nlc.hu
Trend

Megosztó téma, hogy szüljünk-e sminkben

Sminkben szülni szentségtörés?

Összeférhet a smink az érzelmekkel? Pláne a szülés idején?

Minden nőnek van elképzelése arról, milyen az ideális helyzet, mód a szülésre. Annak is, aki még előtte áll, annak is, aki már megélte, és annak is, aki nem tervez gyereket. Érthető, az anyaság, mint fogalom, stabil viszonyítási pont, amihez ki így, ki úgy tartja magát a saját nőisége megélésében, és ennek bizony kapcsolódó élménye a szülés. Ami lehet csodálatos, mással össze nem hasonlítható, de ijesztő és fájdalmas is. Érezhetjünk magunkat kiszolgáltatottnak és igazi istennőnek, vagy a helyzettől függően hol ennek, hol annak. De ér vajon e magasztos pillanatra (pontosabban órákra) kisminkelni magunkat? 

A TikTok nem kimondottan az a felület, ahová komoly témákban megalapozott tanácsért fordulna az ember, ám keresetlenül is találunk tartalmakat arról, ki, mennyire sminkeli magát a szülést megelőzően, mostanság pedig különösen felpörögött az ilyen jellegű videók száma. Maradjunk annyiban, nem mind olyan, amivel tökéletesen egyetértenénk.

A téma megítélését pedig csak tovább rontják az olyan reality sorozatok, mint a Netflixen futott Luxuskismamák, ami a felszínesség melegágya, ahol magától értetődő, hogy jut egy sminkescsapat minden szülésre. Ám ne feledjük, ez nem a hétköznapok valósága, sminkben szülni nem ezt jelenti, vagy legalábbis nem kell, hogy ezt jelentse.

„Bevallom, nekem az utolsó utáni gondolataim között sem fordult meg a sminkelés szüléskor. – mesélte Gabi – Örültem, hogy élek és a gyerek is jól van, a kinézetem semmilyen módon nem foglalkoztatott. A szülés utáni első hat hónapban amúgy is mosott szarnak néztem ki, teljesen mindegy lett volna, hogy a fotókon sminkben vagyok hulla, vagy anélkül. Amúgy a második szülés után egy modell volt a szobatársam, aki talpig sminkben és divatban úszott szülés után, szóval értem az igényt azért.” Nagyon sok anyuka, akit megkérdeztem, egyetértett Gabival a témában. A szülésre való felkészülés során nem volt prioritás számukra a sminkelés, a kórházi csomagba a babás holmik mellé inkább csak az alap pipere került; sampon, tusfürdő, arckrém. Érthető, nem a kifutóra készültek, a szülés folyamata pedig kiszámíthatatlan. 

„Szülés nélkül is minimálba szoktam csak sminkelni, mert béna vagyok hozzá, ezért eszembe se jutott. Még úgy se, egy pillanatra se, hogy vicces módon, a szülést megelőző összes vizsgálatra fontosnak éreztem arcot rajzolni magamnak – mesélte Vera. – Volt amúgy kismama ismerősöm, aki tartós sminkkel készült, és nem a kinézet miatt, hanem mert úgy gondolta, hogy ha sminkel előtte, akkor legalább egy kis rész marad, amit nem kell megmutatnia magából. Ez is egy érv.”

Elképzeléseink, várakozásaink azonban lehetnek, és ha a hétköznapokon megszokott, hogy sminkeljük magunkat, miért ne tehetnénk fel egy kis alapsminket, ha a helyzet is lehetővé teszi? Tucatnyi szakirodalom és kutatás alátámasztotta már a nézetet, miszerint a smink képes plusz belső erőt, magabiztosságot nyújtani, ha bizonytalannak érezzük a helyzetet. Gondoljunk csak a vörös rúzs hatására, vagy általánosságban a rúzsindexre. Általános ajánlás a kismamák felé, hogy zuhanyozzanak le, öltözzenek át, mielőtt a kórházba indulnak (hangsúlyozzuk, akkor, ha ezt a körülmények lehetővé teszik), ebbe a készülődésbe pedig beleférhet egy pár perces smink elkészítése is. Ettől még nem leszünk szar anyák, szó sincs arról, hogy a gyerek biztonságát, egészségét veszélyeztetnénk.

„A szülést egy speciálisabb napnak éreztem, és jól akartam érezni magam a formámban. – mesélte korábban Cserháti Tamara, egykori Miss World Hungary, a RTL Reggeli műsorában –  Az első gyerekem születésénél lemostam a körömlakkot, egy kis színezett alapozót tettem magamra, és abszolút nautrálisan mentem. A második szülésemnél láttam, hogy ez nem egy olyan ördögtől való dolog.” Fontos megjegyeznem, hogy ezt magam miatt csináltam. Azért, hogy én jól érezzem magamat a bőrömben, nem akartam tetszeni sem az újszülött kisbabámnak, se a férjemnek nem akartam megfelelni.”

Cserháti Tamara és kisbabája

Fotó: Cserháti Tamara Instagram

„Ez hiúság és önelfogadás kérdése is biztosan, de én vállalom, hogy hiú vagyok, és nem tetszik a kép, amit reggelente látok a tükörben. Úgyhogy én sminkeltem mindkét szülésemet megelőzően, nem az első fotó miatt, kizárólag magam miatt. – mesélte el Judit a saját élményeit – Itthon is szoktam egy kis minimál sminket feltenni, ami mondjuk kiküszöbölhető lenne, ha tartós sminket csináltatnék, de a sminktetoválástól ódzkodok, a tartós szempillafestéstől pedig kihullik a szempillám, ha túl sokáig használom. Maradnak tehát a pár perces villámsminkek.”

