nlc.hu
Trend

16 éves posztolták az első sminkes videót a YouTube-ra

16 éve történelmet írtak ezzel a homályos videóval, meglepő, mi történt azóta készítőjével

Sok százan gazdagodtak már meg az elmúlt 16 évben sminkes videók készítéséből, viszont aki a trendet elindította, az pont nem.

Dunát lehetne rekeszteni sminkes tutorial videókkal, vagyis olyan kisebb-nagyobb remekművekkel, amik egy smink elkészítését mutatják be lépésről lépésre. Mindennapjaink részévé váltak, akárcsak táptalajuk, a közösségi média, épp ezért szinte hihetetlen, hogy 16 év telt már el a legelső posztolása óta. Picit homályos, néhol felszisszenünk a látottakon, de hajrá, induljon az időutazás a kétezres évekbe, amikor Adrienne K. Nelson feltöltötte a YouTube-ra határozottan trendindító sminkes videóját.

első sminkes videó készítője

Adrienne K. Nelson, az első sminkes tutorial videó készítője, és egy részlet az ominózus YouTube videóból. (Forrás: YouTube/@riverroad)

Ha még nem hallottál Adrienne K. Nelsonról, semmiképp se vedd magadra. A barna hajú, mosolygós amerikai lány 2006. március 30-án osztotta meg a YouTube-on sminkelős videóját “Makeup Lessons – LOOK HOT in 5 Minutes or Less” címmel, és talán maga sem hitte volna, milyen trend kezdetére érzett rá. Épp ezért is érdekes, hogy Adrienne összesen négy videót osztott meg akkoriban, abbahagyva influenszer karrierjét még azelőtt, hogy az influenszer szó egyáltalán elterjedt volna, és átadva a stafétát az olyan, akkoriban induló sminkes hírességeknek mint Michelle Phan, Lauren Luke vagy NikkieTutorials, akik sokmillió rajongót számláló YouTube közösségeket hoztak létre.

Mint minden „első videó”, ez is láthatóan amatőr, ám a szó legaranyosabb értelmében. Nem pozőrködik, nincs benne megjátszás, tényleg csak két fiatal lány sminkelős próbálkozásait látjuk olyan, ma már megmosolyogtató sminktippekkel, mint hogy:

  • vidd fel az alapozót a T-vonalba – máshová miért nem?
  • fésüld lefelé a szemöldöködet, hogy megtaláld a természetes ívét – ó, és azok a vékonyka szemöldökök! Épp jönnek vissza a divatba!
  • a legtöbb sminkterméket simán felviszi ujjal – pont mint mi otthon? Hát igen, mégis, a sminkes videók manapság tele vannak sminkszivacsokkal és százféle sminkecsettel, amik a kozmetikumok eldolgozását (tényleg) segíthetik.
  • a szemsmink pedig önmagában is egy kor lenyomata, annak minden kis ezüstösen csillogó szemcséjével, amit a szemöldök alatti területre gondosan felvittek. 

Most, 2023-ban, ismét a figyelem középpontjába került a tutorial videó, de immár a TikTokon, ahol lányok és fiúk készítik el sminkjeiket Adrienne videója alapján. Mint egy kommentelő megjegyezte, „Idősebb a videó, mint itt a legtöbb posztoló.” És valóban, 17 év kétségtelenül hosszú idő, egy komplett generációnyi fiatal nőtt bele (vagy túl) a tinédzser évein ezalatt. Olyanok, akik számára – ha a sminkelés iránt érdeklődnek -, alapvetés, hogy rákeressenek sminkes videókra, hogy bekövessék a téma nagyjait, és persze, hogy ők maguk is megosszák kisebb-nagyobb követőtáborukkal saját képességeik eredményét.

@natviolette Replying to @aliciarose1011 recreating the first ever makeup tutorial! #makeupchallenge ♬ original sound - Natalie

Hogy Adrienne mit szólhat mindehhez, jó kérdés. 2006 óta egyetlen videót töltött fel, egy éve, ami alapján valahol Texasban élhet a családjával, két kislányával, akik a videóban a papájukkal készülődtek épp a karácsonyra. Sminkes influenszerélet helyett mást választott, és ki tudja, talán jól is döntött.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top