nlc.hu
Trend

Kötött ruhák divatja

A kötött ruha sokoldalú és szerethető divatja a télnek, így hozhatod ki belőle a legszebb szetteket

Változatos fazonokban hódítanak a kötött ruhák, mutatjuk a legnépszerűbbeket és tippeket adunk, hogy érdemes hordani őket.

Szezonok óta meghatározó divatirányzat a kötött ruháké, hódítottak nyáron és velünk vannak most télen is, persze az évszaknak megfelelő vastagságban és fazonokban. Hálás alapdarabok, ám mielőtt elcsábulnál, adunk pár tippet, mire figyelj vásárláskor, hogy pár felvétel után ne végezze a szekrényed legalján.

Ettől lesz tökéletes minden kötött ruha

Fazontól függetlenül van néhány dolog van, amire érdemes minden kötöttruha-tulajdonosnak figyelnie. Az első és legfontosabb az anyag minősége. A kötött ruha puha, lágy, ami egyfelől kényelmes, másfelől azonban csúnyán nyúlik ha nincs tartása, és ez két-három felvételt követően már látszik. Aszimmetrikussá válhat, helyenként láthatóan lóghat rajtunk, egyszóval minden lesz, csak nem egy elegáns darab, ami öltöztet. Ezt mindenképp mérlegeljük vásárlás előtt, mert hiába vadásszuk le leárazásokkor majd pár ezer forintért, ha a mostani szezon végéig sem bírja ki, pénzkidobás.

A másik szempont már a harmonikus kapcsolat fenntartásáról szól. Ha az anyag rugalmassága rendben van, akkor is előfordulhat, hogy idővel kibolyhosodik a viseléstől. Ezt időnként jobb ellenőrizni, rengeteget ront az összképen, ha emiatt viseltesnek tűnik, holott egy elektromos boholytalanítóval két perc alatt eltüntethető az utolsó kis pimasz szösz is. Sokat dobnak az ilyen apróságok megjelenésünkön, kötött ruhánál érdemes erre figyelni.

A legnagyobb trendet most az egyenes szabású kötött ruhák jelentik, a pulóverruháktól a maxi fazonokig változatos hosszban lelhetjük fel ezeket a többé kevésbé lezser szabású ruhákat. Legnagyobb előnyük azonban könnyen a hátrányukká is válhat, jelesül, hogy a kényelmes szabásvonal nem feltétlenül a legjobb alakformázó a világon. Ha úgy érezzük, valami hiányzik az összképből, próbáljuk fel a kiszemelt darabot egy övvel. Gyakran már eleve velük gyártják, de ha nem jár hozzá, akkor is érdemes felpróbálni bőr övvel. A két anyag kontrasztja különösen jól kiegészíti egymást, és egy öv óriásit változtathat az összhatáson, “‘derekat csinál”, javít az arányokon.

Mango és Zara kötött ruhák övvel és nélküle

Hasonló fazonú kötött ruha övvel és nélküle. Sokat számíthat, hogyan hordjuk. (Ruhák: Mango, Zara)

Az anyagválasztásra még picit visszatérve, érdemes figyelni arra is, mennyire vékony, főként, ha a test alakját követő fazonról van szó. Esetükben az alsónemű vonala semmiképp ne üssön át, nem túl elegáns látvány.

Maxi kötött ruhák

Oversize és a test vonalát követő változatban is népszerűek a maxi fazonok. Letisztult, nagyvárosi szettek alapdarabjai mostanság, amikhez jó mutat a chelsea bakancs és a magassarkú csizma is. Más kérdés, hogy rajtunk hogyan állnak egyikkel vagy másikkal. A lezserebb fazonok diszkréten tüntetik el a pici felesleget, ám csak óvatosan a túlzottan bő fazonokkal, ha erősebb testalkatúak vagyunk, tovább erősíthetnek, míg a filigrán testalkatúakat agyon nyomhatja a túl sok anyag. Jobb ezért oversize esetén a megszokott méretünktől egyel kisebbet is felpróbálni, könnyen lehet, hogy bőven elég az a kis plusz bőség, hogy a vágyott lezserséget megkapja a szettünk. 

Zara kötött maxi ruha
Megnézem
Összes kép (7)

Mini ruhák, pulóverruhák

Mini fazonokban is népszerű és szuper választás a kötött ruha, bordáskötött és síkkötött változatban is csodás darabokat találunk. Rövid fazonok esetén különösen jó eszköz rá, ha tompítani szeretnénk a pulóverruhánk hosszúra nőtt pulcsi jellegét. Az egészen rövid fazonokat kezeljük inkább tunikaként, harisnya helyett ekkor jön el igazán a leggingsek ideje! 

Massimo Dutti kötött mini ruha
Megnézem
Összes kép (6)

A-vonalú kötött ruhák

Jellemzően pliszírozott szoknyarésszel készülnek ezek a ruhák, az anyag puhasága plusz lágyságot, kellemet ad nekik. Ha ódzkodsz a teljesen testre simuló daraboktól, hétköznapi, irodai viseletnek is tökéletesek, az ingruhák remek váltótársai lehetnek. Esetükben mindenképp ellenőrizd, hogy ha van kötéssel meghatározott derékrész, az megfelelő helyre esik-e (tehát ahonnan a szélesedő szoknyarész indul). Ha arányaiban hosszú a derekad, ügyelj rá, hogy ne a csípődnél kezdődjön ez a vonal, ekkor csak még inkább nyújtja a derekadat és rövidíti optikailag a lábaidat. Míg ha rövid a derekad, szintén fontos, hogy se túl lent, se túlzottan a melled alá ne essen a derékrész. Ezzel később sem lehet csalni, övvel eltakarni.

Bonprix kötött a-vonalú ruha
Megnézem
Összes kép (7)

Kötött ruhák trükkös fazonokkal

Bár a fő vonalat a letisztult, egyenes fazonú kötött ruhák képviselik, örömteli, hogy vannak rafináltabb kialakításúak is, szükség esetén nem kevés alakformáló hatással. A derékban csípett, ráncolt anyagú, vagy aszimmetrikus kialakítású kötött ruhák szépen tudják hangsúlyozni a derekat, a homokóra alkat felé tolják a látványt és egy pici poci sem téma számukra. Az átlapolt fazonok a kebleket hangsúlyozzák, a dekoltázst hozzák fókuszba – akinek rövid, vastagabb nyaka van, sokkal előnyösebb ez a kialakítás mint a megszokott zárt, garbós nyakrész. Az alul szűk, felül lezserebb kialakítású egyrészes kötött ruhák azok kedvencei lehetnek, akik szeretnék felső testüket erősíteni, körte alkat esetén például jó választás. Alma alkathoz ellenben nem javasoljuk, a derékkialakítás, a váltás a szűk és lezser rész közt általában épp has a legszélesebb pontjára esne, tovább hangsúlyozva azt. 

Bonprix wrap fazonú kötött fuha
Megnézem
Összes kép (7)

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top