Lehetőségeinket, mint már céloztunk rá, persze nagyban befolyásolja az, miként zajlik a szülés. Spontán, komplikációk nélkül és gyorsan, vagy órákig tartó folyamat, ami esetleg császármetszéssel végződik. Vagy programozott császárra készülünk, netán úgy alakul, hogy sürgősségi császármetszéssel születik meg a gyerekünk. Liesel Teen szülésznő, aki Mommy Labour Nurse néven segítő weboldalt is indított kismamáknak, az Allure számára úgy nyilatkozott, tapasztalatai alapján a kismamák 30-40 százaléka érkezik a szülésre kisebb-nagyobb sminkben, akik közt nagyobb arányt képviselnek a programozott császármetszésre készülők, illetve azok, akik szülésindítással hozzák világra gyereküket.

Miért ilyen fontos, hogy sminket viseljünk szüléskor?

Nem fontos. Csak fontos lehet. Anyáink korában az apát sem gyakran engedték be a szülőszobába, nem hogy egy fényképezőgépet, ám a világ változik, manapság gyakori, hogy a leendő szülők megkérik a szülésznőt, egy nővért, hogy kattintson pár képet, ha lehetőség van rá. Sőt, van, hogy az apuka kamerával érkezik, esetleg egy fotóst hívnak oda, hogy az első, közös pillanatokat megörökítse. 

„Az első szülésemnél úgy voltam vele, hogy szép akartam lenni, ezért feltettem egy minimális sminket. Egy kis korrektort a szemem alá, szempillaspirált és a szemöldökömet festettem ki. – mesélte el Visváder-Palácsik Lilla , akinek első kisfia, Noah, 2020 októberében született. – Szülés közben a fájdalmaktól persze egyáltalán nem számított, milyen vagyok, ráadásul, mivel folyt a könnyem, a nem vízálló szempillaspirálom teljesen lefolyt, rosszabbul néztem ki, mintha smink nélkül lettem volna. Látszott a fotókon is, hogy elkenődött a sminkem. Vízálló fajta jobb választás lett volna, vagy az is jobban jár talán, aki műszempillát rakat. Mindenesetre emiatt az élmény miatt döntöttem úgy, hogy a második gyerekem, Ábel születése előtt egyáltalán nem fogok sminkelni. Itthon is smink nélkül vagyok a gyerekekkel, számomra ez nem fura, és végül tényleg sokkal komfortosabb volt.”

Fotó: Visváder-Palácsik Lilla Instagram

Fotó: Visváder-Palácsik Lilla Instagram

„Én nem sminkeltem, minden más jobban érdekelt, és fene tudja, egyáltalán mi maradt volna belőle rajtam és mennyire kenődött volna el. Cserébe minden “első fotón” és kórházi fotón vállalhatatlanul nézek ki, legalábbis saját magam számára. Sápadtan, szar hajjal, mint akin átment egy úthenger. Mondjuk majdnem. – mesélte JutkaHa újra csinálhatnám, tennék egy kis erőfeszítést, belefért volna az időbe. Nem instázás miatt, annál ez személyesebb, de itthon, ha ránézek utólag a képekre, ne a totális lestrapáltság ordítson róluk. Jó lett volna, ha készül olyan fotó is rólunk, ami annak a boldogságnak állít emléket, hogy gyerekünk lett, és nem annak, hogy mi történt az azt megelőző órákban. De ez én vagyok, más pedig valószínűleg teljesen másként vélekedik erről.”

„Az első gyerekem születésénél pont ki voltam sminkelve, ugyanis csak vizsgálatra mentem, de nem voltak jók az értékek és azonnal császározni kellett. Persze mikor megláttam a lányomat, sírtam boldogságomban és teljesen elfolyt minden. – meséli Angéla – A második gyerekem születésénél nem volt rajtam smink, de utána, a kórházi napokon használtam BB krémet. Megértem ha valaki sminkel, több kórházban is van lehetőség rá, hogy lefotóznak, mikor először odaadják a babádat. Ha ilyen lett volna, lehet hogy én is szakítok rá valahogy időt, de nyilván ez attól is függ, hogyan szülsz. Természetes szülésnél nehéz lehet erre felkészülni. Nekem a második programozott császár volt, így lett volna rá lehetőség, de nem éltem vele. A szemöldökömet előtte befestettem, de műszempillát  hiába szerettem volna, nem tudtam rakatni, mert harmincvalahány hetes terhesen már nem tudtam annyit feküdni a székben.”

Mi a megoldás? Hát éppen az, hogy nincs megoldás. Nincs, és nem is kell, hogy legyen egyetlen, mindenkire kötelezően érvényű útmutató e tekintetbe. A szüléssel kapcsolatos lényegi dolgokat mindenkinek a kezelőorvosával kell megbeszélnie, az pedig, hogy ki milyen és mennyi sminkben vagy épp smink nélkül készül életet adni a gyerekének, egyéni döntés.

„Sokan kapnak azzal kapcsolatban támadást, hogy még szülés előtt is magával foglalkozik a nő, és miért nem azzal inkább, hogy egészséges gyereke születik. Nincs összefüggésben ez a kettő. – mondta el Cserháti Tamara az RTL műsorában – Fontos, hogy elfogadjuk egymást úgy, ahogy vagyunk. Ha én így érzem jól magam, akkor az a fontos, ha te pedig úgy, akkor nem azért mert te igénytelen vagy, hanem mert egyszerűen nem ez a prioritás valószínűleg a hétköznapokon sem. Borzasztó káros szerintem, amikor egymást kritizálják az édesanyák.”

Véleményünk persze lehet, de ne feledjük, a véleményünk nem kinyilatkoztatás, amihez a világnak tartania kell magát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top