nlc.hu
Trend

Kanye West botránya a Párizsi Divathéten

Kanye West ámokfutásba kezdett a pólójával, a karrierjébe kerülhet, amit a Párizsi Divathéten tett

Ye, vagyis korábbi nevén Kanye West, ismét mélyponton van, botrányos dolgokat tett a Párizsi Divathéten.

Ye, azaz Kanye West valódi ámokfutásba kezdett a Párizsi Divathéten, és könnyen lehet, hogy önmagát teszi tönkre viselkedésével. Miután végigturnézott néhány divatbemutatót és kellő médiafigyelmet generált, még jól is sikerülhetett volna saját bemutatója, ám nem így lett. Először „White Lives Matter” felirat pulóvereivel szította az indulatokat, majd rászállt a Vogue színes bőrű divatszerkesztőjére, végül az egyik legnagyobb luxusmárkákat tömörítő vállalat, az LVMH vezérigazgatóját rágalmazta a közösségi médiában. 

Pedig a sikerre, elismerésre jócskán szüksége lett volna, tekintve, hogy az Adidas és a GAP is nemrégiben szerződést bontott vele, a divathét pedig a nagy visszatérést jelentette volna a divat világába. Az utolsó betűjéig gyűlöletkeltő White Lives Matter felirat, vagyis az amerikai Black Lives Matter-mozgalom nevét kiforgató, és fehér fajvédő szervezetek által előszeretettel használt szlogen azonban egész biztosan nem az volt, amit bárki látni akart volna az általa bemutatott pulóvereken. Naomi Campbell, aki maga is modellkedett a show-n, joggal nem volt hajlandó felvenni a ruhát, nem úgy tervezője, aki méltatlan támadásnak érezte a kritikát, ami rázúdult a bemutatót követően.

 

 

 

 

 

 

 

 

A videót Gabriella Karefa-Johnson, a Vogue színes bőrű divatszerkesztője készítette, aki érthető módon közössége elleni színtiszta erőszaknak érezte a kollekciót.

Nincs mentség erre, nincs semmiféle művészet ebben. Azt gondolom, ha megkérdeznéd Kanye-t, azt mondaná, ez művészet, forradalom, és más hasonlók, amik megjelennek a pólón. De ez nem az 

– kommentálta Instagram-storyban a divatbemutatót szinte azonnal a szerkesztő, amire válaszként Ye személyeskedő stílusban próbálta lejáratni és inkompetensként beállítani a divatszerkesztőt.

Támadására a divatvilág egyként állt ki Karefa-Johnson mellett és ítélte el a rapper viselkedését. Az amerikai Vogue kiadója is reagált Ye online kirohanására, ami számos, azóta törölt posztban öltött testet, és egyértelműen bullyingnak, támadásnak nevezte azt.

Azt hihetnénk, itt megállt a sztori, de nem így történt. Nem sokkal az incidenst követően ugyanis már Bernard Arnault került céltáblája közepébe. A luxusmárkákat tömörítő vállalatóriás, az LVMH vezérigazgatóját azzal rágalmazta, hogy az ő hibájából halt meg Virgil Abloh. „Nem beszélhetnénk fontosabb dolgokról, például hogy mennyit késett a show, vagy hogy Bernard Arnault megölte a legjobb barátomat? Mindenkinek joga van a véleményhez és ez az enyém” – posztolta Ye szintén Instagram-storyban. 

Virgil Abloh, az Off-White márka alapítója és a Louis Vuitton néhai divattervezője múlt évben hunyt el, miután éveken át küzdött szív-angioszarkómával. Egyike volt azon keveseknek, akik színes bőrűként kiemelkedő karriert tudtak befutni a divat világában, nem véletlenül számít példaképnek a mai napig. Ye gyakorta kapott tőle meghívást a divatshow-kra, és úgy emlegette Abloh-t, mint jóbarátját, ám úgy tűnik, nem volt minden úgy, ahogyan ő beszélt róla. A Supreme kreatív igazgatója, Tremaine Emory éles hangú Instagram-posztban reagált Ye viselkedésére, mint írta, amellett már ő sem tudott elmenni, hogy Abloh nevét használta fel és sározta be kommunikációs ámokfutásával.

Kanye Westnél néhány éve diagnosztizálták a bipoláris zavart, mely betegség sajnos eddig is rányomta bélyegét viselkedésére, életére. Bár exfeleségéve, Kim Kardashiannal hosszú ideig igyekeztek kezelni az ebből is fakadó problémákat, házasságuk tönkrement, amit pedig utána művelt West, bőven kimeríti a bántalmazás fogalomkörét. Mentális gondjai pedig, úgy tűnik, nem javultak.

„Ha bipoláris vagy, és nem szeded a gyógyszeredet mindennap, akkor »felszállsz«, mert azok tartanak stabilan. Nélkülük azonban teljesen felszállsz, kórházba kerülhetsz és elkezdesz kiszámíthatatlanul viselkedni, ahogy azt a TMZ mondaná. Amikor felszállsz, akkor jobban kifejezed a személyiséged. A kifejezésed ilyenkor egészen gyermeteg is lehet, vagy bizonyos helyek határán mozoghat” – nyilatkozta korábban önmagáról a híresség, aki Párizsban bőven átlépte azt a bizonyos határt.

Kanye Westnél bipoláris zavart állapítottak meg pár éve, úgy tűnik, ismét eluralkodott rajta a betegsége.

Kanye Westnél bipoláris zavart állapítottak meg pár éve, úgy tűnik, ismét eluralkodott rajta a betegsége (Fotó: Getty Images)

Az elmúlt évek során világosan látszott, West rengeteg energiát tett bele, hogy elismerje őt a divatipar, gondoljunk csak ready-to-wear kollekcióira vagy a Yeezy ruhákra. Egyre erőszakosabb és kontroll nélküli online megnyilvánulásai azonban vészesen egybeestek a GAP-pel való együttműködés sikertelenségével, és az is sokatmondó, hogy az Adidas pontot tett a közös kollekciójuk végére. Hogy ezek után mi lesz Ye-vel, elnézik-e neki betegsége miatti viselkedését, és labdába rúghat-e még divattervezőként, nem tudni. Az mindenesetre biztosan nem javított a helyzetén, hogy Arnault után az LVMH egy másik felsővezetőjét is hasonló módon rágalmazta meg, arra is utalva, hogy a vállalatcsoport egyesével próbálja megölni a barátait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top