nlc.hu
Trend

Így hordd 2023 divatszínét

Viva Magenta – Így hordd 2023 legdivatosabb színét!

A 2023-as év színe, a Viva Magenta egyszerre hűvös és meleg, domináns, mégis kiválóan kombinálható. Elmondjuk, hogyan viseld.

A Pantone Intézet néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy 2023-ban az év színe a PANTONE 18-1750 Viva Magenta lesz. „Asszertív, de nem agresszív kárminvörös, amely nem határozottan dominál, hanem inkább olyan, akár egy ököl a bársonykesztyűben” – definiálta közleményében a cég az árnyalatot, melyet a nemzetközi divatsajtó előszeretettel emleget a Barbiecore továbbfejlesztett, érettebb verziójaként is.

18-1750 Viva Magenta

18-1750 Viva Magenta (Forrás: Pantone)

„A technológia korszakában a természetből és a valóságból merítünk inspirációt. A PANTONE 18-1750 Viva Magenta a vörös palettáról származik, és a bíbortetűből nyert kármin ihlette, amely a természetes festékcsalád egyik legértékesebb színezéke, valamint az egyik legerőteljesebb és legragyogóbb, amit a világ ismer. Az ősanyagban gyökerező PANTONE 18-1750 Viva Magenta újra összekapcsol minket az eredetivel. A természet erőit megidézve a PANTONE 18-1750 Viva Magenta felpörgeti szellemünket és segít építeni a belső erőnket” – magyarázta Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet ügyvezető igazgatója. 

A Viva Magenta árnyalat a kifutón
Megnézem
Összes kép (9)

Trendkutatás és mesterséges intelligencia

Az év színének megválasztását minden esztendőben hosszas kutató-elemző munka előzi meg. A Pantone trendkutatói számára a legmeghatározóbb forrást a négy nagy divathét – New York, London, Párizs, Milánó – jelenti, de ezeken kívül tanulmányozzák többek között a világ divatfővárosainak utcai divatját, valamint analizálják a zeneiparban, a filmvilágban, a médiában, a kortárs képzőművészetben uralkodó, illetve felerősödő trendeket, továbbá olyan területekre is figyelemmel vannak, mint a turizmus vagy az autógyártás. Sőt, még a világban zajló társadalmi-gazdasági folyamatok, a közhangulat, illetve a globális hatással bíró események is befolyásolják, hogy végül mely árnyalatra esik a választásuk. Harminc különböző nemzet úgynevezett színstandard csoportjai évente kétszer, egy titkos európai helyszínen gyűlnek össze, ahol több napon keresztül hallgatnak előadásokat, illetve folytatnak vitákat, majd meghozzák döntésüket a következő esztendő hivatalos trendszínéről. Ebben az évben először mindemellett a mesterséges intelligenciát is bevonták a folyamatba. Miután a szakemberek eldöntötték, hogy 2023-ben az év színe a Viva Magenta lesz, annak szöveges leírását betáplálták a Huge vállalat Midjourney nevű mesterségesintelligencia-programjába, ami aztán a szavak alapján megalkotta a Magentaverse-t, vagyis egy művészi illusztrációkból álló, komplett virtuális univerzumot, mely a legtökéletesebben kifejezi az árnyalatot.

A Viva Magenta szuperképessége voltaképpen az, hogy minden tekintetben hibrid árnyalat. Miközben az alapja az egyik legrégebben használatos, természetes anyagból nyert pigment, vagyis a kárminvörös, pontos karakterét már a legmodernebb technika segítségével határozták meg. Domináns árnyalat, mégis rendkívül sokoldalúan kombinálható. Egyszerre kézzelfogható és megfoghatatlan. Átmenetet képez és egyben egyensúlyt teremt a hűvös és a meleg tónusok között, így akár a látszólag ellentétes szín- és stílusvilágokba egyaránt beilleszthető.

Vagyis: mindenkinek jól áll. És hogy mit is jelent ez a gyakorlatban? Mutatjuk.

Így hordd!

Egy ennyire erőteljes árnyalat esetében alapkérdés, hogy milyen mennyiségben alkalmazzuk azt egy szetten belül. Működik akár mintegy „jelzésértékkel” is, mivel pedig vörös tónusról van szó, a legfinomabban ilyen árnyalatú rúzs és/vagy körömlakk viselésével csempészhetjük be az outfitbe.

