb szépségfaktorai az A- és a C-vitaminok. Mindkettő fontos a körmök, a haj és a bőr szempontjából. A görögdinnye legfontosabb bőrápolási előnye, hogy a C-vitaminnak köszönhetően elősegíti a kollagéntermelést. Az A-vitamin a bőrsejtek regenerációjához nélkülözhetetlen. Erősíti a körmöket és a hajszálakat. A benne lévő likopin és béta-karotinok egyfajta fényvédelemmel látják el a bőrt. A C- és E-vitamin a fénykárosodás hatásainak kezelésére vagy minimalizálására is remek ellenszer, továbbá az E-vitamin a szabad gyökök okozta károsodások, például az UV-sugárzás ellen is nyújthat némi védelmet.

„A dinnye A-, C- és E-vitamint, valamint nagy mennyiségű vizet tartalmaz, amelyek mind elősegítik a bőr hidratálását és a kollagén stimulálását” – mondja dr. Adriana Lombardi, bőrgyógyász.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top