nlc.hu
Trend

Legrosszabb arcápolási tippek, amiket felejts el

Versenyezhetne a Legrosszabb Tipp díjáért ez a 3 arcápolási szokás

Teljesen hatástalanok, sőt, inkább csak ártanak a bőrnek ezek az arcápolási szokások.

Tele van a net arcápolási tippekkel és trükkökkel, amik látszólag egyszerű és/vagy olcsó megoldást jelentenek egy-egy kínzó bőrproblémánkra, ám érdemes egy picit a dolgok mögé nézni, hogy lássuk, van-e értelmük. Nagyon sok ugyanis nem elég hogy hatástalan, de nem is tesz jót a bőrnek, és míg mi épp szépíteni szeretnénk, inkább csak ártunk az állapotának.

Három ilyen arcápolási módszert gyűjtött össze a Krémmánia, amik mindegyike méltán pályázhatna a Legrosszabb Tipp díjára. Van köztük bőrnyúzó arcmaszk és a DIY arcápolók szerelmesei számára távolról elkerülendő megoldás is. Hogy miért olyan rosszak, azt is elmondjuk.

Citromleves cukros hámlasztó

Hogy honnan jött az ötlet, miszerint a citromlé és kristálycukor elegyével hatásosan hámlaszthatjuk a bőrt, el sem tudjuk képzelni. A kémiai hámlasztók kétségtelenül csodás készítmények, melyek rengeteget segíthetnek akkor is ha pattanásaink vannak, akkor is ha pigmentfoltok jelentek meg vagy anti-aging szempontból szeretnénk javítani bőrünk állapotán. Eská változatot keresni rájuk azonban teljesen felesleges. Igaz, hogy a citromlében is van sav, ám ennek semmi köze a témához, ráaásul a citromlé Ph-értéke 2 körüli, ami túlságosan is savas bőrünknek. A kémiai hámlasztók esetén kínosan ügyelnek rá, hogy a pH-értékük rendben legyen és ne lépjen fel emiatt irritáció.

Citroleves krstálycukros eleggyel sose hámlasszuk a bőrünket.

Citroleves krstálycukros eleggyel sose hámlasszuk a bőrünket. (Fotó: TikTok/Kremmania)

A kristálycukor szintén valóságos merénylet bőrünkkel szemben, már ami az arcot illeti. Lábainkon, kezeinken működhetnek a cukros testradírok, jóval kevésbé érzékeny ott a bőr, ám még így sem tesz jót, ha dörzsöljük, főként, ha érzékeny bőrünk van. Az arcunk esetén pedig különösen ártalmas lehet, a kristálycukor kemény, egyenetlen szemcséi (de ugyanígy a sóé, vagy az őrölt kávéé is) mikrosérüléseket okozhatnak a bőrön. Bőrproblémák, bőrérzékenység esetén többet árt, mint használ az efféle kezelés.   

Arctisztító hab micellás vízből

A hack lényege, hogy a micellás vízzel átitatott vattakorongot ha szánk elé téve elkezdjük erőteljesen fújni, hab képződik, mely így arctisztító habként tud működni. Csakhogy, miközben fújjuk a vattakorongot, a lehelletünkben lévő baktériumok a habba vándorolnak, onnan pedig az arcunkra, ami egyáltalán higiénikus megoldás.

Micellás vízből arctisztító habot készíteni teljesen felesleges.

Micellás vízből arctisztító habot készíteni teljesen értelmetlen. (Fotó: TikTok/Krémmánia)

Ráadásul egy micellás víz és egy enyhén habzó arctisztító készítmény összetevői egészen mások, másként működnek, másként tisztítják a bőrt. Attól, hogy hab állagúvá “varázsoljuk” a micellás vízet, az összetevői még nem fognak átalakulni. A micellás vizeket hagyjuk meg arctisztítási rutinunk első lépésének, ha sminkelünk, fényvédőzünk, szuper segítőtársaink lesznek esténként, és utánuk használjunk egy valóban arcmosáshoz kialakított gyengéd arctisztítót, ami egyébként egyáltalán nem baj, ha nem habzik. A kifejezetten habzó arctisztítók ugyanis gyakran erős tisztító összetevőket tartalmaznak, amik túltisztíthatják a bőrt, további bőrproblémák kialakulásának előkészítve a terepet.

Lehúzható arcmaszkok aktív szénnel

Az arcmaszkok alapvetően szuper kiegészítői lehetnek arcápolási rutinunknak, nem mindegy azonban, miként távolíthatjuk el őket bőrünkről. A tégelyből felkenősök közt sajnos vannak, amik száradást követően erősen rátapadnak a bőrre és szinte úgy kell őket letépni róla. Ezekkel jó, ha vigyázunk. Általában tág pórusú bőrre készülnek pórustisztító, faggyúfelszívó hatást ígérve, aktív szénnel megspékelve, az eltávolítás módja azonban problémás, épp úgy mikrosérüléseket okozhatnak mint a cukros hámlasztók, ráadásul gyakran a pórusokat sem képesek hatékonyan tisztítani. Jó pár éve már, hogy tombolt a pórustisztító orrtapaszok divatja, amik legalább ennyire értelmetlenek és hatástalanok voltak. 

Ha zsíros, tág pórusú a bőrünk, időnként aktív szenes arcmaszkot használni jó ötlet, ám keressünk lemosható változatot, amivel nem kínozzuk a bőrt. Valódi pórustisztító hatékonyságért pedig válasszunk mellé egy BHA-s hámlasztót, ezek ugyanis igazoltan képesek bejutni a pórusok belsejébe és ott kifejteni a hatásukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top