A Viva Magenta az utcai divatban

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Szintén visszafogottabb megoldás, ha a szín egy vagy akár több kiegészítőn – táskán, övön, ékszeren – vagy a lábbelin jelenik meg. Ezzel a módszerrel egy egyszínű, például fekete öltözéket is egyszerűen feldobhatunk.

A Viva Magenta az utcai divatban

Fotó: Christian Vierig/Getty Images

Amikor a vörös szín nagyobb felületen, praktikusan az egyik ruhadarabon van jelen, fontos szempont, hogy jellegéből adódóan kiemel és optikailag erősít. Vagyis azon a testtájunkon viseljük, legyen szó akár a felső-, akár az alsótestről, melyre szeretnénk ily módon ráirányítani a figyelmet. Az árnyalat intenzitása ellenpontozható, kiegyensúlyozható ugyanakkor azzal, ha a szettünk másik meghatározó eleme szabásában hangsúlyosabb, mint például a fenti képen látható bő szabású blúz, vörös skinny nadrág párosítás.

A Viva Magenta az utcai divatban

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

A tökéletes színkombinációk listájának élén a vörös árnyalatok, így a Viva Magenta esetében is a fekete áll. Hagyományos párosítás, amivel gyakorlatilag lehetetlen mellélőni, ha a szettben csak és kizárólag ezt a két színt alkalmazzuk. 

A Viva Magenta az utcai divatban

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Klasszikusnak számít a fekete-fehér-vörös kombináció is, mely bármely felosztásban elképzelhető, például fekete-fehér ruhákhoz vörös, vagy épp fordítva, vörös ruhához fekete-fehér kiegészítőkkel. 

A Viva Magenta az utcai divatban

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

A kék farmerhez tudvalevőleg jóformán minden passzol. Egy vagy akár több Viva Magenta árnyalatú ruhadarab vagy épp kiegészítő pedig különösen jó kísérője lehet.

A Viva Magenta az utcai divatban

Fotó: Christian Vierig/Getty Images

Mivel, mint azt fentebb már említettük, a Viva Magenta hibrid tónus, ezért hibátlanul párosítható neutrális, illetve pasztellszínekkel is, például bézzsel vagy világosszürkével. Ezekkel a színekkel kombinálva különösen elegáns összhatást ad.

A Viva Magenta az utcai divatban

Fotó: JOCE/Bauer-Griffin/GC Images

Szintén hibrid mivoltából adódóan ugyanakkor az árnyalat passzol a hozzá hasonló mértékben élénk színekhez is, legyen szó akár sárgáról, kékről, zöldről vagy akár az olyan rokon tónusokról, mint a rózsaszín vagy épp a lila. Igaz ugyanakkor, hogy ez már „haladó szint”, amihez szükséges egy jó adag merészség. Csak akkor vállaljuk be, ha biztosnak érezzük, hogy mi viseljük majd az öltözéket, nem pedig az visel bennünket!

A Viva Magenta az utcai divatban

Fotó: Christian Vierig/Getty Images

A Viva Magenta árnyalat persze nem csupán egyszínű holmikon jelenhet meg, de a ruhaanyagok mintázatának egyik árnyalata is lehet, tehát ily módon is beépíthetjük az öltözködésünkbe. 

A Viva Magenta az utcai divatban

Fotó: Christian Vierig/Getty Images

A divattervezők legnagyobb kedvence pedig – ahogy az a fentebbi, kifutós galériából is kiderül – a vörös total look, vagyis amikor a szettet kizárólag ilyen színű elemek alkotják, vagy legfeljebb a kiegészítők és a lábbeli eltérő árnyalatúak. Tipikusan olyan outfitről van szó, mely mindent visz, ragyogó drámaiságából adódóan viszont tudni kell viselni. Ha tetőtől talpig Viva Magentába öltöznél, lehetőleg egészruhában vagy azonos anyagú darabokból álló szettben – például kosztümben – gondolkodj, mely legyen minél sikkesebb és szofisztikáltabb szabásvonalú!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top